• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Noiembrie , 2012

Jenant, mişeilor! / Poveste

Am citit în una din cărţile lui Puric, o poveste.

Se spune că, într-o noapte, un copil dintr-un sat a visat Raiul. A doua zi dimineaţa şi-a întrebat toţi părinţii şi cunoscuţii „Unde, unde e Raiul?”. Dar oamenii n-aveau timp de el. Un bătrân care îl urmărea de mult timp, l-a îndemnat însă să meargă în pustie, unde va întâlni un bătrân. „Ce te aduce pe-aici, copilule?”, îl iscodi acesta pe micul călător. „Vreau să găsesc Raiul”, răspunse copilul, „şi cineva mi-a spus că tu ştii cum trebuie să ajung”. Bătrânul îl îndemnă să se culce şi a doua zi, urmau să pornească în căutarea Raiului.

După ore bune de mers, pe un vârf de deal, se zări o clădire cu o cruce. „Ce e asta? „Aceasta este o mănăstire”, spuse bătrânul. „De-aici începe poteca către Rai.” Într-o zi, bătrânul mănăstirii l-a întrebat ce-l apasă, dacă îi e bine. Copilul a răspuns că lui îi e bine, dar „acolo, în clădirea aia mare, un frate de-al nostru, tot aşa, cu barbă şi plete, ce stă legat, întins pe o cruce, şi nu poate să se mişte, şi nimeni nu-i duce de mâncare. De ce nu vine şi el la masă?”.

Povestea spune că copilul a urcat primul pas spre Rai. Era iubirea. Spre seară, a intrat în bucătărie, a luat o farfurie cu mâncare şi a pus-o la picioarele „fratelui mai mare”: „Hai, coboară şi mănâncă”. Fratele a coborât, au început să râdă, să vorbească.

Copilul urca a doua treaptă spre Rai. Era prietenia. După un timp, călugării şi-au dat seama că copilul lipseşte. Întrebat, a recunoscut că-l hrănea pe fratele mai mare. Atunci egumenul mănăstirii l-a rugat pe copil să-i spună Fratelului să-l primească şi pe el la masă. Copilul l-a rugat, dar fratele i-a arătat firimiturile de pe masă. Erau multe, dar păcatele egumenului erau şi mai multe, răspunse Fratele. Copilul i-a transmis bătrânului, iar acesta, căzând în genunchi, l-a rugat pe copil să-i spună Fratelui să-l ierte. A doua zi, copilul şi-a rugat din nou prietenul să-l primească pe egumen. Dar i s-a răspuns că „nu se poate”. Atunci, copilul îndrăzni: „Dar Tu nu te gândeşti că acum mănânci din mila lui?”, îi spuse, cu curaj, copilul, pentru prima oară. Şi Prietenului său mai mare, mişcat de inima lui bună, i-a spus că-l va primi pe bătrân peste 8 zile.

În cea de-a opta zi, clopotele mănăstiri au început să bată. Egumenul murise. Copilul a intrat în biserică şi l-a zărit luând masa cu prietenul său. Pe masă nu mai era nicio firimitură. A început să alerge prin mănăstire: „Am găsit Raiul, am găsit Raiul”. „Şi cum e Raiul?” a întrebat un călugăr. „E... plin de iertare”.

Comentariile celorlalți

adrian pe 21.11.2012 la 10:24
deci, inexistent ...

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.