• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Aprilie , 2017

Jenant, mișeilor! / Toleranţă. Toleranţă! Toleranţă?

Povestea asta cu toleranţa a devenit un laitmotiv al ultimilor ani. O frază la fel de goală şi de sterilă ca şi celebrul „uniţi în diversitate”. Toate programele fina­n­ţate din bani europeni, toate conceptele de „corectitudine politică” şi toate cu­rentele aşa-zis europene de gândire ne învaţă să fim toleranţi. Şi chiar ne sti­mulează pentru asta: dacă nu ai un anumit procent de beneficiari rromi, de exemplu, nu primeşti fonduri; dacă faci festival naţional, nu multi-cultural şi multi-etnic, nu primeşti bani; dacă nu te adresezi şi minorităţilor sexuale, eşti extremist.
Sincer, eu, ca român „normal”, apar­ţinând majorităţii, m-am săturat. În primul rând, m-am săturat ca o Europă care promovează principii inechitabile (cum e cu Europa cu două viteze?), care închide în grabă dosarele românilor ucişi într-un atentat la Londra, care ne trimite rromi acasă, pachet, care ne condamnă, in corpore, ca fiind un popor de hoţi şi, nu în ultimul rând, care are o istorie stropită din plin cu sângele unor epurări etnice şi religioase, să ne ţină lecţii de toleranţă.
Nouă, românilor, ne pot fi reproşate mul­te neajunsuri, dar lipsa de toleranţă, în niciun caz. Din contră, românii au fost învăţaţi, de mici, să tacă şi să rabde, s-au revoltat doar atunci când cuţitul a trecut deja prin os, şi mereu doar pentru a se apăra. O ţară care n-a avut epurări etnice, nici războaie religioase, nici sclavie, mi se pare că poate da ea lecţii de toleranţă Europei.
În mod ciudat, azi, o Europă intolerantă cu rromii, de exemplu, ne învaţă pe noi toleranţa. Noi, care din Evul Mediu aveam o lege care suna cam aşa: „Dacă un ţigan a furat o pasăre, lasă-l, nu-l pedepsi”. Iar noi, plecând mereu capul, aşa cum ne-au învăţat străbunii, ne supunem, ascultăm, implementăm.

Ce nu ştiu europenii este că toleranţa înseamnă respect şi acceptare reciprocă. Noi i-am acceptat aşa cum sunt, ne-am unit în diversitatea lor, le-am adoptat principiile, dar, din păcate, le-am uitat pe ale noastre. Am uitat că a fi român e o virtute, şi nu e defect. Am uitat să-i pri­vim în ochi şi să ne considerăm egalii lor. Şi am uitat să le spunem: „Eu ştiu mai bine”. Oare „toleranta” Europă ar suporta un astfel de răspuns?

Comentariile celorlalți

Atanasie (Tony) Popescu pe 13.04.2017 la 22:06
Bravo, fumoasa Doamna!

Dupa ani si ani, am reintrat pe site-ul apreciatei Dvs.gazete., cu gandul de a vedea daca voi mai gasi pe curajoasa editoare ce nu se sfiaza sa nominalizeze miseii ce ne fac viata atat de sumbra.
Sa speram ca apropiatele alegeri din Franta si Germania vor schimba cursul politicii neo-cominterniste a Brxelles-ului, cu accent pe nevoile reale ale tarilor membre ale Uniunii Sovietice Europene, si nu a celor auto-proclamati sefi ai Noului Stambul european.
Sa auzim si de bine!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.