• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 06 Decembrie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 28 Iulie , 2019

La Cupșeni a avut loc a III-a ediție a Festivalului „Tradiții și obiceiuri sub poalele Muntelui Șatra”

Sâmbătă, 20 iulie și duminică, 21 iulie 2019, Primăria Cupșeni în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș au organizat cea de a III-a ediție a Festivalului „Tradiții și obiceiuri sub poalele Muntelui Șatra”.

 

Atmosfera de sărbătoare a debutat sâmbătă, la ora 13.00, cu parada portului popular, care a evidențiat frumusețea costumului tradițional din zonă în cele mai fine detalii, de la piesele vestimentare țesute și cusute cu migală la podoabele care îi oferă individualitate artistică și care a fost purtat cu mândrie atât de localnici, cât și de invitații la eveniment. La deschi­derea oficială, Lucia Butcure, primarul comunei Cupșeni a mulțumit Consiliului Județean Maramureș pentru sprijinul acordat în organizarea Festivalului „Tradiții și obiceiuri sub poalele Muntelui Șatra” 2019.
Dintre consilierii județeni prezenți au luat cuvântul Liliana Moga și Florica Roman, care au felicitat Primăria și Consiliul Local Cupșeni atât pentru eforturile depuse în procesul continuu de dezvoltare al comunei, cât și pentru modul de organizare a celei de a III-a ediții a Festivalului „Tradiții și obiceiuri sub poalele Muntelui Șatra”. S-a adresat celor prezenți și secretarul Consiliului Județean, Aurica Todo­ran, care a felicitat comunitatea și administrați locală Cupșeni pentru păstrarea și promovarea portului popular, a tradițiilor și identității culturale. „Toate acestea reprezintă un tezaur pe care ni l-au lăsat moșii și strămoșii noștri, de aceea vă doresc să aveți înțelepciunea de a-l transmite generațiilor viitoare”, a precizat re­pre­zentantul administrației județene.

Veselia, cântecul și voia bună au fost asigurate de Ansamblul „Jucău­șii” din Cupșeni și de tinerele talente din Țara Lăpușului, cărora li s-au alăturat „Ceterașii de la Gherla” și Raul Oltean. Seara zilei de sâmbătă l-a adus pe scena festivalului pe re­numitul DJ Alex Moroșanu pentru o discotecă în aer liber, care s-a bucurat peste măsură de aprecierea pu­blicului participant.
Duminică, în cadru festiv, a avut loc înmânarea diplomelor de aur cuplurilor care serbează Nunta de Aur în 2019. Familiile au fost felicitate pentru longevitatea căsniciei lor, dar și pentru înțelegerea și răbdarea dovedite de-a lungul timpului, fiind un exemplu de urmat pentru noi toți. A urmat apoi decernarea diplomelor de merit pentru elevii de gimnaziu care au obținut locurile I, II și III la finalul anului școlar 2018/2019 și a diplomelor de Cetățeni Majori ai comunei, tinerilor care împlinesc anul acesta 18 ani.
Spectacolele au început cu mult așteptatul regal folcloric oferit de Florentina și Petre Giurgi și Mirela și Dani Florea cu formația. Apoi pe scenă au urcat Ansamblul „Mugu­rașii” din Ungureni, Grupul Folcloric „Flori de Mai” – școlari din Cupșeni, Grupul Folcloric „Balada lui Pintea” din Cupșeni, Grupul Folcloric „Cânt și dor” din Libotin, Ansamblul „Doina Lăpușului”, Grupul Folcloric „Horitoarele din Lăpuș”, Ansamblul „Țibleșului”, Ansamblul „Berințana” și Ansamblul „Mugurii Lăpușului”.

Iubitorii de folclor s-au bucurat și de cântecele tradiționale românești ale rapsozilor comunei: Mărie Tor din Valea Pietrilor din Ungureni, Ana lui Ștefan din Ungureni, Ana lui Tor Gheorghe din Ungureni, Viorica Hereș din Costeni, Vașile Hereș din Costeni, Gherasim Cârtiță din Ungureni, Andrei Buda din Ungureni, Ionel Filip și Nicu Petriman, Livia Neag Nistrea din Libotin și Alexandra Filip îm­preună cu formația din Cupșeni.


Cea de a III-a ediție a Festivalului „Tradiții și obiceiuri sub poalele Muntelui Șatra” a fost finanțată de Consiliului Județean Maramureș din bugetul propriu cu suma de treizeci și cinci mii lei, alocată prin HCJ 136/ 2019 pentru realizarea unor evenimente cultural – educaționale de că­tre unitățile administrativ - teritoriale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.