• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Mai , 2015

Lege şi tocmeală, ca la piaţă

Din 1 mai, certificatul de producător, utilizat până acum, a fost înlocuit cu un atestat de producător. Măsura a bulversat pieţele, producătorii şi consumatorii. Amenzile ajung chiar şi la 22.500 lei.

 
 

O lege instituie, cel puţin deocamdată, „prohibiţia” între producătorii agricoli! Muncă multă, profit mic şi birocraţie mare. Aşa înţelege statul să sprijine producătorii agricoli. De la începutul acestei luni, persoanele fizice care vor să comercializeze produse agricole trebuie, mai întâi, să obţină un atestat de producător, care înlocuieşte din 1 mai certificatul de producător.

Noul document este valabil un an calendaristic de la data emiterii şi este vizat semestrial, prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii primarului comunei, oraşului, municipiului, după caz.

Legea spune că documentul se eliberează, la cerere, persoanelor fizice, după ce autorităţile verifică, atât pe baza datelor din registrul agricol, cât şi pe baza celor din teren, dacă există suprafeţele de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător.

 

După aceea, primarul eliberează atestatul de producător în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale / patronale / sindicale din agricultură, după caz, constituite potrivit legii şi organizate la nivel local şi judeţean.

 

Agricultorii care vor să-şi vândă marfa în pieţe trebuie să aibă şi un carnet de comercializare a produselor.

După cum reiese din actul normativ, carnetul de comercializare a produselor funcţionează practic ca un chitanţier. Concret, atunci când vând produse, în orice cantitate şi structura sortimentală, indiferent de calitatea cumpărătorului, respectiv persoana fizică sau persoana juridică, agricultorii utilizează filele din acest carnet, după cum urmează: primul exemplar se înmânează cumpărătorului; al doilea exemplar se păstrează de vânzător; al treilea exemplar se păstrează la carnet.

Totuşi, excepţie de la aceste prevederi o reprezintă situaţia în care vânzarea se desfăşoară în pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante. În aceste situaţii, producătorii agricoli sunt obligaţi să înscrie, la sfârşitul fiecărei zile, într-o filă corespunzătoare, produsele agricole şi cantităţile totale vândute în ziua respectivă. Amenzile sunt uriaşe şi pot ajunge până la 22.500 lei.

 

Deşi termenul de conformare a cam trecut, mulţi producători habar n-au ce le cere legea şi mulţi spun că vor renunţa la vânzarea produselor agricole având în vedere noile condiţii: „Nu merită să vindem nimic. Câştigăm puţin şi avem de umblat pe drumuri după hârtii. Îşi bat joc de noi!”, a spus revoltat un producător care îşi vindea marfa în Piaţa Mare. „Noi facem evaziune, pentru 2 lei legătura de zarzavat? Să le fie ruşine!”, completează altul.

 

Nici primarii nu sunt încântaţi de prevederile noii legi, care pun oamenii pe drumuri, dar spun că pe termen lung, efectele vor fi bune. Lucian Morar, primarul din Ulmeni, spune că: „Pe de o parte, lucrurile se complică. Oamenii au de întocmit mult mai multe documente pentru a primi un certificat de producător care nu se mai numeşte aşa, ci atestat de producător. Pe de altă parte, dacă s-ar reuşi eliminarea acestei birocraţii, s-ar crea un sistem mult mai uşor de verificare a celor care într-adevăr sunt producători agricoli, ca doar aceia să obţină atestate de producător. Cred că în primul rând s-a avut în vedere eliminarea din pieţe a celor care sunt samsari.

Depinde şi de administraţiile locale cât de repede găsesc soluţii la implementarea noilor măsuri şi a noilor reguli. La Ulmeni, programul la registrul agricol şi taxe şi impoziteze este de la ora 8 la 22, ca să putem sta la dispoziţia tuturor fermierilor ca să obţină documentele necesare pentru subvenţie. APIA lucrează până la ora 21-22, noi la fel, am dat ordin de prelungire a programului să fim în concordanţă cu Centrul APIA de la Ulmeni. Suntem într-un nou ciclu de reforme. Aceste reforme sunt legate strict de perioada 2014-2020, trebuie să ne aliniem la noile reguli de alocare a fondurilor europene şi a subvenţiilor. Aici avem în primul rând în vedere subvenţiile din agricultură. Aceste măsuri în primă fază s-ar putea să-i enerveze pe adevăraţii producători, dar în a doua fază s-ar putea să fie de folos. În această fază poate enervează, deranjează şi chiar descurajează pe unii.”

 
 

Registre vechi şi noi

 

Şi noile registre agricole dau bătăi de cap autorităţilor locale. Guvernul a aprobat recent un act normativ privind registrul agricol pentru perioada 2015-2019. Secretarii de primării au fost informaţi de către Instituţia Prefectului să comande noile modele de registre şi să le completeze atât în format electronic, cât şi scris. Numai că, doar de vreo 2 ani, Guvernul le-a cerut completarea registrelor agricole electronice. Ceea ce a reprezentat o muncă titanică. Acum, munca trebuie reluată şi refăcută, că deh, aşa vor guvernanţii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.