• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 05 Iunie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 11 Iunie , 2019

Jenant, mişeilor! Eroi

Când eram mică, cuvântul „erou” mă ducea cu gândul la perso­najele cărții „Povestiri istorice”. La fel ca și sfințenia, am consi­derat eroismul o treaptă extrem de înaltă, pe care nu o pot atinge decât vitejii, domnitorii sau cărturarii din veacuri îndepărtate. Până când l-am cunoscut pe ÎPS Justinian, foloseam acest cuvânt rar și temător. Apoi am aflat că eroii nu trăiesc în cărți, ci printre noi. Și că nu toți sunt domnitori sau viteji, unii sunt oameni simpli, necunoscuți, dar care și-au asumat, cu curaj, misiunea de a se împotrivi vremurilor.

De atunci, am cunoscut mulți, foarte mulți eroi și nu m-am mai temut să-i numesc astfel. Unii au fost veterani de război; alții, foști deținuți politici; alții, preoți ori călugări; alți, simplu, patrioți. Cunos­cându-i, am învățat că
eroismul, ca și sfințenia, nu în­seamnă per­fecțiune, ci ceva mult mai profund: putere de sacrificiu. Eroii adevărați iubesc viața, dar știu că există ceva mai presus de ea.
Și mai știu că, fără lucrurile în care cred, viața nu are niciun sens. Eroii nu-și judecă semenii, nu se laudă pe sine, nu se trufesc, ci dimpotrivă, spun mereu că și-au făcut doar datoria. Eroii nu caută nici răsplată, nici re­compensă, nici recunoștință.
Sacrificiile și eforturile lor nu au fost făcute pentru aprecierile ce­lorlalți, ci, oricât de ciudat ar suna, pentru sine. Pentru că altfel, n-ar mai putea trăi cu propria conștiință. Eroii, spre deosebire de noi toți, nu dau nici sfaturi și nici lecții, pentru că au înțe­lepciunea de a lăsa fiecăruia li­bertatea să-și aleagă calea. Eroii nu au certitudini, dar au crezuri. Eroii sunt severi cu sine și toleranți cu ceilalți. Suferințele nu i-au înăsprit, ci le-au aprins și mai tare în suflet mila față de biata ființă umană. Eroii sunt în general săraci, dar demni și extrem de generoși.

În fine, eroii sunt tăcuți și sfioși. Tumultul cotidian îi obosește, entuziasmul de moment al societății nu-i contaminează și nici pesi­mismul nu-i deznădăj­duiește. Își trăiesc viața cu gândul la veș­nicie. Pentru că da, eroii nu mor niciodată.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.