• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Martie , 2016

Jenant, mişeilor! / Călătorie

Într-o dimineaţă friguroasă, am auzit o poveste la radio: se zice că doi oameni, unul bogat şi unul sărac decid să plece într-un pelerinaj spre Ţara Sfântă. Primul, cel bogat, îi spune celuilalt că de felul în care pregăteşti o acţiune depinde reuşita ei şi îl întreabă ce are de gând să ia cu el. Săracul îi răspunde că şi-a pregătit doar o sticlă de apă şi o pungă de orez. Celălalt îl ceartă, arătând că el are o lungă listă de lucruri pe care trebuie să le adune înainte de a pleca la drum.

După o vreme, cei doi se întâlnesc din nou. Săracul îi povesteşte ce experienţe extraordinare a trăit în călătoria sa şi apoi îl întreabă pe celălalt ce fel de călătorie a avut. Bogatul îşi pleacă privirea şi răspunde: „eu sunt tot la stadiul de pregătire”.

Morala poveştii era că, dacă te ocupi tu de toate detaliile, nu-i laşi loc lui Dumnezeu să intervină.

Povestea asta mi se pare că se potriveşte perfect „călătoriei” pentru care s-au pregătit acum 26 de ani România şi Polonia. Două ţări foste comuniste, acelaşi blocstart. Azi, Polonia este un exemplu European de forţă economică şi militară, cu investiţii masive în domeniile strategice. România a rămas în coada clasamentelor europene. Asemeni bogatului, de 26 de ani, în loc să parcurgem efectiv drumul democraţiei, ne facem liste, planuri, legi, teoretizăm şi ne imaginăm ce şi cum ar trebui făcut.

Între timp, polonezii se luptă cu oricine pentru dreptatea lor, îşi susţin punctul de vedere la Bruxelles şi nu renunţă la măsurile pe care le consideră juste şi în folosul oamenilor, pe când noi acceptăm tot ce vine la Bruxelles, fără să cârtim.

 

Ei fac front comun şi se apără de orice „calomnii externe”, noi tăcem şi ne facem mea culpa, ba chiar ne supra-acuzăm. Polonezii au curajul să-şi impună punctul de vedere, fie că e vorba de refugiaţi sau de Curtea Constituţională, pe când noi nu ştim nici ce vrem, şi nici ce să facem. Ei au avut curajul unei „politici de şoc”, care le-a adus creştere economică, pe când noi facem încă pregătiri...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.