• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Octombrie , 2015

Leii băimăreni au plecat în Africa de Sud

Un moment inedit a avut loc la Serele oraşului, unde există de mai bine de doi ani un spaţiu pentru recuperarea leilor care au făcut parte din Grădina Zoologică din Baia Mare. Cei cinci lei supravieţuitori au fost preluaţi de un ONG şi transportaţi în Africa de Sud.

 

 

La începutul săptămânii trecute a apărut pe fluxul de ştiri informarea cu privire la preluarea leilor băimăreni de către Vier Pfoten, un ONG profilat pe astfel de activităţi. Aşa ne-am readus aminte de leii de la Grădina zoologică băimăreană, dar şi fosta incintă unde se chinuiau mai multe animale, aşa-zise sălbatice, pentru bucuria copiilor şi a iubitorilor de animale. Un stabiliment realizat pe vremea comuniştilor, Grădina băimăreană a fost pusă într-o zonă a Parcului ce nu corespundea necesităţilor unei astfel de activităţi.

După Revoluţie, locul a suferit modificări, mai ales în ceea ce priveşte vecinii. A urmat perioada retrocedărilor sălbatice şi a afacerilor imobiliare şi cu terenuri. Bineînţeles, şi terenul Grădinii zoologice a făcut cu ochiul unora sau altora. Au venit foşti proprietari şi a fost retrocedată. O vreme, Grădina a funcţionat pe bază de chirie, după care a venit verdictul implacabil. Desfiinţarea!

 

Sigur, drepturile proprietarilor trebuie respectate, dar existau mai multe modalităţi de a rezolva problema.

Pe de altă parte, era nevoie de o suprafaţă mult mai mare de teren pentru a satisface nevoile animalelor în conformitate cu cerinţele europene. Aceste lucruri se ştiau de multă vreme, dar nu a existat voinţă pentru un astfel de proiect. Băimărenii care pot circula au început să meargă la vecini, în Ungaria pentru a se bucura de o grădină zoologică adevărată.

Baia Mare nu a fost singurul oraş care a recurs la o astfel de măsură. Multe altele au desfiinţat activităţile cu animale sălbatice, cedând animalele grădinilor care au avut mai mult noroc. În urmă cu doi ani şi jumătate şi din Baia Mare au plecat animalele avute în îngrijire. Au rămas cinci lei, care nu au avut unde să fie duşi. Doi dintre ei sunt băimăreni, ei născându-se aici. Vă prezentăm o scurtă poveste a leilor veniţi în Baia Mare pentru a încânta copiii de aici.

 

Venerabilii Petrică, Lavinia şi Lidia s-au născut în captivitate, ca sute de alţi semeni de-ai lor, destinaţi să distreze publicul nesăţios de la circ. Urmau să devină vedete ale circului Globus din Capitală, dar dresajul, care presupune corecţii fizice şi privare de hrană, nu le-a plăcut deloc tinerilor lei. Într-un moment de legitimă revoltă, Petrică şi-a atacat dresoarea. Indezirabilul leu, alături de Lavinia şi Lidia, a fost transferat la Baia Mare în 2002, pentru a schimba penitenţa circului cu închisoarea de ciment de la zoo. Ani la rândul, mii de plătitori de bilet le-au admirat trupurile zvelte şi blana pufoasă, uitând să-şi pună fireasca întrebare, ce caută un leu după gratii, în loc să alerge în natură. De-a lungul nesfârşiţilor ani petrecuţi în celula strâmtă de la zoo, singura consolare a lui Petrică a fost viaţa alături de Lavinia. În 2003 au venit pe lume puii lor, Tarhon Big şi Marin.

Lidia, Lavinia, Petrică, Tarhon Big şi Marin, foştii locatari ai Grădinii Zoologice din Baia Mare, au petrecut ultimele zile pe tărâm maramureşean, parcă simţind că ceva se va întâmpla. Forfota din jurul ţarcului în care se aflau leii a fost prevestitoare de bucurii, probabil, pentru bătrânii lei şi mai tinerii lor pui.

 

În ziua fixată pentru transfer, locul a fost luat cu asalt de către medicii veterinari de la ONG, care s-au ocupat cu plecarea spre continentul african. Lângă ei, fostul director al Grădinii Zoologice, Adin Miclăuş, cel care s-a ocupat de îngrijirea leilor în aceste adăposturi ale Serelor oraşului.

„Nu a fost dificil, dar m-am obişnuit să trec des pentru a vedea ce fac. În atâţia ani în care le-am oferit mâncare s-au obişnuit cu mine şi ne înţelegeam. Un leu mănâncă circa 10 kilograme de carne pe zi. Am avut donaţii, dar aveam posibilitatea de a cumpăra animale lovite sau tăiate din diverse motive. Am avut tot timpul hrană pentru lei. Sigur că îmi pare rău de ei, m-am ataşat de ei, dar sunt bucuros că vor ajunge într-o rezervaţie mare, că vor avea condiţii mult mai bunde de trai”, a spus Miclăuş.

 

După ce a fost făcut un instructaj ziariştilor veniţi să asiste la procedură, medici veterinari şi alţi specialişti ai fundaţiei şi-au luat ustensilele de anesteziat şi alte instrumente de monitorizat şi au început procedura de anesteziere.

Cuştile erau desfăcute şi pregătite şi ele. Petrică, leul adus afară, ceilalţi fiind închişi pentru a nu crea agitaţie inutilă, era destul de nervos. Se plimba de colo-colo. Din când în când se aşeza maiestuos pe labele din faţă şi privea impasibil spre ziariştii băimăreni veniţi să îl filmeze, să îi facă fotografii.

Medicul nu reuşea să tragă cu pistolul cu tranchilizant. Jurnaliştii au fost rugaţi să meargă mai în spate, dincolo de o invizibilă linie albă trasată de responsabili. A durat circa 10 minute până ce săgeata s-a înfipt în piciorul din spate al leului, parcă trist. A sărit şi a fugit în spate, într-un loc mai ferit. Acolo s-a aşezat, privind spre zona în care a avut loc „agresiunea”. După trei minute şi-a aşezat capul cu o coamă aproape maiestuoasă pe labele de dinainte. După care botul a alunecat uşor între labe, pe pământ. A adormit după fix cinci minute. Medicul coordonator a mers la gard şi a încercat, cu un fel de băţ, starea de somn a leului. După aceea a intrat şi l-a mişcat. Leul dormea fără griji. Au intrat şi ceilalţi reprezentanţi ai ONG-ului cu o targă pe care a fost fixat leul. A fost adus în faţă, dar tot în ţarc, s-a pus ceva pe ochi, limba a fost pusă la un aparat ce măsura pulsul. Medicii au recoltat sânge, au făcut ce trebuiau să facă în astfel de situaţii. După toate acestea, leul a fost pus în cuşca din metal gros, rezistent. Un spaţiu în care putea sta pe labe, sau culcat. A durat aproximativ o oră. La primul leu a fost mai dificil, după aceea, lucrurile au mers mai bine şi toţi leii au fost puşi în cuştile repartizate. Petrică, Lavinia şi Lidia, alături de pui lor Tarhon Big şi Marin, vor ajunge în Africa de Sud, la sanctuarul pentru feline mari, LIONSROCK. Şi asta la 15 ani de stat după gratii. Transportul este organizat de fundaţia VIER PFOTEN. În câteva zile, cele 5 feline vor afla pentru prima oară cum e să păşeşti pe pământ, cum miroase iarba după ploaie şi ce culoare are cerul african. Ca şi până acum, ei vor împărţi acelaşi spaţiu, însă într-un ţarc imens, în mijlocul naturii sălbatice, unde vor putea alerga după pofta inimii.

 

 

În grădinile zoo din România trăiesc în prezent 175 de feline mari, potrivit datelor oficiale. Cei mai mulţi sunt lei (82), tigri (57) şi jaguari (17), restul fiind lincşi (12), leoparzi (4) şi pume (3). 24 dintre aceste animale trăiesc în prezent în grădini zoo care şi-au pierdut autorizaţia, precum cele din Craiova, Râmnicu Vâlcea, Turda sau Galaţi. În multe dintre aceste grădini, animalele sunt ţinute în condiţii mizere, în ţarcuri foarte mici, fără un tratament medical de specialitate sau hrană adecvată.

Din 2007 şi până astăzi, VIER PFOTEN a transferat la LIONSROCK 37 de lei şi 5 tigri din România, proveniţi din grădinile zoo sau din captivitate privată.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.