• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Iunie , 2016

Jenant, mişeilor! / Mândrie şi nejudecată

Citeam zilele trecute o comparaţie care nu doar sună bine, dar are şi o explicaţie: „mândria naţională la români e ca răceala”. Ambele te surprind de fiecare dată, deşi apar cu ocazii bine definite şi ar putea fi intuite. Şi mândria naţională şi răceala sunt sezoniere şi ţin doar câteva zile.

 

La final, promiţi că o să ai mai multă grijă de tine, dar uiţi repede şi  data viitoare când răceşti după ce ai ieşit în tricou la minus cinci grade te arăţi surprins: „nu credeam că...”. Indiferent că vorbim despre politică, economie sau fotbal, românii în general se aprind repede, îşi umflă pieptul de mândrie naţională şi o ţin una şi bună că noi suntem cei mai buni, cei mai deştepţi, cei mai frumoşi. Numai că, iluziile se sparg ca un balon de săpun şi, treziţi din somn de propria neputinţă, suntem buimaci, buimăciţi şi, desigur, surprinşi: „cum, n-am votat bine? Cum, nu merge bine economia? Cum, am pierdut meciul cu Albania? Cum, nu funcţionează justiţia? Nu credeam că...”.

 

Urmează etapa a doua, adică cealaltă extremă, în care căutăm vinovaţii. Totdeauna din afară, evident. Îi înjurăm, ne înjurăm şi, bineînţeles suntem convinşi că pentru toate, există un singur vinovat: România („dacă nu trăiam în ţara asta de rahat, era altfel...”). Dacă se trezeşte vreun curajos care să ne spună că ţara nu poate fi altfel atâta timp cât noi nu suntem altfel, îl înjurăm şi pe el („ce mă, tu eşti mai deştept?”).

 

După eşecul votului la prezidenţiale, după situaţiile tragi-comice de la locale, după nebunia din sănătate şi eşecul de la Euro, am intrat cu toţii în perioada post-răceală. Încercăm să întărim sistemul imunitar al societăţii civile după ce l-am vlăguit cu tot felul de prostii. O vreme, n-o să mai „răcim”, vorba românului, numai deştepţii răcesc vara. Apoi o luăm de la capăt cu „nu credeam că...”. Ei, cum să nu fii mândru de aşa popor?

Comentariile celorlalți

gabriel hyberg pe 08.07.2016 la 07:58
Intru totul de acord , desi starea de fapt e deja o axioma. Tara asta "de rahat"ar fi excelentadaca ar fi populata cu elvetieni.Sau alti oameni cu cat de cat Simt Civic.Termitele autodestructive ar trebui trimise intr-un lagar de reeducare, transplant de sange, de ADN/DNA, sau in timp, de creier.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.