• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Aprilie , 2016

Jenant, mişeilor! / Diverşi da, dar unde e unitatea?

După atentatele din Paris am auzit repetat constant şi obsedant refrenul „Europa e în război!”. Sigur, problema „războiului contra terorismului” nu e deloc nouă. De ani buni, după 11 septembrie, s-au tot ridicat naţiuni care „au declarat război acestui flagel al secolului XXI”. Dar a fost doar un război al vorbelor, care s-a întors împotriva noastră.

 

De fapt, aşa cum scria Scott Atran (profesor la John Jay College of Criminal Justice din New York şi la University of Michigan) în The New York Review of Books, asemenea reacţii sunt exact ce vrea ISIS: „Cu cât e mai mare ostilitatea faţă de musulmani în Europa şi cu cât Occidentul se implică mai mult în acţiuni militare în Orientul Mijlociu, cu atât mai mult se apropie ISIS de scopul său – acela de a crea şi a gestiona haosul“. Culmea, Europa civilizată de azi nu mai ştie să poarte un război. Sau cel puţin nu unul cu terorismul. Unor oameni care ne-au spus franc că iubesc mai mult moartea decât viaţa, noi le răspundem cu concerte, flori şi mesaje penibile de genul „Je suis Charlie”. Ar mai lipsi nişte seminarii şi cursuri.

Problema cea mare e faptul că Europa nu are o strategie unitară nici de apărare, nici de atac.

 

„Uniţi în diversitate” a devenit un slogan la fel de răsuflat ca şi „războiul contra terorismului”. Iar problema terorismului şi atentatelor a demonstrat că Europa e doar diversă, unită nu a fost şi nu va fi niciodată. De fapt, s-a demonstrat de mult timp că toleranţa nu se aplică cu slogane şi că multiculturalismul e o prostie, vorba fostului preşedinte francez. Aşa că ar trebui să declarăm întâi război unor stereotipuri fără noimă, toleranţei înţelese greşit şi construcţiilor fantasmagorice care n-au nicio legătură cu realitatea. Aceeaşi realitate pe care alţii o detonează, noi o analizăm şi o interpretăm. Ce fel de război mai e şi ăsta?

Comentariile celorlalți

leon pe 24.04.2016 la 22:54
Iresponsabilitatea birocratilor de la Bruxelles este de fapt o agenda bine pusa la punct. Se numeste meting pot, un babilon modern populat cu oameni dezradacinati, fara identitate, usor de controlat

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.