• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 August , 2020

Jenant, mişeilor! Neîncredere și frică

Mai periculoase decât orice pandemii și molime care au făcut ravagii în istorie, mi se par două „pandemii morale și psihice”: frica și neîncredere.
Prima pentru că a fost mereu folosită de toate regimurile totalitare pentru a conduce, a dezbina și a manipula un popor și pentru că anihilează orice dezvoltare, creștere și progres a unei nații. Dintotdeauna, regi­mu­rile politice s-au folosit de frică pentru a-și argumenta și
a-și justifica măsurile abuzive. Când frica ia locul conștiinței, rațiunii, omeniei, solidarității, omul devine o biată păpușă de cârpe. De aici, până la anihilarea lui ca cetățean mai e un singur pas: inocularea vinei. Toți „călăii” își conving victimele că ele sunt vinovate de tratamentul dur pe care îl aplică: „Eu sunt un om bun, dar vezi ce mă obligi să fac?”.

Iar neîncrederea este la fel de gravă, pentru că, la fel ca frica, îl desființează pe cel asupra căruia se manifestă. Astăzi, românilor le e mai frică de coronavirus decât de moarte, deși, paradoxal, nu mai au încredere în nimeni pe acest subiect. Sondajele de opinie demonstrează o premieră istorică: aproape ju­mă­tate dintre repondenți fie nu cred în existența noului corona­virus, fie au dubii cu privire la existenţa lui. Niciodată în istoria omenirii nu s-a pus atât de vehement la îndoială existența unei molime. Iar acest lucru nu e cauzat de așa-zisul val de conspiraţionişti și negaționiști. Ci de lipsa de încredere în au­torități, fie că vorbim de OMS sau de Guvernul României. Românii au mai degrabă încredere în discuțiile cu familia, prietenii și colegii, și abia o treime în comunicatele Guvernului. O cifră relevantă pentru prăpastia uriașă pe care a creat-o panica, haosul și contradicțiile din ultimele 5 luni. Atunci când semeni frică, culegi neîncredere. Mai întâi românii au fost tratați cu neîncredere de autorități, li s-au aplicat măsuri restrictive și amenzi usturătoare pe modelul „dacă nu înțeleg de vorbă bună, să știe de frică”. Iar acum, foaia s-a întors. Și va trece multă vreme până când aceste răni vor fi vindecate.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.