• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 19 Aprilie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Februarie , 2021

Învingătorul din preajma noastră

În ultima perioadă, Nicolae Bud, fostul parlamentar maramureșean și unul dintre specialiștii recunoscuți în minerit, s-a  aplecat asupra scrierii unor cărți fie de specialitate, fie de eseuri. În așteptarea unei lucrări monumentale despre  mineritul din nord, aflată în lucru, vă prezentăm volumul „Veghea ca provocare”, o carte în care sunt redate articole-eseu scrise de  Nicolae Bud în ultimii trei ani. Cartea se bucură  de prefață și cronici ale unor reputați scriitori și specialiști. În acest număr, publicăm o prezentare a cărții făcută de Constantin Lupeanu (reputat sinolog, fost ambasador în China, Vietnam și Singapore).

 

„Nicolae Bud scrie rar, dar, când o face, intervențiile sale în presa locală sau centrală pot fi socotite eveniment. Referirile sale la acțiunea la care cel mai adesea participă țin de deontologia jurna­listicii. Pentru el, articolele pe care le încredințează presei sunt, în același timp, pretexte pentru a exprima o idee civică, pentru a scoate în evidență ce este bine și ce e rău, el fiind un om al cetății. Articolele sale sunt convingătoare, concise și bine scrise, aflate la granița cu literatura și prezintă adesea perspective filozofice. Sunt eseuri pe care le construiește astfel încât ideile să ia întotdeauna forma temei respective, sunt soluții adesea pragmatice, care nu dogma­ti­zează, ci incită adevărul și drep­­tatea.
Nicolae Bud are pană de scriitor, pe care și-a ascuțit-o în stagiul de deputat în Parlamentul României, intervențiile sale, întotdeauna la obiect, puteau fi luate drept lecții de atitudine, de comportament.

În urmă cu ani, a fost membru al unei delegații parlamentare în vizită la Singapore. Cu acel prilej, am cunoscut un om de o rară delicatețe sufletească și, totodată, angajat în treburile oficiale. Prietenos, fire sociabilă, cu o evidentă gândire pozitivă și cu știința de preț a comunicării. Acesta este omul.
Peste ani, căile vieții s-au intersectat de mai multe ori. Nicolae Bud este miner de profesie, cu studii universitare la Petroșani și practică îndelungată în minele din «nordul cel mai de nord al țării, în Ma­ramureș», cum îi place să spună. Mineritul trăiește «clipe trăsnite», declară cât se poate de plastic, iar pledoariile din parlamentul țării și la forurile competente pentru revi­gorarea și re­­­lan­­­sarea acestei activități a în­soțit-o cu o lucrare monumentală, un studiu academic, «La hotarul dintre milenii, mine­ritul, încotro?», 441 pagini, Editura Academiei, 2015.

Minerul, omul politic și omul de știință Nicolae Bud întrevede o «Strategie națională pentru valorificarea bogăției minerale a țării» și avem convingerea că va reuși să coaguleze aderenți de marcă, încât un guvern autentic să înceapă să o pună în practică. În viziunea Bud, sectorul industriei miniere din România trebuie să reprezinte un segment deosebit de important, menit să susțină cât mai activ dezvoltarea economică a țării prin furnizarea unei game majore de produse miniere utilizate ca atare sau ca materii prime.

Se cuvine evidențiat că studiul amin­tit mai sus a atras atenția specia­liștilor români și străini. De exemplu, cartea de peste patru sute de pagini a fost tradusă în limba chineză și publicată în China și este posibil să fie urmată de asumarea ideilor și a filozofiei practice din ea prin editarea și în alte țări, cu preponderență din răsăritul Europei!
Cartea recentă, «Veghea ca provocare», tipărită în 2020, la Editura și tipografia bucureșteană Rawex Coms, adună, în 184 de pagini, 39 de articole-eseu scrise și publicate în anii 2017 și 2018. Ea este însoțită de o suită de imagini grafice, fotografii care exprimă activitatea neobosită a unui om demn de un fotoliu academic! O trecere în revistă a chestiunilor abordate, cărora le evidențiază înțelesurile, făcând din fiecare cititor un ade­rent declarat, cu perspective de a fi urmate de măsuri pe potrivă, îl deleagă pe Nicolae Bud drept om al cetății cu sensul larg de patrie, pentru că el stă de veghe, conform titlului cărții, bine ales.
Pe lângă rolul proteguitor sau de aducere aminte, eseurile se citesc cu plăcere, deoarece în scrisul autorului precumpănește stilul îngrijit, artistic. Se remarcă implicarea plină de curaj în rostirea adevă­rului și atitudinea conștientă, sim­țul înalt de răspundere față de obligațiile sociale. Iar peste toate, se evidențiază totodată condeiul de poet și n-ar fi de mirare ca Nicolae Bud să revină cu o carte de poezie, cu siguranță de proslăvire a patriei!

Îi sugerăm autorului să se angajeze cu o rubrică permanentă într-un hebdomadar național, tocmai pentru că are ceva de scos în relief și, așa cum demonstrează cartea avu­tă aici în discuție, o face cu eleganță și cu simț al răspunderii ieșit din comun”, Constantin Lupeanu.

 

„Cartea recentă, «Veghea ca provocare», tipărită în 2020, la Editura și tipografia bucureșteană Rawex Coms, adună, în 184 de pagini, 39 de articole-eseu scrise și publicate în anii 2017 și 2018. Ea este însoțită de o suită de imagini grafice, fotografii care exprimă activitatea neobosită a unui om demn de un fotoliu academic! O trecere în revistă a chestiunilor abordate, cărora le evidențiază înțelesurile, făcând din fiecare cititor un aderent declarat, cu perspective de a fi urmate de măsuri pe potrivă, îl deleagă pe Nicolae Bud drept om al cetății cu sensul larg de patrie, pentru că el stă de veghe, conform titlului cărții, bine ales”.
Constantin Lupeanu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.