• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Aprilie , 2013

Ioan Anghel Negrean şi Dorel Topan în două microalbume de artă

Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a lansat joi, 11 aprilie, la Galeria de Artă a U.A.P. Filiala Baia Mare, primele două microalbume de artă din cadrul seriei Microalbume de artă, colecţia Mica Bibliotecă de Artă Băimăreană, inaugurată în anul 2007. Este un nou proiect editorial care îşi propune să promoveze artişti băimăreni contemporani în viaţă, reprezentativi pentru mişcarea artistică băimăreană,

naţională şi europeană.

 
 

Cele două microalbume (Ioan Anghel Negrean – Amintiri despre un deal băimărean şi Dorel Topan – Feţe, lucruri, interfeţe) cuprind texte privitoare la personalitatea şi creaţia celor doi artişti, semnate de dr. Tiberiu Alexa, autorul celor două microalbume de artă, directorul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», Corneliu Antim, Enikö Botiş, Constantin Ionescu Prut, Jan de Maere, Dorel Topan şi Ioan Anghel Negrean.

CV-uri impresionante legate de activitatea profesională a celor doi artişti şi de premiile şi menţiunile obţinute de aceştia premerg cele 72 de reproduceri color (pentru fiecare microalbum) ale unor lucrări reprezentative din creaţia celor doi artişti, lucrări aflate în colecţii particulare sau galerii de artă din ţară şi străinătate, în colecţiile autorilor sau în colecţia Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».  

 

Mica Bibliotecă de Artă Băimăreană valorifică cercetările specialiştilor din cadrul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», dar şi alte cercetări, noua serie inaugurată joia trecută având ca ţintă fundamentală promovarea în spaţiul cultural românesc, şi nu numai, identitatea artei băimărene. Probabil acesta este motivul pentru care programul de promovare a artiştilor contemporani în viaţă a demarat cu Ioan Anghel Negrean şi Dorel Topan, la acest motiv adăugându-se faptul că cei doi artişti sunt şi oameni de muzeu, cunoscând foarte bine istoricul Centrului Artistic Baia Mare.

 

Lansarea celor două microalbume de artă poate părea, într-o lume în care artiştii contemporani nu-şi găsesc decât arareori recunoaşterea creaţiei la adevărata ei valoare, un act de curaj. Este poate şi un pariu, dar unul care nu poate fi pierdut cu siguranţă datorită valorii indiscutabile a celor doi artişti.

 

Seria Microalbume de artă este un proiect gândit pe termen lung, de promovare editorială şi expoziţională a artiştilor plastici băimăreni relevanţi pentru arta contemporană.

 

Lansarea celor două microalbume de artă a fost făcută în acelaşi timp cu prezentarea oficială a expoziţiei de pictură cu titlul Dincoace de deal – Real (o dublă demonstraţie de virtuozitate artistică) cu lucrări din creaţia celor doi artişti, expoziţie ce poate fi vizitată până în data de 19 aprilie 2013.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.