• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Mai , 2018

Lanțuri alimentare inovative și de calitate în Bulgaria, evaluate în cadrul proiectului FoodChains4Europe

În perioada 14 - 17 mai 2018 s-a derulat la Varna, Bulgaria, a doua evaluare de tipul peer review din cadrul proiectului: FoodChains 4 Europe (Lanțuri alimentare pentru Europa), unde și județul Maramureș este partener. Conceptul, des utilizat în cadrul proiectelor finanțate de programul INTERREG Europe și derulate de Biroul de Relații Externe, își propune să aducă idei inovatoare asupra unei tematici indicate de regiunea gazdă, într-un context mai puțin formal, evaluarea fiind realizată de experți din regiunile partenere din proiect.
De această dată, partenerii din Bulgaria au beneficiat de o astfel de evaluare, ei alegând regiunea Varna ca un bun exemplu pentru analiza contextului inovativ din lanțul alimentar din țara lor, iar gazdele evenimentului au fost Univer­sitatea de Tehnologie Alimen­tară din Plovdiv și Fundația Euro Perspectives din Sofia. Județul Mara­mureș a fost reprezentat de Claudia Bre­ban, director al Direcției de Dezvoltare și Imple­mentare Proiecte, Mihaela Lițe, șef Birou Relații Externe, Ioana Bradea, șef Serviciu Proiecte, Parteneriate și Relații Internaţionale din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Vest și Alexandra Cătană, expert tehnic în cadrul aceluiași departament. Repre­zentantele ADR Nord Vest au fost invitate ca experte în implementarea unui proiect INTERREG Europe similar: SME Organics.   
Gazdele din Bulgaria au stabilit ca și focus al evaluării „Lanțuri alimentare inovative și de bună calitate”, experții urmând să examineze cum se poate utiliza cadrul legislativ existent în Bulgaria ca și politică de sprijin pentru comercializarea produselor inovative din cadrul lanțurilor alimentare, precum și potențiale modele de afaceri, parteneriate și pașii de urmat pentru reducerea  deşeurilor și risipei alimentare.

Prima zi a evaluării a fost dedicată prezentării mai multor aspecte legate de tema aleasă, respectiv Programul Ope­rațional de Inovare și Competitivitate 2014-2020, rolul Incubatorului de Afaceri din Varna pentru sprijinirea inovării în industria alimentară, deșeuri rezultate în cadrul lanțurilor alimentare pentru o dezvoltare durabilă, sustenabi­litate prin inovare utilizată în industria ospitalității din Bulgaria, management inovativ în lanțul alimentar: inovare la cerere versus cercetare știin­țifică.
Pe lângă aceste prezentări, experții din regiunile partenere au efectuat și vizite de studiu la lanțul de magazine Lidl.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.