• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Martie , 2016

Jenant, mişeilor! / Nu plânge, Ană

Au trecut câţiva ani de când citeam, cu groază şi cu sufletul îndoit, scrisoarea Anei Gavrilă trimisă ministrului justiţiei de atunci, după ce Statul Român i-a refuzat recunoaşterea calităţii de „luptător în rezistenţa anticomunistă”.

Din toată existenţa chinuită de 85 de ani a doamnei Ana, căreia comuniştii i-au ucis în bătaie primul soţ, lăsând-o văduvă, săracă, cu doi prunci mici şi l-au urmărit şi persecutat un sfert de veac pe cel de-al doilea soţ, Ion Gavrilă Ogoranu, n-au înţeles decât că „art. 1 nu se coroborează cu art. 2”. Pe doamna Ana n-au făcut-o să plângă nici comuniştii care i-au luat totul, nici necazurile, nici viaţa. Au făcut-o să plângă miniştrii regimului democrat pe care l-a aşteptat 50 de ani şi pentru care se ruga în fiecare seară. În urmă cu câţiva ani, doamna Ana a plecat sus, în ceruri. Habar n-am dacă în Rai se plânge, dar sunt sigură că, văzând umilinţele la care sunt supuşi acum, asemeni ei, foştii deţinuţi politici, Dumnezeu îi îngăduie să verse o lacrimă chiar şi acolo.

 

După noul Cod fiscal, soţiile foştilor deţinuţi politici, vreo 2-3000 de „Ane” câte au mai rămas, trebuie să plătească impozit pentru partea din casă pe care o deţin alături de soţi. Deh, tehnocraţii noştri s-au gândit că nici în cazul lor „nu se coroborează” articolele de lege şi, ele, nefiind deţinuţi politici, nu trebuie să primească scutire de impozit. Dacă deţin o căsuţă în coproprietate cu soţul - fost deţinut politic - să plătească impozit pentru partea lor. Ce, pe holurile de la Bruxelles vorbeşte cineva despre viaţă adevărată, despre sacrificiu şi durere? Nu dom’le, calcule şi articole de lege, economisim banii ţărişoarei. 

 

E adevărat, nu m-am lămurit bine ce înseamnă în România un tehnocrat. Oricum, o fi un om cu adevărat profesionist şi priceput la ceva. Dar să-mi fie cu iertare domnule Cioloş, probabil tehnocraţii dumneavoastră or fi pricepuţi, apreciaţi la Bruxelles şi or avea în degetul mic articolele de lege şi calculele, dar dacă din toate poveştile astea despre „Ane” atât au înţeles, „că nu se coroborează articolele de lege”, înseamnă că nici nu merită să ştie mai mult. Şi, mai ales, nu merită să reprezinte această ţară, ridicată nu din calcule şi articole de lege, ci din lacrimile Anelor şi sângele soţilor lor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.