• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Martie , 2016

„La umbra Crucii Tale”, eveniment deosebit în parohia Cărbunari

În Duminica Sfintei Crucii, 3 aprilie 2016, în Parohia Cărbunari are loc un eveniment deosebit: cea de-a treia ediţie a serii duhovniceşti „La umbra Crucii Tale”, care va cuprinde Vecernia şi un concert de pricesne. Evenimentul este organizat de părintele paroh Petru Costea, cu binecuvântarea PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului şi cu sprijinul UAC Europe.

 

Cea de-a treia duminică din Postul Mare este închinată de Biserică Sfintei Cruci. Cinstirea Crucii Mântuitorului marchează înjumătăţirea Postului Mare, perioadă care conduce către prăznuirea Patimilor şi Învierii lui Hristos. De aceea, atât duminica aceasta, cât şi întreaga săptămână care o urmează, sunt centrate pe închinarea şi contemplarea lemnului de viaţă făcător al Crucii lui Hristos. Într-un manuscris de la Ierusalim din secolul XIII, prăznuirea Crucii din a treia duminică a Postului Mare se intitula „Praznicul celei de a treia închinări a Crucii”.

El completa sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci din 14 septembrie, care comemora descoperirea sa de către Sfânta Elena, şi cea a procesiunii Crucii din 1 august, care amintea victoria împăratului Heraclie asupra perşilor şi întoarcerea Sfintei Cruci la Ierusalim în anul 630.

 

În comuna Dumbrăviţa a devenit deja tradiţie ca, de Duminica Crucii să aibă loc o seară duhovnicească şi un concert de pricesne. Primele două ediţii au avut loc în Parohia Dumbrăviţa şi au fost organizate de părintele Bogdan Ciocotişan, dar pe modelul concertului de colinde, evenimentul se va desfăşura în alt sat al comunei. În acest an, responsabilitatea organizării evenimentului a fost preluată de părintele paroh din Cărbunari, Petru Costea. Iar seara duhovnicească „La umbra Crucii tale”, ediţia a III-a, va avea loc la Biserica Cărbunari.

Programul va începe la ora 16 cu Vecernia şi va continua la ora 17 cu un recital de pricesne, care îi are ca invitaţi pe: Nicoleta Petrehuş - Cărbunari, Mădălina Medan - Măgureni, Adriana Prelucan - Dumbrăviţa, Paula Mociran - Cărbunari. Invitatul special este părintele protopop Fabian Coroian, Protopop al Protopopiatului Baia Mare şi invitaţi de onoare toţi preoţii din comună.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.