• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 13 August , 2016

Jenant, mişeilor! / Călători şi călătorii

În antichitate, călătoria era cea de-a doua etapă a desăvârşirii educaţiei, după studiu. Poate pentru că, fără călătorie, rămânem prea înguşti şi suficient închişi în mediul nostru, dar mai ales în mintea noastră. Călătoria ar trebui să fie o aventură, în primul rând a spiritului şi minţii, o descoperire a unei noi culturi,  a unui nou mod de viaţă, pentru ca în final, să descoperim o altă latură a noastră: mai tolerantă, mai deschisă, care acceptă că se poate şi „altfel”. Se poate trăi, gândi, vorbi, interacţiona altfel.

Numai că, pentru omul modern de astăzi, călătoria a devenit tot mai puţin observaţie, descoperire şi aventură şi tot mai mult simplă bifare a unor destinaţii. Un fel de: „Dacă e marţi, e Belgia”.

Mi se pare că până şi călătoriile au ajuns într-o etapă de „mcdonaldizare”, în care ne dorim totul repede, „semi-preparat”, fără complicaţii sau surprize. Colecţionăm bilete de avion, vouchere de vacanţă, vederi, magneţi de frigider, hărţi turistice

pe care bifăm obiectivele pe care „le-am făcut”, dar nu mai colecţionăm amintiri şi sentimente.

O nouă psihologie, şi poate chiar psihoză a turistului modern, care nu mai are nimic în comun cu călătorul clasic. Turistul „face” excursii, călătorul le trăia. Turistul vrea să se încadreze în „trendul” vremurilor, să mănânce unde a citit pe site, să viziteze ce i-a spus ghidul, să cumpere ce îi recomandă recepţionera, să meargă unde merge grupul. Călătorul vroia să observe şi descopere el toate acestea.

Dacă „axioma” din antichitate ar mai fi azi valabilă, omul modern ar fi super-educat, tolerant şi deschis la minte. Din păcate, pentru el, educaţia ar trebui să mai aibă o etapă: încercarea de a se rupe de toate automatismele în care îşi trăieşte călătoriile, zilele de muncă, viaţa.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.