• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Februarie , 2018

Izidor Ruckel, orfanul sighetean care l-a impresionat pe Morgan Freeman

Din orfelinatul groazei, din Si­ghet, în paginile presti­gio­sului cotidian Washing­ton Post şi într-un documentar extraordinar realizat de Morgan Freeman. Este destinul incredibil a lui Izidor Ruckel, cel care se prezintă simplu: „Am fost probabil primul copil din orfelinatele groazei ale României care ajunsese în America”.


Zilele trecute, la Bucureşti, a avut loc lansarea în premieră a documentarului „Povestea noastră, cu Morgan Free­man”, în care sigheteanul Izidor Ruckel vorbeşte despre experienţa sa din orfelinatul în care a trăit, în ultimii ani ai comunismului. De asemenea, prestigiosul cotidian american Washington Post a scris despre povestea lui şi despre modul în care încearcă acum să salveze alţi copii din România.

Izidor Ruckel este unul din zecile de mii de orfani neglijaţi descoperiţi de presa occidentală atunci când România, recent eliberată de comunism, şi-a deschis porţile în 1990. ABC News 20/20 a realizat mai multe reportaje care dezvăluiau adăpostirea inumană a copiilor cu dizabilităţi, inclusiv o po­veste despre Izidor, pe când avea 10 ani, şi prietenii săi din orfelinat. Un cuplu din San Diego, Danny şi Marlys Ruckel, au aflat povestea sa şi l-au adoptat, în 1991.
Izidor s-a născut sănătos, cel de-al trei­lea copil din familia sa, dar la 6 luni s-a îmbolnăvit grav. După o îndelungată internare, picioarele sale s-au strâmbat, iar doctorii i-au informat părinţii că acesta a contractat o boală necunoscută. Părinţii săi l-au lăsat acolo şi nu s-au mai întors. La vârsta de 3 ani, oficialităţile l-au transferat la Spitalul pentru Copii Irecuperabili, situat în Sighetu Marmaţiei.

Timp de 8 ani, Izidor a supravieţuit unor condiţii înfiorătoare, până când s-a rugat cu îndrăzneală de un vizitator american să îl ajute pe el şi pe prietenii lui: „Duceţi-ne în America.”
După sosirea în Statele Unite, doctorii au stabilit că acesta contractase polio­mielită pe când era copil şi că avea ne­voie de mai multe operaţii. În cele din urmă, doctorii i-au putut salva picioa­rele, concepând o proteză detaşabilă pentru ca acesta să poată funcţiona in­de­pendent. Cu toate acestea, inimii sale i-a luat mai mult timp ca să se vindece. Izidor atribuie dragostei necondiţionate a lui Dumnezeu şi părinţilor săi adoptivi faptul de a fi putut depăşi trauma din copilărie şi de a putea duce o viaţă independentă şi productivă.

În 2001, ABC News 20/20 l-a însoţit pe Izidor, atunci în vârstă de 21 de ani, pe parcursul primei sale vizite înapoi în România. Producătorii au surprins reuniunea cu familia sa de origine. De asemenea, Izidor a vizitat căminul spital în care a crescut, unde condiţiile se îmbunătăţiseră pentru unii copii, dar nu şi pentru cei cu dizabilităţi grave.
Călătoria l-a inspirat pe Izidor să îşi scrie autobiografia, „Abandonat pe viaţă”, în speranţa că povestea sa poate ajuta alţi orfani. Animat de experienţa sa şi de dorinţa de a fi o voce pentru cei lăsaţi în urmă, Izidor a devenit un promotor pentru drepturile orfanilor, in­trând în parteneriat cu mai multe or­ganizaţii pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care aceştia se con­fruntă.
Izidor a lucrat cu cineastul Alex King la realizarea documentarului Dată fiind soarta noastră (Given Our Chance) despre adopţiile internaţionale şi orfanii români, care a primit Premiul Platinum Remi la Worldfest-Houston Internatio­nal Film Festival şi premiul My Hero la My Hero International Film Festival.
Izidor lucrează ca voluntar pentru orga­nizaţia Love Light Romania, situată în Ighişu-Nou, care oferă sprijin copiilor, adolescenţilor şi familiilor afectaţi de HIV/ SIDA din România.

Povestea lui Izidor a beneficiat de aco­perire media extinsă la nivel interna­ţional, fiind preluată de BBC World Service, Los Angeles Times, The Wa­shington Post, National Public Radio şi ABC News 20/20. Iar acum, povestea sa apare în documentarul lui Morgan Freeman. Celebrul actor a realizat un documentar structurat pe 6 episoade, fiecare cu o altă tematică, denumit „Povestea noastră”, iar Izidor a fost contactat pentru a-şi spune povestea în episodul în care se vorbeşte despre iubire.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.