• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Decembrie , 2022

Legea USR pentru deschiderea curților școlilor, adoptată de Parlament

Camera Deputaților a adoptat cu unanimitate de voturi proiectul de lege al USR care oferă acces liber copiilor în curtea școlii, după ce o primă lege cu obiect similar a fost blocată de Guvernul Ciucă, printr-o sesizare la Curtea Constituțională. Această inițiativă a apărut ca soluție pentru o problemă stringentă de sănătate publică în rândul tinerilor și copiilor: obezitatea. Accesul liber în curtea școlii i-ar putea ajuta pe copii să facă mai multă mișcare, să petreacă un timp de calitate cu alți copii, să își descopere pasiuni și să își mențină un tonus optim.

            De asemenea, inițiativa introduce în circuitul bazelor sportive deschise publicului noi facilități care până acum, de cele mai multe ori, stăteau cu porțile închise în afara orelor de program ale școlilor. Infrastructura sportivă pentru practicarea sportului recreativ este departe de a fi suficientă, astfel încât acest proiect oferă o uriașă gură de oxigen comunităților locale.

„Românii sunt sedentarii Europei, conform ultimului raport al Comisiei Europene, care ne arată că doar 2% dintre români fac sport de cel puțin 3 ori pe săptămână. În schimb, 58% dintre ei nu au activitate fizică nici măcar o dată pe săptămână. După cum arată statisticile, suntem foarte departe de media europeană. Iar o țară care nu face sport e o țară cu risc ridicat de îmbolnăvire. Acest proiect deschide ușile unor facilități unde copiii dar și ceilalți cetățeni pot practica sportul.

Trebuie să ne stabilim ca obiectiv prioritar încurajarea cetățenilor să adopte un stil de viață activ, să facă sport în mod constant și, astfel, să își reducă vizitele la medic. Și acesta e doar un prim pas spre normalitate. Mic, dar necesar. Dacă guvernanții nu vor să aloce bugetul necesar, măcar atât să facem pentru sănătatea copiilor și tinerilor din România”, a declarat deputatul maramureșean Brian Cristian, autorul mai multor legi votate în Parlament precum: Legea care digitalizează instituțiile publice și le obligă să ofere plata taxelor și online, Legea integrității în sport, Legea care prevede ca minimum 30% din fondurile publice alocate sportului să meargă la copii și juniori sau Legea privind transparența utilizării bazelor sportive publice.

            După promulgarea proiectului de lege care deschide curtea școlii, toate unitățile de învățământ vor introduce în regulamentele de funcționare prevederi legate de accesul și modul de utilizare a curților și terenurilor de sport aflate în folosința acestora, precum și orarul de acces, după orele de program didactic, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare. Aceste informații vor fi afișate la exterior, într-un loc vizibil, precum și pe pagina de internet a unității, acolo unde aceasta există.

Brian Cristian este deputat USR de Maramureș şi membru în Comisia pentru tineret şi sport. În prezent, urmează un Executive MBA în Sports Management la Escuela Universitaria Real Madrid, Universidad Europea şi este inițiator al mai multor proiecte de lege pentru promovarea și dezvoltarea sportului din România.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.