• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Mai , 2019

Jenant, mişeilor! Clovni

Analiștii politici îi spun „post-politic”; oamenii de rând, schimbare a tot și cu orice preț, iar cei care gândesc, iluzie. Oricum s-ar numi, noul fenomen politic prin­de tot mai mult teren la nivel mondial. Ideea de a „schimba tot” și mai ales oamenii politici, cu alții care nu contează dacă sunt buni sau răi, important e să fie noi.


Recent, Volodimir Zelensky, actor de comedie, a devenit președintele Ucrainei, câștigând cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și devansând un politician experimentat, Petro Poroşenko.

În urmă cu nouă ani, Clovnul Tiririca sau „Morocă­nosul”, alias Francisco Oliveira Silva, un personaj legendar al showbizului din Brazilia, a obținut un număr record – al doilea din toate timpurile – de voturi la alegerile pentru congres: peste 1,3 milioane, aproape dublu față de următorul din top, fostul guvernator din Rio, Antony Garotinho, care a luat cca. 700.000.
Sloganul lui, „Mai rău de atât nu poate fi”, și campania axată pe mesaje amuzante și caterincă i-au determinat pe cetățeni să-l vo­teze, chiar dacă, fiind analfabet, nu se știa dacă își va putea prelua mandatul.

Desigur, acestea sunt extreme ale „post-politicului”. Numai că
exemple ale unor candidați noi, care, „îmbrăcați” în iluzii în laboratoare secrete devin victorioși există cu duiumul și cei mai cunoscuți sunt Donald Trump și Macron. România a intrat și ea, încet dar sigur, în sfera „post-politicului”, iar acest lucru va aduce, spun analiștii, un candidat surpriză la alegerile prezidențiale.
Desigur, totul va fi îmbrăcat din nou într-un spectacol de presti­di­gitație, în care totul va fi real, mai puțin esențialul. Oricum, peste ani, cine mai întreabă de plânsul lui Băse din celebrul discurs „dragă Stolo”, de evoluția fulmi­nantă a lui Iohannis și retragerea definitivă a lui Antonescu?

Po­porul, prins între atâtea „iluzii” și „artificii”, a uitat. Va descoperi din nou, prea târziu, că sloganul clovnului Tiririca e valabil la noi, pe dos: „Mai rău de atât poate fi”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.