• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Ianuarie , 2024

Jenant, mișeilor! / Dictatura mediocrității

După mine, una dintre cauzele atrocităților din comunism a fost „inversarea polilor de valori”. Faptul că au ajuns la putere cei care nu aveau ce să caute acolo, oameni fără școală, fără principii, fără valori, cărora li s-a dat dintr-odată bâta și puterea, la propriu, să-i ucidă pe cei pe care îi urau și-i considerau vinovați pentru frustrările lor. Urii de clasă i s-a adăugat o ură personală atroce, alimentată de frustrare și sentimentul de inferioritate.

 

Din păcate, această inversare a valorilor continuă și astăzi. Și astăzi, ca și atunci, cu puține excepții, nu funcționează nici „sita” studiilor, a inteligenței, a pregătirii sau a valorilor și a principiilor. Contează cu totul și cu totul alte criterii, cel puțin discutabile.

 

Din păcate, și poporul a rămas receptiv la demagogie și manipulare la fel ca în comunism. Reacționează mai degrabă la scandal decât la discuții civilizate și i se pare mai interesant mahalagismul decât cultura și morala.

 

Am înlocuit dictatura comunistă cu o altă dictatură, a mediocrității, în care are dreptate cel care strigă mai tare, e mai agasant și mai strident.

 

Încet-încet, oamenii de bun-simț se retrag, fie scârbiți, fie resemnați, și lasă tribuna și microfonul celor care n-au frustrări, nici inhibiții și, din păcate, nici minte.

 

Astăzi, ar fi nevoie de o altfel de Revoluție, una morală, una a bunului-simț și a măsurii.

 

Dar nu mai are cine să strige „Libertate”, iar „dictatorii mediocrității” sunt prea mulți.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.