• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Februarie , 2024

Jenant, mișeilor! / Între satiră și omorul speranței

Alegerile europarlamentare din acest an vor dezvălui Europa așa cum e: diversă, dar neunită în diversitate, satirică și tragicomică.

 

Dincolo de telenovela românească a comasării și alianțelor, Europa e mult mai veselă.  În țara vecină, Ungaria, Partidul Câinelui Ungar cu Două Cozi (MKKP) își continuă ascensiunea, cu politici precum bere gratuită, viață veșnică și un restaurant maghiar pe Marte.

 

Jurând că va „face Ungaria din nou mai mică” – o aluzie la Tratatul de la Trianon din 1920, care a privat Ungaria de aproape trei sferturi din teritoriul pe care îl deținea înainte de Primul Război Mondial – partidul a propus să cedeze „regiuni inutile” ale țării sale vecinilor.

Partidul Berii din Austria, care vrea instalarea unor fântâni publice cu bere în Viena, ar putea participa la alegerile din acest an.

 

Și în Germania, la alegerile europarlamentare trecute, un alt partid satiric punea pe liste nume ale unor foști demnitari naziști precum Goebbels, Hess, Eichmann, Speer, Bormann sau Bombe și Krieg.

Astfel de inițiative nu sunt noi. În urmă cu câțiva ani, și polonezii aveau un partid al berii. Iar suedezii aveau un partid al piraților.

 

„Partidul morții, temnițelor și impozitelor”, din Marea Britanie, propunea în 2005 anexarea Franței, reintroducerea spânzurătorii ca mijloc unic pentru pedeapsa capitală sau mărirea taxelor la 90%. Tot în Anglia, în anii 70 a apărut „Partidul rochiilor extravagante”, care își propunea să folosească un font mai mic ca modalitate de a reduce șomajul și statisticile asociate. Reprezentanții partidului au tot câștigat la alegerile generale în 1979, 1983, 1987 și chiar în 2001.

 

În Canada, prin anii ’90, era pe val Partidul Parti Citron care voia să anuleze legea gravitației, să unească toate lacurile din Great Lakes, să abolească orașul Toronto și să încurajeze încălzirea globală ca să poată crește… lămâi și în Canada. Țelul suprem al partidului era ca economia Canadei să se restructureze și să fie centrată doar în jurul… lămâilor.

 

În România, ar merge Partidul „hoției, fuduliei și prostiei” cu platformă electorală:  doar cei cu IQ mic să ocupe funcțiile publice, să se fure din orice proiect minimum 90% și cei ajunși în funcții publice să disprețuiască cetățenii. Baiul e că n-ar fi tocmai satiră. Ci mai degrabă realitate.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.