• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Martie , 2018

Ioan Romeo Roşiianu a câştigat Premiul I la proză scurtă la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional „Alexandru MACEDONSKI”

În zilele de 10 și 11 martie s-a des­făşurat la București a cincea ediție a Festivalului Național - Con­curs de Literatură ,,Alexandru Mace­donski”, festival organizat sub patronajul spiritual al poetului Alexandru Ma­cedonski, poet de origine mace­doneană.
Acesta s-a desfășurat la Bursa Inter­națională de Valori, în sala Millenium.
În prima zi a festivalului au fost premiați scriitorii debutanți care au câștigat şi care s-au remarcat la cele trei secțiuni ale concursului, respectiv poezie, proză și teatru.
Premiile, în număr de trei la fiecare secțiune, au constat în câte o diplomă și un trofeu, precum și o anumită recompensă financiară.

La prezidiu au stat: președinta de onoare a Asociației Macedonenilor din România, doamna Constantina Dumi­trescu, precum și alţi scriitori, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România, dintre care îi amintesc pe Gelu Negrea, Mihai Antonescu, Emil Munteanu, Aureliu Goci, Florentin Popescu.
Președintele juriului a fost Aurel Maria Baros, președintele Filialei Proză - București.
Textele și cărțile participante la concurs au fost jurizate însă de către scriitorii macedoneni Constantin Pădureanu, Angi Melania Cristea, Ion Maria și Da­vian Vlad.
Moderatorii evenimentului au fost macedoneanca Oana Roșca, angajată a TVR București, Marjan Mihajlov și Katerina Todorovski, care au şi tradus în limba macedoneană aproape toate discursurile celor premiaţi.
De asemenea au fost reprezentați la festival partenerii Festivalului, respectiv cei de la „Literatura de azi”, prin intermediul scriitoarei Ramona Muller și ,,Romeo și Julieta la Mizil”, prin Laurențiu Bădicioiu și domnul director al liceului ,,Grigore Tocilescu” din Mizil, Victor Minea.

În deschiderea evenimentului s-a ținut un moment de reculegere în memoria re­gretatei Liana Dumitrescu, îngerul păzitor al macedonenilor de pretutindeni, fost deputat în Parlamentul României, decedată prematur.
Dintre cei premiați cu binemeritatele trofee s-au remarcat Elena Predușel de etnie macedoneană (Premiul I la Poezie), Magda Hărăbor (Premiul al III-lea la Poezie), cunoscutul scriitor și promotor cultural din Baia Mare, Romeo Ioan Roșiianu (Premiul I la Proză), craiovencele Diana Olteanu (Premiul II la Proză) şi Eleanor Mircea (Premiul al III-lea la Proză), ieșeanca Nina Gonța (Premiul I la Teatru) și, nu în ultimul rând, doamna Victoria Fătu Nalați, pictoriță și scriitoare cunoscută internațional (Premiul al III-lea la Teatru).

La acest eveniment a fost prezentă Televiziunea română care a înregistrat întreaga activitate susținută de-a lungul acestor zile și a luat interviuri scriitorilor premiați.
Cea mai spectaculoasă zi a fost pe 11 martie când în aceeași sală Millenium au fost premiați de astă dată scriitorii consacrați.

Premiul I la poezie a revenit ex­cepţionalei lucrări, Opera poetică, aparținând lui Călin Vlasie, directorul Editurii Cartea Românească.
Pe locul al doilea la poezie s-a situat Emilia Dănescu, iar pe al treilea loc un scriitor macedonean cunoscut în Bănie, Mihai Măceș.
La proză, primul loc i-a revenit scrii­torului Nicolae Pătruț din Ilidia (Caraș-Severin), Premiul al II-lea - scriitorului Ioan Vișan și Premiul al III-lea vrân­ceanului Ion Lazăr da Coza, cunoscut ca un om care încurajează tinerele ta­lente literare.
Premianții consacrați la secțiunea Teatru sunt scriitorul macedonean Cons­tantin Pădureanu (Premiul I), argeșeanca Luciana Marinescu (Pre­miul al II-lea) și scriitoarea Victoria Fătu Nalați, pictoriță și scriitoare din Bistrița, o cunoscută a saloanelor pariziene, unde a avut expoziții de pictură.

Atmosfera a fost una de prietenie și comunicare interetnică și culturală.
Toți cei prezenți au descoperit cu plăcere tradițiile noastre specifice și cultura macedoneană.
Mai mult, poeta macedoneană Elena Predușel a ales să poarte costumul tradițional la acest eveniment de excepție.
Din Bănie a venit însuși directorul Fi­lar­­monicii Oltenia, Gabriel Zamfir, iubitor al tradițiilor macedonene și a rostit un discurs despre interculturalitate și comunicare interetnică, acesta sprijinind Asociație a Macedonenilor din România în organizarea ediției I a Festivalului de Tradiții macedonene de primăvară.
Din Drobeta Turnu Severin a participat la eveniment Doru Dobrescu, autorul unor minunate calendare poetice din textele poetelor macedonence Constan­ti­na Dumitrescu și Angi Melania Cristea. Ansamblul de dansuri tradi­țio­nale macedonene Sonțe a fost prezent la festival, ca întotdeauna.
Au contribuit la buna organizare a acestui eveniment întreaga echipă a co­munității macedonene, de aceea Festivalul va avea o viață lungă.

Ioan Romulus Şter

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.