• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Septembrie , 2017

Liceul Németh László, un nou început

Au fost prezenţi Kövér László, președintele Parlamentului din Ungaria, Kelemen Hu­nor, liderul UDMR, secretarul de stat în Ministerul Educației Naționale responsabil pentru învăță­mântul în limba minorităților, Kovacs Iren Erzsebet,  episcopul Csűry István.

Din partea autorităţilor băimărene au fost prezenţi viceprimarul de Baia Mare, Noemi Vida, Ciprian Cucuiat, inspector general adjunct al ISJ Maramureş, consilieri locali.

Clădirea în care este amenajată şcoala este a Bisericii Reformate, din partea căreia a fost prezent preotul Bak László şi alţi preoţi.
Curtea şcolii a fost aranjată pentru a primi oaspeţii în condiţii bune. Şi vremea a ţinut cu organizatorii mani­fes­tării. La intrarea în şcoală a fost am­plasată o mică tribună cu microfon pentru discursurile participanţilor. Pe asfaltul proaspăt turnat, copiii, elevii şcolii au desenat inimioare şi au scris în limba maghiară: Mulţumesc.
În comunicatul trimis presei băimărene s-a făcut precizarea că discursurile celor prezenţi vor fi traduse.
Am ajuns înainte de începerea mani­festării şi am fost plăcut impresionaţi de ordinea şi felul în care părinţii şi elevii prezenţi au aşteptat începerea programului. Au fost puse drapelele naţionale ale României, Ungariei şi cel al UE. Grupuri de elevi au avut şi drapelul şcolii. Aici vor studia elevii claselor pre­­gă­titoare și ai claselor I-IV. Vor funcţiona grupe de gră­di­niţă cu program scurt, cu program prelungit şi grădiniţa Waldorf.
Programul a început după sosirea oas­peţilor din Ungaria şi de la Bucureşti. Intrarea acestora s-a făcut după venirea preoţilor reformaţi, îmbrăcaţi cu un fel de pelerine negre şi cu fireturi din aceeaşi culoare.

Din păcate, discursurile celor care au vorbit nu au fost traduse, şi nu putem spune nimic, decât două fraze de început ale viceprimarului Noemi Vida şi consilierului local Kovacs. Reprezen­tantul Inspectoratului s-a scu­zat că nu vorbeşte maghiara şi a vorbit în ro­mână. Dar manifestarea s-a desfăşurat în condiţii foarte bune, iar cei mai bucuroşi au fost elevii care vor studia în clădirea renovată a Liceului.
După terminarea discursurilor în care
s-a mulţumit celor care au ajutat la reali­zarea acestui vis al comunităţii ma­ghiare am vorbit cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, despre inaugurarea la care a participat.
Discuţia a fost scurtă şi pe alocuri a fost acoperită de muzica ce răsuna din
boxele staţiei de amplificare.
„Este o realizare extraordinară şi un exemplu foarte bun ce s-a întâmplat în Baia Mare. Vreau să transmit mulţumiri partenerilor, autorităţilor locale şi nu numai. Uite că se poate! Dacă vrei şi dacă te gândeşti la viitorul comunităţii atunci se pot înfăptui şi lucruri bune.
Sigur, cu învăţământul românesc sunt multe probleme despre care trebuie să vorbim şi numai dacă ne gândim că în ultimii 27 de ani am avut 24 de miniştri. Mulţi dintre aceştia au dorit să dea o direcţie nouă învăţământului, dar… În momentul în care nu reuşeşti să pui cărţile pe masa copilului, la momentul începerii şcolii, este o problemă! Nu cred că există vreo ţară în lume în care să nu se poată tipări la timp manualele necesare. Dacă trebuie să stai luni de zile şi chiar ani la rând sau nu poţi să tipăreşti aceste manuale este extrem de… extrem de!”, a spus Kelemen Hu­nor. Liderul UDMR a vorbit şi despre alocarea din PIB a unui procent de 6%, de necesitatea ca în câţiva ani să se ajungă la această alocare.

„Noi mai avem o nemulţumire în 2017, dar nu este legată de oraşul Baia Mare, este legată de Liceul Romano-Catolic de la Târgu Mureş, care şi-a pierdut per­sonalitatea juridică. S-a ajuns la o soluţie inacceptabilă. Până la urmă s-a desfiinţat o şcoală! Acesta este lucrul cel mai grav! Vom reîncepe, când va fi posibil, probabil peste câteva săptă­mâni, probabil spre sfârşitul anului vom face demersurile pentru reînfiinţarea Liceului Romano-Catolic fiindcă asta este dorinţa comunităţii de acolo, este dorinţa părinţilor, dorinţa copiilor. Părinţii au încredere în această instituţie desfiinţată în aceste zile. Sigur, nu este vina guvernului actual. Nu ei au creat această  situaţie. Dar noi aven obligaţia de a face toate demersurile pentru reîn­fiin­ţarea şcolii. Le vom face împreună cu Biserica, împreună cu comunitatea locală. Noi avem majoritate în Con­siliul Local, dar fără cei care conduc efectiv administraţia, fără primar, fără directorii din primărie, fără Prefectură, fără Inspectorat nu putem să mergem mai departe. Scopul nostru este de a urma exemplul bun de la Baia Mare. În ceea ce priveşte iniţiativele noastre, dezideratele noastre, am avut în această perioadă de 27 de ani, mai ales în ulti­mii ani foarte categoric, sprijinul statului ungar aşa cum şi comunităţile ro­mâneşti din afara graniţelor Româ­niei ar trebui să aibă sprijinul statului român şi în Ucraina şi în Valea Ti­mocului şi în celelalte state în care trăiesc comunităţi româneşti importante”, a spus Hunor. Liderul UDMR a fă­cut o referire şi la situaţia din Ucraina.

„Și dacă tot suntem la câțiva kilometri de Transcarpatia, doresc să îmi exprim solidaritatea față de frații noștri ma­ghiari și față de prietenii noștri români cărora statul ucrainean, acest stat care se autodefinește ca fiind european, le-a luat dreptul de a învăța în limba maternă. Prin urmare, pe lângă solidaritate, cerem președintelui Ucrai­nei să nu promulge această lege care încalcă drepturi, îl îndemn să fie partenerul celor care încă mai cred în viitorul european al Ucrai­nei”, a spus Kelemen Hunor.         

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.