• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 28 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Octombrie , 2023

Jenant, mișeilor!

„Femeia modernă fumează, pentru că fumatul este stimulentul gândirii în timpul muncii, o destindere a nervilor în repauz”. Așa suna una din multele reclame la tutun din perioada interbelică, când țigă­rile se vindeau chiar și în farmacii. Pe atunci, cei care spuneau că „fumatul dăunează grav sănătății” erau considerați conspiraționiști. Ce s-a schimbat de atunci până în anii ’70, când oficial fumatul a devenit dăunător sănătății? Retorica oficială. În toate perioadele și în toate timpurile, cei care au contrazis discursul oficial și „sursele oficiale” au fost considerați „conspi­ra­țio­niști”, „complotiști”, „manipulatori”. De ce? Pentru că e mai ușor să combați omul, aplicându-i o etichetă care îl decredibilizează, decât să combați teoria. Asta s-a întâmplat mai cu seamă în perioada pandemiei. Și asta se întâmplă și astăzi.

Problema celor care se informează „doar din surse oficiale” e că teoriile conspirațiilor devin încet dar sigur realitate. Ultima de acest fel este dispariția banilor numerar, un deziderat care a mai fost enunțat în trecut de țări precum Finlanda, dar care ulterior au renunțat la acesta. Iată că România face un pas important spre o societate fără cash, reducând drastic plafoanele de numerar, în timp ce alte țări vor referendum tocmai pentru a se asigura că banii în numerar nu vor dispărea. Pentru că „numerar=libertate”, cum sună sloganul elvețian.
Cei care se amăgesc că în acest fel vor reduce evaziunea fiscală ar trebui să afle că toate măsurile anti­libertate au avut întotdeauna ar­gu­­mente bune. Și da, drumul spre control e pavat mereu cu bune intenții. Ce evaziune fiscală faci tu dacă plătești la magazin cu numerar, primind, cum e legal, bon fiscal? Sau cum combați evaziunea dacă plătești cu cardul? Câștigă statul ceva? Nu, câștigă banca. Și câștigă cei care îți pot face profilul cât mai fidel, în scop de marketing, politic, social, de manipulare sau „prostire” etc. Apropo de prostie, principala „teorie a conspi­rației” este că statul, oricare ar fi el, își dorește cetățeni cât mai proști, care pot fi controlați cât mai ușor. E suficient să ne uităm la rezultatele testelor PISA ca să ne dăm seama că și această teorie devine realitate.

În concluzie: informați-vă din surse oficiale și nu uitați că țara vă vrea proști! În numerar!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.