• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 10 Septembrie , 2013

Jenant, mişeilor! / Sindromul Vişinescu

Am avut onoarea să cunosc mulţi dintre puţinii foşti deţinuţi politici care mai sunt în viaţă, am citit zeci de memorii şi cărţi de istorie recentă şi am scris despre ele. Mereu, ascultându-le poveşti care se încheiau de fiecare dată cu: „dar i-am iertat” şi “azi am face mereu la fel”, m-am gândit că nu li s-a făcut dreptate nici astăzi şi că după 1989 au rămas tot victime.

Niciunul nu a fost despăgubit pentru suferinţa şi nedreptatea trăită, unora, ca şi Ioan Gavrilă Ogoranu nici nu li s-a şters cazierul, altora nu li s-a recunoscut calitatea de luptător împotriva comunismului. Trăind din pensii mizere, uitaţi şi umiliţi se sting, resemnaţi că vor găsi dreptatea doar la Dumnezeu.

Şi totuşi, au puterea şi înţelepciunea să spună: „Comunismul mai are o singură şansă să supravieţuiască: prin ura, prin răzbunarea, prin răul din sufletele noastre, pe care le-a semănat decenii la rând”.

 

De la ei am învăţat că niciodată o nedreptate nu se înlocuieşte cu altă nedreptate. De aceea, văzându-l pe fostul torţionar Vişinescu, care nu are nimic din seninătatea foştilor deţinuţi politici, am zâmbint amar. Acuzând un bătrân de genocid vom restabili dreptatea? Justiţia, poate. Dreptatea, nu.

 

Asemeni comuniştilor, confundăm “dreptatea” cu un simulacru de justiţie. De 23 de ani am lăsat foştii torţionari şi lideri ai partidului comunist să ne conducă, le-am plătit pensii grase, i-am ţinut în lumina reflectoarelor. De 23 de ani, niciun fost deţinut politic n-a fost decorat de şeful statului, niciun martir n-a fost canonizat, nici un sfert din istoria recentă a ţării nu e transmisă tinerei generaţii, nici 1% din jertfa a milioane de oameni nu e cunoscută. Darminte, respectată sau admirată.

Acum o să ştergem toate astea, condamnând un bătrân care e convins că e o victimă? Ni s-a tot repetat mecanic că important e “cât?” şi “ce?”. Nu, diferenţa o face “cum?”.

Da, foştii torţionari trebuie condamnaţi. Dar nu unul, pe post de ţap ispăşitor.

Da, liderul comunist trebuia condamnat, dar nu într-un simulacru de proces asemeni celor comuniste.

Da, regimul comunist trebuie condamnat. Dar nu simbolic, ci concomitent cu promovarea rezistenţei anticomuniste şi cinstirea foştilor deţinuţi politici. Atâţia câţi au mai rămas.

Poate că foştii deţinuţi politici au dreptate. Dreptatea e numai la Dumnezeu. Pentru EL diferenţa o face “cum”.

Comentariile celorlalți

maramuresanu pe 12.09.2013 la 11:02
Majoritatea judecatorilor si procurorilor de azi au fost fideli executanti ai ordinelor securistilor si comunistilor din regimul trecut,au condamnat la ordin si nu din constiinta !Azi ,tot acesti indivizi taie si spanzura in tara,ca pe mosia lor proprie!Cum sa-i condamne pe tortionarii din comunism cand ei insisi au fost tortionari?!
Cosmin pe 11.09.2013 la 01:47
Insfarsit incepe sa se spuna lucrurilor pe nume. Felicitari pentru curajul dvs.

Doamne ajuta!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.