• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Iulie , 2015

Jenant, mişeilor! / „Or fi făcut ei ceva”

Spre norocul lor, mafioţii şi teroriştii, traficanţii de droguri şi violatorii n-au împrumutat-o cu bani pe şefa Înaltei Curţi, altfel ajungeau toţi după gratii. Aşa, sunt toţi liberi. În România ultimilor ani, „pericolul social” a devenit o chestiune la fel de relativă ca şi onoarea, demnitatea sau justiţia. Culmea e că, poporul, îmbătat de aparenţa de dreptate, în lipsa pâinii, aplaudă zgomotos de fiecare dată şi încuviinţează hotărât din cap.

E arestat un politician sau un om de afaceri, sunt răvăşite sedii de firme, duminica dimineaţa, cu noaptea-n cap şi sunt sparte lacăte, sunt ridicaţi oameni din pat ca în anii ’50, nu se întreabă nimeni dacă e abuz. Toţi sunt de acord că: „or fi făcut ei ceva”.

Dar dacă o tânără e violată sau, mă rog, obligată să facă „sex surpriză” cum ziceau agresorii, refrenul e acelaşi: „o fi făcut ea ceva, i-o fi provocat”.

Şi agresorii? „Ei s-au distrat, sunt şi ei tineri, ştiţi cum sunt tinerii”. În fond, toţi sunt vinovaţi de ceva în viaţa asta şi da, toţi or fi făcut ceva: şi politicienii, şi oamenii de afaceri şi fata violată. Numai că, în niciunul dintre cazuri, orice ar fi „acel ceva”, nu scuză un abuz. Ş-apoi, justiţia şi DNA nu sunt justiţie divină. Ei judecă un caz concret, nu „ceva”, cu probe, nu cu păreri şi impresii. Iar acel cineva poate fi vinovat de multe „ceva-uri” şi totuşi, într-un caz să fie declarat nevinovat. Cel puţin aşa ar trebui să funcţioneze o justiţie democrată în care sunt respectate drepturile omului.

 

Culmea, când e vorba despre firmele care spală bani pentru mafia italiană sau pentru organizaţii teroriste, pe care nu le deranjează nimeni, nici oamenii legii, nici poporul, nu mai sunt la fel de înflăcăraţi. Nu mai dezbate nimeni pe forumuri, nu mai acuză nimeni că „or fi făcut ceva”. Să fie superficialitate, putinţa sau mai bine zis neputinţa de a-şi arăta „tăria” doar pe cei slabi sau pur şi simplu sete de spectacol, mahaligism, prostie?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.