• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Septembrie , 2017

Liberalii maramureșeni despre ajutoare sociale, despre romi, pensionari și fotoliul de vicepreședinte al CJ

Liderii liberali au spus că, deși este încă perioadă de concedii, organizația județeană și cele locale lucrează, anali­zează, fac proiecte politice și au întâlniri periodice în tot județul.

Primarul liberal a început cu problema rectificării de buget. Ropan a afirmat că în cei 13 ani de când este primar nu s-a întâmplat ca până la începutul lunii septembrie să nu fie o rectificare de buget. De asemenea, el a prezentat și câteva din problemele administrațiilor locale.
„Majoritatea primăriilor au majorat salariile pentru că erau cele mai mici din tot spectrul salarial de la stat, fără a se crea o alternativă a veniturilor, la primărie. Mă refer la sumele de echilibrare. Judecând mai tehnic, se poate spune că, sumele pe care le primește administrația pentru echilibrare se bazează pe L273 și pe baza unei formule de calcul. O lege care nu a suferit nicio modificare. Dacă mergem pe baza statisticilor, aflăm că populația a scăzut, ceea ce înseamnă că scad și sursele de venit, sau sumele de echilibrare. Pe de altă parte, veniturile proprii au scăzut, deci din start se diminuează sumele de echilibrare. Așa se produce un deze­chi­libru. Am produs cheltuieli mai mari și venituri tot mai mici! În acest sens vreau să trag un semnal de alarmă, pentru că guvernul Tudose ar trebui să vină cu o alternativă financiară în ce privește administrațiile locale”, a spus Ropan.

Primarul liberal a expus și câteva din problemele ridicate de PNDL 2, un program necesar și binevenit dar care are unele probleme legate de studiile de fezabilitate ale proiectelor ce urmează să fie depuse.

Ropan a făcut și câteva precizări legate de modul de alocare al ajutoarelor sociale.
„S-a schimbat O93 dar nu au apărut normele de aplicare, doar acum de o lună de zile. Din experiența mea de 15 ani în politică pot spune că s-a făcut o mare greșeală de către acest guvern. Până acum, beneficiarii acestor ajutoare trebuiau să obțină de la AJOFM o adeverință din trei în trei luni și de la medicul de familie. Cu acestea veneau pentru întocmirea dosarului. Când erau în evidența AJOFM se știa că își caută un loc de muncă, acum este altfel. Nu mai trebuie adeverință de la AJOFM, nu mai caută loc de muncă.
Se știe că marii beneficiari sunt cei de etnie romă. Ei nu vor căuta niciodată un loc de muncă. Aici s-a produs o ruptură între autoritățile locale, AJOFM și cei care finanțează. Nu mai există niciun control. Dar mai apar și alte probleme sociale. Cele legate de educație. Aban­donul școlar se produce preponderent din rândul acestor cetățeni. Mergând la Coroieni pot spune un lucru interesant. În comunitatea de romi se nasc două clase pe an, iar în comunitatea de ro­mâni se naște o jumătate de clasă. Deci, dacă nu vor fi sprijinite toate comuni­tățile de romi din Mara­mureș, probabil că România, peste 50 de ani, se va scrie cu doi de «r». Vor fi probleme. Copiii romi pe care noi nu îi educăm, de la părinții lor nu au ce învăța decât diverse îndeletniciri. Ne vom trezi că populația de etnie romă o să ne domine. Niște oameni analfabeți! Trag un nou semnal de alarmă!”, a spus Ropan.

La rândul său, Viorica Cherecheș a vorbit despre problemele din sănătate și cele ale pensionarilor.
„Nu sunt o persoană foarte vocală, dar acolo unde sunt, îmi fac treaba. N-o să mă vedeţi la televizor, n-o să mă vedeţi în presă foarte mult, dar o să mă vedeţi la locul de muncă unde eu fac tot ceea ce se poate pentru cetăţenii acestui judeţ. După o întâlnire cu pensionarii de la CASPEV pot spune că aceștia au multe probleme. Mă întâlnesc cu ei aproape lunar. Acum sunt probleme cu legea pensiilor. După cum se știe, PNL nu este de acord cu pensiile speciale și poate această situație îi doare cel mai mult pe pensionari. Am înțeles că vor fi trei proiecte referitoare la acest subiect, așteptăm să le vedem și lumea să știe că vom amenda toate aceste proiecte. Vom încerca să ne impunem cât se poate. Suntem în opoziție, ei sunt mai mulți și normal că putem mai puțin. Am vorbit cu pensionarii despre pensiile de boală, despre ajutoarele sociale. O altă pro­blemă a lor este situația serviciului de urgență de la spitalele băimărene. Nu trebuie să se mai aștepte ore în aceste locuri. Voi merge și la spitalul de Boli Infecțioase și la TBC să avem o situație corectă și funcțională a serviciilor de urgență.
Am participat la întâlnirea organizată de colegii mei liberali cu presa din Mara­mureş, pentru că este important să ne facem cunoscute ideile şi să le transmitem celor care ne-au învestit cu în­crederea lor”, a spus Viorica Cherecheș.

Spre finalul întâlnirii s-a discutat și despre alegerea unui vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș pe locul eliberat de Lucian Morar, revenit la cârma primăriei Ulmeni. Gavril Ropan a spus că PNL Mara­mureș nu va avea negocieri cu PSD. „Este o decizie a conducerii PNL, domnul Ludovic Orban a cerut acest lucru în mod deosebit”, a spus liderul liberal.
Ropan a precizat că în situația în care va exista o majoritate fără PSD vor putea fi discuții despre poziția de vicepreședinte al CJ.

 

 

„Dacă mergem pe baza statisticilor, aflăm că populația a scăzut, ceea ce înseamnă că scad și sursele de venit, sau sumele de echilibrare. Pe de altă parte, veniturile proprii au scăzut, deci din start se diminuează sumele de echilibrare. Așa se produce un deze­chi­libru. Am produs cheltuieli mai mari și venituri tot mai mici! În acest sens vreau să trag un semnal de alarmă, pentru că guvernul Tudose ar trebui să vină cu o alternativă financiară în ce privește administrațiile locale”.

Gavril Ropan, primar Coroieni

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.