• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 August , 2020

Jenant, mişeilor! Morala

„Societatea e în stare să se opună unei măsuri tiranice sau imorale numai când e ea însăşi foarte morală. Cu atât mai mult o democraţie: ea nu se poate lipsi de morală - şi nici de rega­litate. Cu cât se merge mai departe cu dreptul de vot, cu atât democraţii ar trebui să se sprijine pe cele mai rigide principii morale. (Da’ parcă n-a spus-o Montesquieu! La el cuvintele sunt: republică şi virtute). Sufragiul e acum absolut: dacă deţinătorii lui nu sunt înfrânaţi de morală, vor putea face orice vor, vor putea pro­clama cele mai imorale măsuri pe cale de lege. Democraţii nu-şi dau sea­ma ce fac atunci când, în numele libertăţii scrisului, cer drepturi depline pentru autorii imorali şi afirmă inexis­tenţa pornografiei.

Pentru a putea fi liberă, se cere ca societatea să fie întâi supusă moralei. Cine nu vrea să în­ţeleagă această necesitate şi nici nu-i convine să o recunoască deschis, recurge la un subter­fugiu şi afirmă - auzi, mă - că societatea are nevoie de «cultură adevărată şi adâncă?». E o formulă care cântăreşte o mie de tone de greoaie ce e, iar înăuntru e goală. Trebuie să ai curajul de a spune lucrurilor pe nume: nu ajunge cultura, mai e nevoie de morală. Ăsta-i cuvântul pe care-l evită cu toţii şi de care se tem: morala. Cultura singură nu ajunge: poţi să fii instruit şi totuşi brutal, simplist, nătâng şi elementar.
Ceea ce cred democraţii că ajunge: aşa-zisul sentiment de­mocratic e fireşte şi mai puţin suficient. Sentimentul democratic nu-i decât o părere po­litică, vine şi se duce, o iei şi o laşi după împrejurări şi potrivit cu interesele tale. Dar morala e temelia culturii şi vieţii politice a societăţii. Cultură «adevă­rată», «adâncă», ştiinţă «înain­tată», spirit democratic «puter­nic» sau «înalt»: vorbe goale, mă.

Câtă vreme ţine de ele, libertatea dansează pe o sârmă subţire, e o ladă cu indicaţia «atenţie! fra­gil» încăpută pe mâini de hamal ameţit. O consolidează morala, numai ea. Ascultă, morala e iz­vo­rul libertăţii, morala e con­diţia libertăţii, morala e pavăza libertăţii.” - Jurnalul fericirii
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.