• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Mai , 2018

Jenant, mișeilor! / Ziua în care speranțele lor au murit

Am deschis mailul și am citit doar titlul: „Bătaie de joc”. Din rușine, l-am închis și tot din rușine nu i-am răspuns nimic fostului deținut politic Jacques Vasile Iamandi care era extrem de in­dignat de faptul că, nesocotind sufe­rința a milioane de victime, preșe­dintele Comisiei Europene s-a gândit să participe la dezvelirea statuii „pă­rintelui comunismului”, Marx, în inima Europei. Ce să-i răspunzi unui om care a suferit în temnițele comuniste sperând și așteptând democrația și europenismul? Cum să justifici faptul că „Europa liberă” pentru care foștii deținuți politici din Gulagul sovietic au suferit și au murit îl celebrează acum pe autorul Manifes­tului Partidului Comunist?

Ulterior, Jean-Claude Juncker, preșe­dintele Comisiei Europene, a pus sub semnul întrebării prezența sa la manifestările de la Trier, orașul natal a lui Marx, unde în 5 mai se sărbătoresc 200 de ani de la nașterea părintelui ideologiei comuniste. Dar asta nici nu mai contează.
Faptul că un stat european a primit cadoul din partea Chinei Populare: o statuie de bronz înaltă de 5,5 metri, cântărind 2,3 tone, a autorului Mani­fes­tului Partidului Comunist și că Uniunea Europeană girează astfel de manifestări este extrem de grav.
De fapt, manifestările dedicate lui Marx au un puternic caracter oficial euro­pean, nefiind vorba doar de o mică localitate care vrea să atragă turiștii. Cel mai popular suvenir al zilei de 5 mai fiind bancnota de 0 euro, cu chipul lui Marx, emisă sub egida Băncii Centrale Europene. Iar mani­festări legate de bicentenarul lui Marx nu vor avea loc doar în Germania, ci și în Anglia.

Ce trebuie să înțeleagă țările din fostul bloc sovietic? Că trebuie să repună pe soclu statuile lui Stalin, pentru că, iată, în 18 decembrie se împlinesc 140 de ani de la nașterea sa? 

Da, acţiunile europenilor sunt, așa cum spunea Iamandi, o imensă bătaie de joc. Și demonstrează faptul că, dintr-un avânt irațional pentru toleranță, Uniu­nea Europeană a căzut într-un extre­mism bolnav, care încet, dar sigur o va duce la implozie. Pentru milioane de foști deținuți politici, 5 mai va fi zi de doliu. Ziua în care speranțele lor au murit. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.