• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Decembrie , 2021

Jenant mișeilor! Ce rămâne de fapt în istorie?

Există și în viața comunităților sau a popoarelor două planuri ale existenței, exact ca în viața fiecărui om: unul al supra­viețuirii și celălalt al dăinuirii. Bătrânii noștri își notau pe calendar evenimentele importante, părinții noștri în jurnale, iar tinerii de azi își țin cronologii pe facebook. Nimeni însă n-o să-și noteze în biografie că a mâncat, a mers la serviciu, a făcut curățenie sau a dus gunoiul. Pentru că sunt chestiuni ce țin de normalitate și care e de la sine înțeles că trebuie făcute. Altele sunt lucrurile care trec proba timpului și care merită menționate. Numai că oamenii știu ceea ce politicienii de toate nivelurile au uitat: să se preocupe de ambele planuri ale existenței. Mai toți oamenii de stat pun azi accentul pe ches­tiuni urgente, prioritate, dar care țin de „supraviețuirea” unei comunități: asigurarea de uti­lități, asfaltări etc. Și, culmea, au impresia că astfel vor dăinui în istorie. Numai că nu va fi deloc așa: cine mai știe astăzi în vremea cărei administrații a fost introdus iluminatul public, cine a început Barajul Runcu, cine a construit drumul peste Gutâi, dar prima cale ferată, dar Aeroportul, sau Palatul Administrativ etc? Din miile de politicieni pe care i-a avut Maramureșul, istoria și memoria colectivă au reținut foarte puțini. Nu pentru că alimentarea cu apă, de exemplu, sau asfaltarea n-ar fi importante. Sunt extrem de im­por­tante. Dar țin de normalitate, de firescul unei administrații responsabile. Sunt importante pentru prezent și pentru „supravie­țuire”, dar irelevante pentru istorie.  Oamenii au uitat ce au spus sau ce au făcut politicienii locului, dar nu au uitat cum i-au făcut să se simtă. L-au reținut în istorie pe Gheorghe Pop de Băsești pentru patriotismul său, deși a ajutat foarte multă lume; pe Ilie Lazăr pentru curaj; pe Mihali Ștrifundă pentru dârzenie, pe Alexiu Pocol pentru generozitatea de a dona aurul pentru coroana regală etc. I-au reținut pe cei de mai sus și pe mulți alții, pentru că i-au făcut să se simtă mândri, puternici, entuziaști și curajoși.
Să construiești pentru istorie e mult mai greu decât să con­struiești pentru prezent: pentru că „șantierul” de lucru este sufletul și conștiința oamenilor. Dăinuirea în istorie este direct proporțională cu numărul de oameni pe care un politician i-a inspirat, i-a mobilizat, i-a entuziasmat, i-a conștientizat.

Ce va rămâne în istorie din prezentul de azi? Și câți oare dintre cei aflați astăzi în funcții vor fi amintiți altundeva decât în arhivele oficiale?
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.