• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 19 Mai , 2020

Jenant, mişeilor! Poporul și Iapa lui Vodă


De când a început isteria pandemiei de coronavirus, toți politicienii care ne conduc, începând cu președintele Iohannis şi până la ultimul secretar de Stat, confundă poporul cu o sală de clasă plină de copii neastâm­părați și ușor prostuți, cărora trebuie să le repeți zilnic, ară­tându-le cu degetul amenin­țător: „Spălați-vă pe mâini! Stați în casă!” și, din când în când, să-i amendezi ca să „știe de frică”.
De două luni, pe noi, românii, ne ceartă toată lumea: preșe­dintele, medicii, reporterițele de la televizor, ministrul Vela, polițiștii etc., ca și cum am fi o nație de idioți, care nu pricepe nimic și are intenția să se si­nucidă în masă. În primele zile am înțeles necesitatea recoman­dărilor, dar cât să consideri de tâmpit acest popor încât să crezi că în 2 luni nu a înțeles o chestiune simplă: că trebuie să se spele pe mâini! Și mai mult, să crezi că asta așteaptă oamenii de la Președinte și Guvern.

Situația asta mi-a amintit de „Iapa lui Vodă” a lui Sado­veanu. Pe scurt, povestea suna așa: se spune că într-o zi, domnitorul poposește la un han, dar nimeni nu-l recunoaște. Co­misul Ioniță i se confesează și-i spune că vrea să ajungă la Vodă și să-i facă dreptate. Acesta îl ascultă cu atenție și-l întreabă: „Dar dacă Măria Sa nu-ți face dreptate?”. Ioniță răspunde: „Dacă nu-mi face dreptate,
să-mi pupe iapa sub coadă!”. Domnitorul îi face dreptate comisului apoi îl întreabă: „Și dacă nu-ți făceam dreptate, cum rămânea?”. „Cum să rămâie, Măria Ta, eu nu-mi retrag cuvintele. Iapa-i peste drum!”.

Noi, toți românii așteptăm să ni se facă dreptate. Așteptăm mă­suri ferme de relansare eco­nomică și socială, așteptăm să nu mai fim tratați ca niște idioți, așteptăm să reformați sistemul sanitar în așa fel încât să nu mai fim nevoiți să ținem acasă bolnavii cronici ca să le facem loc celor cu Covid; așteptăm să reformați învățământul, în așa fel încât școala online să nu mai fie o glumă; așteptăm să înțe­legeți că nu suntem niște bieți roboți și că avem nevoie și de cultură, și de spiritualitate, și de divertisment, și de timp în natură. Așteptăm să vă faceți treaba de guvernanți, nu de „mari dascăli” ai poporului. Dacă nu, avem peste drum, fiecare, o herghelie întreagă. Și o ștampilă de vot!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.