• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Aprilie , 2016

Jenant, mişeilor! / Nebuni şi înţelepţi

De câte ori oamenii nu vor să deschidă ochii asupra adevărului, îi găsesc scuze şi îi găsesc acuze celui care le deranjează liniştea şi iluziile. Octavian Paler îl compară pe Don Quijote cu Solon, unul dintre cei şapte înţelepţi ai Greciei Antice. Pentru că, uneori, a spune adevărul e nebunie curată.

Există o scrisoare a lui Solon către Epimenide din Creta în care înţeleptul grec se plânge că e considerat nebun deoarece i-a avertizat pe atenieni asupra ambiţiei lui Pisistrate de a deveni tiran: „Când i-am avertizat, nu m-au crezut. El a găsit mai multă crezare linguşind poporul, decât eu spunând adevărul. De aceea am depus armele în faţa sediului strategiilor”. În scurt timp nimeni nu l-a mai considerat nebun, iar azi, toţi îl consideră înţelept. Manualele de istorie explică în detaliu cum Pisistrate s-a rănit singur, după care a strigat că a fost rănit de duşmanii săi şi a cerut o gardă de 400 de oameni înarmaţi cu măciuci să se apere.

Atenienii i-au îndeplinit dorinţa, dar n-au înţeles că astfel l-au ajutat să desfiinţeze democraţia. Nu ştiu dacă istoria e ciclică, dar cu siguranţă repetăm greşelile pe care nu le-am înţeles şi îndreptat.  România de azi e plină de „soloni” care încearcă cu disperare să spună adevărul, pierzând, de fiecare dată în faţa linguşelilor şi teatrului ieftin. Şi, de fiecare dată, poporul prin neimplicare sau neînţelegere, ajută la instaurarea unei tiranii. Credem mai degrabă oamenii spoiţi de PR, care ştiu să pară credibili prin ton, ţinută şi gesturi, decât pe cei care spun adevărul simplu şi nefardat.

 

Cineva spunea că în România totul începe tragic şi se sfârşeşte printr-o glumă. Băşcălia o fi, cu siguranţă unul din păcatele noastre naţionale. Dar, spre deosebire de greci, „nebunii” şi „Don quijoţi” noştri rămân tot nebuni şi doar foarte rar avansează la rangul de înţelepţi. Iar noi, cu fiecare tiranie a unui „pisistrate” ne plângem soarta tragică şi cruntă, ca şi cum armata lui de 400 de voinici ar fi picat din cer. Eu cred că în România totul începe tragic şi se sfârşeşte hilar şi îngrozitor. Cum să fie comic un popor care stă pe mormintele unor oameni care au sacrificat totul pentru libertate şi ţară şi dă din mână a lehamite şuierând printre dinţi: „nebunii”?

Comentariile celorlalți

leon pe 08.05.2016 la 23:36
Perfect adevarat, dar asta se intampla peste tot.Minciuna este una globala. Sau vreti sa scrieti ceva impotriva casatoriilor lgtb in SUA? Poate impotriva invaziei musulmane in Germania?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.