• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Septembrie , 2018

ITO Sibiu – Întâlnirea Tinerilor Ortodocși, 2018

Evenimentul s-a aflat la a VI-a ediție, după ce startul a fost dat la Baia Mare (primele două ediții 2013, 2014) și edițiile care au urmat la Cluj - 2015, București - 2016, Iași - 2017. ITO sau Întâlnirea Tinerilor Ortodocși reprezin­tă mărturia tinerilor că îi iubesc pe Dum­nezeu, pe Maica Domnului și pe sfinți, fără a le fi rușine să afirme, în contextul lumii contemporane, asemenea aspirații și apropierea lor de Biserică.

Din partea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a fost desemnată o delegație formată din 85 de tineri din cadrul celor opt asociații de tineret ale protopopiatelor (Baia Mare, Satu Mare, Chioar, Vișeu, Carei, Lăpuș, Sighet și Oaș) și din cele două asociații ASCOR Baia Mare – Asociația Studenților Creștini Ortodocși și ATOCEM – Asociația Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Epis­copale Maramureșene. Momentul plecării delegației a fost realizat joi, 6 septembrie, la Catedrala Episcopală din Baia Mare, în atmosfera dragostei și a binecuvântării părintești a Preasfin­țitului Părinte IUSTIN, Episcopul Ma­ra­mureșului și Sătmarului, care, în urma atenției deosebite pe care a acordat-o și a demonstrat-o tinerilor, a pri­mit titulatura de „Episcopul Tine­rilor”.

După momentul rugăciunii a urmat încredințarea Steagului Eparhial, în semn de mandatare a întregii delegații în numele Spiritualității Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului și a dragostei de glia strămoșească a dacilor liberi și a sătmărenilor de la margine de hotar.

Prezența deosebită a tinerilor maramu­reșeni și sătmăreni s-a remarcat prin frumusețea costumelor populare din toate zonele etnografice ale celor două județe, prin puterea mărturisirii dragostei de neam și de Biserică în cântece patriotice, melodii din folclor și cântece religioase.
Elanul, entuziasmul și bucuria tinerilor Episcopiei Maramu­reșului și Sătma­ru­lui de a fi împreună în numele Bisericii Ortodoxe și a neamului românesc a lansat ecouri puternice în întreaga lume ortodoxă și nu numai, demonstrând că în această parte de țară credința în Hristos e bine așezată în inimi și nu în orice inimi ci în inimile unor tineri mult veghetori, gata oricând să-și mărturi­sească crezul: „CU NOI ESTE
DUMNEZEU!”.
Pe lângă cântecele folclorului românesc, pricesnele învățate în parohii, tinerii Maramureșului și Sătmarului au adus în fața lumii întregi jocul neaoș, acompaniați de virtuoși instrumentiști din Maramureșul Istoric, antrenând mulțimile la cântec, joc și voie bună. Ritmurile dobașilor au adus în horă toate naţionalităţile prezente, culminând cu delegația tinerilor din Bi­serica Ortodoxă a Africii, care, într-un final, au înlocuit refrenul „Hakuna Matata!” cu tradiționalul „Maramureș, plai cu flori!”.

Conferința susținută de domnul ambasador Emil Hurezeanu și Părintele Constantin Necula, grupurile de discuții, procesiunea tinerilor, atelierele de meşteşug popular au fost doar câteva din activitățile celor patru zile ITO Sibiu, la care s-au adăugat, la ceas de seară, concertele susţinute de Andra, Trupa Compact, Marcel Pavel, Vlad Miriță și mulți alții. ITO Sibiu a culminat cu Sfânta Liturghie săvârșită de un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi sub patronajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. La momentul cuvenit din cadrul Sfintei Liturghii tinerii delegației Maramure­șului și Sătmarului au interpretat câteva pricesne în duhul credinței și atmosfera slujbelor din Eparhia Maramureșului și Sătmarului. La finele slujbei, flacăra ITO a fost înmânată celor care vor or­ga­niza anul viitor cea de-a VII-a ediție a întâlnirii și anume Arhiepiscopia Craiovei. Bucuria participării la un asemenea eveniment s-a concretizat, în rândurile tinerilor, în diferite cuvinte, care mai de care mai încărcate de emoție, bucurie și împlinirea unor zile de neuitat.

„A fost un eveniment emoționant,
profund, înălțător în care Sibiul ne-a întâmpinat cu multă căldură, fiind înfășurat în veșmântul dragostei creștine și a bucuriei în Hristos. Noi, tinerii maramureșeni, îmbrăcați în haine de sărbătoare, în inegalabilele noastre costume populare am dat o pată de culoare evenimentului și am atras privirile tuturor participanților. Am pornit apoi pe străzile frumosului oraș medieval, mărturisindu-ne cu sinceritate credința noastră ortodoxă și scandând: «Ortodoxia salvează România!», «Sibiule, nu uita, noi suntem Biserica!» sau «Noi suntem forța Bisericii!». ITO 2018 a fost o reușită în ton cu celelalte întâlniri de la Baia Mare, Cluj-Napoca, București și Iași, aducând un omagiu Centenarului Marii Uniri. Ne-am întors de acolo cu noi valențe duhovnicești, încărcați de bucurie și mândrie maramureșeană. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”. (Maria Chertiție, Stu­dentă la Facultatea de Litere, Specia­lizarea Pedagogie, Președinte ASCOR Baia Mare).
„Pentru mine, ITO 2018 Sibiu, a fost o nouă experiență frumoasă în cadrul Bisericii Ortodoxe. După plecarea, binecuvântată de Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătma­rului, am ajuns la Sibiu. Aici, o echipa de voluntari, foarte bine pregătiți și cu multă voie bună, ne-au întâmpinat cu brațele deschise.
Activitățile desfășurate au fost diverse: de la momente de rugăciune și sesiuni de dezbateri, la ateliere de creație și vizita a orașului. În cadrul acestor activități am avut prilejul de a cunoaște și de a mă întâlni cu o mulțime de prieteni din toate colţurile lumii. Cele mai frumoase evenimente de la acest ITO au fost procesiunea de la Sala Transilvania până în Centrul Vechi al orașului și Clubul ITO, desfășurat în fiecare seară la căminele unde am fost cazați. Mii de mulțumiri voluntarilor și organizatorilor pentru buna desfășurare și organizare a evenimentului și sperăm să ne întâlnim și la ITO 2019 Craiova. Hristos în mijlocul nostru! (George Breaz, Elev al Colegiului „Gheorghe Șincai”, clasa a XII-a).

„Întâlnirea Tinerilor Ortodocși, pentru cei care participă întâia oară este prilej de a vedea că tinerii îl iubesc pe Hristos, pentru cei care participă în mod repetat este prilej de a primi semnul iubirii lui Hristos prin intermediul activităților deosebite pe care Biserica le oferă cu destinație precisă. Pentru tinerii Maramureșului și Sătmarului, acest eveniment devenit și dorit ca o tradiție, este prilej de a arăta lumii întregi că flacăra credinței în Dumnezeu și a dragostei de Neam este vie și puternică, gata să mistuie toate adversitățile celor care sunt potrivnici Bisericii și Neamului. Cântecul sacru sau profan, jocul satului, voia bună, rugăciunea, credința în Dumnezeu și bunul simț sunt doar câteva din valorile pe care tinerii delegați le-au adus în fața participanților, ca împlinitori ai unui mandat sfânt din partea ierarhului lor, Preasfințitul Părinte IUSTIN. Toate acestea, râvna tinerilor, dăruirea lor în actul mărturisirii, credința neclintită și determinarea nestăvilită în a-și apăra valorile primite de la strămoși ne responsabilizează în a le fi sprijin și întărire spre a-și pune în operă crezul, bucuria și dragostea, de a trăi și a se manifesta liberi în sânul Bisericii lui Hristos!” (Diacon Vlad Verdeș, Inspec­tor al Biroului pentru Catehizarea Tinerilor – Episcopia Ortodoxă Româ­nă a Maramureșului și Sătmarului).

 

 

„ITO 2018, una dintre cele mai frumoase experiențe la care am avut ocazia să particip. Bucuria de a fi împreună cu alţi tineri alături de care să arătăm că Noi Suntem Biserica nu putea fi mai bine împărtășită decât în cadrul unui astfel de eveniment. Rugăciune, zâmbete, voie bună, sunt doar câteva dintre trăirile și sentimentele de care am avut parte zilele acestea, iar lucrul cel mai important este că Noi, tinerii, am reuşit să arătăm lumii bucuria creșterii întru Hristos şi Maica Domnului.”
Bianca Nițu, Vicepreședinte ASCOR Baia Mare

 

„Mulțumim Bunului Dumnezeu că tineretul nostru creștin ortodox din Episcopia Maramureșului și Sătmarului a dus flacăra credinței, mai departe peste ani și iată culegem astăzi roadele. Ei arată că, de fapt, ei sunt Biserica și viitorul creștin al României și arată că iubesc școala adevărată, creștină și iubesc Biserica lui Hristos cu toată fidelitatea și cu toată credința lor.”
Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.