• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Iulie , 2014

Lista neagră a „fermierilor puturoşi”

Ministerul agriculturii începe protecţia fermierilor cu ... definiţii. La şedinţa de Guvern de miercurea trecută, Daniel Constantin a explicat că doreşte să introducă o definiţie a fermierului activ, însoţită de o listă neagră a persoanelor fizice sau juridice care nu vor mai primi plăţile pe suprafaţă.

 
 

Pentru a proteja adevăraţii agricultori din România, Ministerul Agriculturii intenţionează să introducă o definiţie a fermierului activ, însoţită de o listă neagră a persoanelor fizice sau juridice care nu vor mai primi plăţile pe suprafaţă.

 

Lista neagră va fi notificată, de asemenea, la Comisia Europeană şi va fi valabilă tot de anul viitor. Potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, lista neagră va include persoanele fizice sau juridice care gestionează bănci, cooperative de credit, instituţii financiar-nebancare, societăţi de asigurare, burse de mărfuri, servicii de transport rutier, firme de construcţii, societăţi de exploatare forestieră sau instituţii precum Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

 

„Chiar şi parohiile sunt pe lista neagră, dar aici se pot încasa în continuare subvenţii, plăţile pe suprafaţă, dacă - este o prevedere a regulamentului european - cel puţin o treime din veniturile pe care le are parohia respectivă sunt reprezentate de plăţile directe”, a spus Constantin.

În schimb, consiliile locale şi persoanele fizice sau juridice care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport, terenuri destinate activităţilor de recreere nu vor mai putea primi plăţi pe suprafaţă, de anul viitor.

 

Printre opţiunile pe care România le va notifica CE se numără şi măsura pentru tinerii fermieri. România va opta totodată să aplice schema pentru micii fermieri, prin care în jur de 800.000 de fermieri cu terenuri între 1-5 hectare nu vor mai fi supuşi unor controale administrative numeroase, simplificându-se procedura pentru acordarea plăţilor directe. Ministerul Agriculturii a mai decis ca între 13,4% şi 15% din plăţile directe alocate anual pentru România să fie distribuite sub formă de „sprijin cuplat”, fiind selectate o serie de culturi din producţia vegetală, dar şi anumite categorii din zootehnie care, pe lângă plăţile directe şi ajutoarele de stat acordate, vor beneficia de astfel de plăţi cuplate.

Astfel, în cadrul producţiei vegetale s-a optat pentru culturile de soia, cartof de primăvară, tomatele şi castraveţii destinaţi procesării, legumele de seră sau de solarii. În cazul producţiei de soia, sprijinul va atinge anul viitor o sumă de circa 325 euro/ hectar şi va ajunge în 2020 la 376 euro/hectar.

 

Un sprijin cuplat va fi introdus de anul viitor şi pentru fermele cu vaci pentru lapte, în cazul cărora va fi eliminată cota de lapte la nivel european. Potrivit ministrului, sprijinul cuplat pentru acest sector va fi anul viitor de circa 250 euro/cap de animal şi va ajunge în 2020 la 325 euro/cap de animal, în plus faţă de ajutorul naţional.

Ajutorul va fi acordat pentru ferme cu vaci pentru lapte de minimum 10 capete şi maximum 250 capete. Un ajutor asemănător va fi acordat la ovine pentru minimum 150 capete şi maximum 1.000 capete.

 
 

Ajutoare pentru fermieri

 

„În primul rând, aprobarea unei hotărâri privind schema pe care vrem să o introducem ca urmare a pierderilor pe care anumiţi fermieri le-au suferit din cauza condiţiilor hidro-meteorologice nefavorabile manifestate în perioada aprilie - mai 2014 la culturile agricole în spaţiile protejate.

Este vorba de o sumă de 7,7 milioane de lei, pe care o punem la dispoziţie din bugetul Ministerului Agriculturii pentru un număr de aproximativ 1.500 de beneficiari, beneficiari care se găsesc pe raza a 55 de unităţi administrativ-teritoriale situate în judeţele Brăila, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Olt, Prahova şi municipiul Bucureşti, şi mai ales zona care este împrejurul municipiului Bucureşti, pentru că acolo au fost câteva pierderi pe care le-am avut în această perioadă. Este vorba de 26.700 de metri pătraţi de geam, deci vorbim de sere, şi 2.346.000 de metri pătraţi de folie de plastic pentru solar, care au fost distruse în această perioadă. Introducem un ajutor pentru aceşti beneficiari care înseamnă 27 de lei pe metru pătrat pentru geamul de sere şi 3 lei pe metru pătrat de folie de plastic şi solarii.”

 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.