• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Martie , 2022

Isteria cu iod. Urmează cea de la benzinării

În ultima perioadă, farmaciile din România au fost luate cu asalt de cetățeni pentru a cumpăra pastile de iod. Un așa-zis remediu în situația în care avem de a face cu un accident nuclear sau o astfel de explozie în confruntarea cu arme nucleare. Războiul din Ucraina are și efecte de genul acesta. Știrile din întreaga lume au vorbit despre Cernobîl și centrala de acolo. Rușii au pus stăpânire pe centrală, iar autoritățile din lumea întreagă se tem de un posibil accident. De aceea românii au trecut la  cumpărături...de iod.

Am fost în Baia Mare să vedem situația din farmacii. Nici băimărenii nu se dezic. Unul din doi clienți ai farmaciilor solicită pastile de iod. Farmaciștii au încercat să tempereze avântul băimărenilor, dar cine să  asculte un specialist?! E mai ușor, mai bine să citim pe net, să dăm crezare știrilor dubioase, venite din toate părțile, din surse neautorizate. Am vorbit cu farmaciști și încercăm să prezentăm cititorilor minunatului nostru săptămânal mai multe explicații oferite de spe­cialiști.

Persoanele fără tiroidă nu trebuie să ia (e logic nu?), mecanismul de acțiune e simplu: tiroida captează iodul, se supraturează și când în­tâl­nește iod radioactiv I 131 „nici nu se mai uită la el”. Fenomenul durează 24 de ore, după care începe din nou să caute orice fel de iod prin organism.

Persoanele peste 40 de ani nu trebuie să ia. Riscul de cancer tiroidian este foarte mic la această grupă de vârstă, în timp ce inci­dența afectării tiroidiene este mai mare. Ca urmare,  riscul de com­plicații tiroidiene induse de iod este mai mare la această grupă de vârstă.

Cele mai expuse la riscul ipotetic de cancer de tiroidă datorat unei ingestii de Iod 131 sunt per­soanele tinere - nou-născuți, copiii!

Iodura de potasiu NU protejează de radiații, ci doar de captarea iodului radioactiv de către tiroidă. Deci, restul produșilor de fisiune nu sunt influențați. De exemplu Stronțiu radioactiv, care se acumulează și poate da cancer osos.
Iodura de potasiu protejează doar tiroida, nu protejează de radiații alte părți ale corpului. Ea nu poate „repara” tiroida dacă se administrează după ingerare de iod radioactiv.
Sarea fără sodiu cu supliment de iodură de potasiu nu conține destulă substanță activă pentru a putea fi utilizate preventiv.

Comprimatele de iod pot fi administrate numai după un anunț explicit al  autorităților competente. În niciun caz nu se face cură preventivă cu iodură de potasiu sau se iau 30 de zile „să fie acolo”. O doză de 130 mg cuprinde de 1.000 de ori doza zilnică de iod necesară.

Se recomandă utilizarea comprimatelor (Antibiotice Iași produce comprimate cu 65 mg iodură de potasiu, KI) cât mai repede posibil și preferabil în termen de 2 ore de la debutul preconizat al expunerii. Este utilă o administrare până la 8 ore de la expunere. Dacă incidentul nuclear are loc la o distanță  considerabilă de locul unde ne aflăm, trebuie preconizat timpul în care eventualul nor radioactiv ar ajunge la noi. Dacă face „bum-bum” la 500 de km, luăm iodura azi și norul ajunge peste 2-3 zile și nu am făcut nimic.

Mod de administrare: DOZĂ UNICĂ. Nu se tot ia, ca să fie acolo.
În cazul în care eliberarea de iod radioactiv continuă (> 24 de ore), cu expunere repetată, cu aport de alimente sau apă potabilă contaminate și dacă evacuarea nu este posibilă, poate fi necesară o admi­nistrare repetată doar dacă autoritățile recomandă prin mass media.
Dacă se iau doze mult mai mari de iodură de potasiu,
NU înseamnă că suntem mai bine protejați. Toate dozele de administrare sunt calculate pe baza unor studii, nu sunt aruncate așa aleatoriu în ghiduri și prospecte.

Nou-născuții, femeile însărcinate, cele care alăptează și adulții vârst­nici (> 60 de ani) nu trebuie să primească mai mult de o doză.
Nou-născuții și persoanele vârstnice (> 60 de ani)  prezintă un risc mai mare de efecte adverse asupra sănătății dacă  primesc doze repetate de iod stabil. Administrarea repetată de iod în timpul sarcinii poate suprima funcția tiroidei fetale.

Ingestia comprimatelor de iod NU SE RECOMANDĂ  persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani,
deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să  beneficieze de tratamentul cu comprimate ce conțin iod după expunerea la iod radioactiv.

Beneficiul potențial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Ca urmare, populația țintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.