• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Mai , 2014

„Liberalii sunt EuroCampionii României”

Rep.: De ce sunt importante pentru cetăţeni alegerile europarlamentare?

Ovidiu Nemeş: Sunt cele mai importante alegeri pentru Parlamentul European de până acum, pentru că rezultatele scrutinului vor fi barometrul care va arăta viitoarea direcţie politică şi economică a Uniunii Europene. De asemenea, sunt primele alegeri desfăşurate după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în 2009, care a conferit o serie de noi competenţe Parlamentului European. O noutate majoră, alegătorii au acum un cuvânt greu de spus în privinţa candidatului care va prelua cârma Uniunii Europene. Candidatul la această funcţie va trebui aprobat de noul Parlament: în conformitate cu tratatul, Parlamentul „alege” preşedintele Comisiei. Din cele 13 de partide politice europene, cinci au nominalizat un candidat care să îi succeadă actualului Preşedinte al Comisiei Europene.

Mai mult, majoritatea politică rezultată în urma alegerilor va elabora legislaţia europeană în următorii cinci ani în domenii majore, care influenţează viaţa tuturor.

Practic, aceste alegeri pun pe picior de egalitate toţi cetăţenii europeni şi toate guvernele, de aceea, avem obligaţia de a fi responsabili, de a ne informa şi a merge la vot.

 

Rep.: Ce importanţă au aceste alegeri pe plan intern?

Ovidiu Nemeş: Aceste alegeri nu sunt importante numai ca test, ca reorganizare a scenei politice, ca pas preliminar către prezidenţiale. Ele sunt foarte importante şi pentru a redesemna la acest nivel unde este principala speranţă a românilor care abia aşteaptă să se termine epoca Băsescu, dar nu vor să se întoarcă în 2004, deşi desigur asta ne-ar întineri pe toţi.

 

Rep.: Ce înseamnă România europeană?

Ovidiu Nemeş: România europeană înseamnă cetăţeni care trăiesc în bunăstare. Pentru asta România a aderat în 2007 la Uniunea Europeană. Românii au ales atunci calea unei ţări moderne, cu oameni liberi, demni, egali în drepturi cu oricare alţi europeni.

Astăzi, România şi Europa au nevoie de încredere în viitor, de o viziune clară şi unitară. Trebuie să ofere mai multă bunăstare şi aceleaşi drepturi pentru toţi cetăţenii ei, să vină acum cu soluţii funcţionale pe termen lung, adaptate intereselor fiecărui membru al Uniunii.

 

Rep.: Ce măsuri vrea să impună echipa liberală în Parlamentul European?

Ovidiu Nemeş: În primul rând este singura echipă care asigură continuitate în Parlamentul European. În Parlamentul European echipa liberală va lupta pentru măsuri economice concrete, de la eliminarea birocraţiei şi a pericolelor fiscale până la prioritizarea fondurilor europene către proiectele industriale care includ producţia locală. Cere finanţare diversificată pentru IMM-uri, eliminarea discriminării în condiţiile de finanţare şi protejarea capitalului românesc. Propune măsuri pentru finanţarea suplimentară a agriculturii şi a transporturilor, inclusiv prin emiterea de obligaţiuni europene de investiţii.

Punem accent pe dezvoltarea infrastructurii interconectate de drumuri, căi ferate şi porturi. Vrem tarife mai mici la telefonie şi crearea unei pieţe unice europene de telecomunicaţii. Susţinem investiţiile în proiectele care generează locuri de muncă şi bunăstarea cetăţenilor.

Pe plan social, vrem să eliminăm diferenţele dintre drepturile românilor şi cele ale celorlalţi cetăţeni europeni prin investiţii mai mari în sănătate şi în mediul rural. Cerem măsuri pentru scăderea şomajului în rândul tinerilor, investiţii în învăţământ şi recunoaşterea diplomelor în UE. Partidul Naţional Liberal militează pentru o politică de consolidare a parteneriatelor strategice cu UE şi SUA, pentru o relaţie privilegiată cu Republica Moldova şi pentru cooperarea strânsă cu Ucraina, Polonia şi statele din Balcani. Propunem măsuri de reformare a reprezentării României la Bruxelles în sensul legitimităţii democratice conferite de dezbaterea în Parlamentul României a politicilor europene.

Această reformare este absolut necesară în vederea preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România în 2019. Acestea sunt obiectivele pentru care Partidul Naţional Liberal se angajează să lupte prin europarlamentarii cărora le veţi încredinţa mandatul.

 

Rep.: Cum aţi descrie echipa PNL?

Ovidiu Nemeş: Sunt nişte oameni cu experienţă, profesionişti, care şi-au demonstrate capacităţile. „Eurocampioni” nu e un cuvânt prea mare când vorbim despre Cristian Buşoi, Eduard Hellvig, Ramona Mănescu, Norica Nicolai, Renate Weber etc. Avem cea mai bună echipă de candidaţi.

 

Rep.: E pregătit Maramureşul de alegeri?

Ovidiu Nemeş: Categoric, Maramureşul e pregătit să câştige alegerile din 25 mai, urmând ca împreună să ducem victoria până la capăt, să-l avem pe Crin Antonescu preşedinte.

 
 

„Aceste alegeri pun pe picior de egalitate toţi cetăţenii europeni şi toate guvernele, de aceea, avem obligaţia de a fi responsabili, de a ne informa şi a merge la vot.

Aceste alegeri nu sunt importante numai ca test, ca reorganizare a scenei politice, ca pas preliminar către prezidenţiale. Ele sunt foarte importante şi pentru a redesemna la acest nivel unde este principala speranţă a românilor care abia aşteaptă să se termine epoca Băsescu, dar nu vor să se întoarcă în 2004, deşi desigur asta ne-ar întineri pe toţi”.

 
Ovidiu Nemeş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.