• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Octombrie , 2021

Jenant mișeilor! Nostalgii prostești

Aparent, noi, românii, iubim libertatea, democrația și euro­penismul. Ne punem hastaguri cu libertate, postăm lozinci anticomuniste și îl amintim frec­vent pe Rațiu, care, citându-l pe Voltaire spunea: „voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”. Însă, suntem democrați și iubitori de liber­tate doar pe facebook. Sondajele sunt crunte: 1 din 3 ro­mâni sunt nostalgici după co­munism și peste 63% spun că o duc mai rău acum decât în anii 80, cei mai sumbri ani ai comunismului ceaușist.
Veți spune că acești repondenți re­pre­zintă vechea generație. Ade­vă­rat. Însă, la fel de ade­vărat este că noua generație, spre deosebire de cea veche, nu știe aproape nimic despre comunism și, din ignoranță, îi adoptă tacticile pe care, culmea, le consideră democrate.

Sloganele extremiste de genul confiscării averilor, trimiterii în închisoare rapid și eventual fără proces a corupților sau a politicienilor care ne enervează, comentariile legate de inutilitatea sau chiar dizolvarea unor insti­tuții cărora nu le înțelegem rostul, cum ar fi Curtea Consti­tu­țională ori Parlamentul, nu sunt nici ino­vative, nici nu țin de spirit civic, nici de anticorupție. Sunt pur și simplu idei neomarxiste! La fel cum comentariile unora, care cred că cei nevaccinați nu ar trebui tratați în spital, tot dictatoriale și abuzive sunt.
De­mocrația, despre care vorbea Rațiu, nu înseamnă că, în numele libertății noastre, avem voie să îngrădim drepturile alt­cuiva și să reactivăm tribunalele poporului pe facebook. Suntem, din păcate, foarte departe de ideea de libertate și democrație pentru care s-a sacrificat generația părinților și bunicilor noștri. Pentru că am vrea ca drepturile și libertățile cetățe­nești să ne fie respectate doar nouă! Nu și celor pe care îi urâm, antipatizăm sau cu care ne contrazicem. Or, asta în­seamnă că suntem mici dictatori, indiferent ce hastag ne punem pe facebook.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.