• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Noiembrie , 2013

Investiţiile, prioritatea zero a CJ Maramureş

Recent, Consiliul Judeţean a aprobat creditul de 116 milioane de RON, bani care vor fi folosiţi pentru dezvoltarea judeţului. De altfel, investiţiile şi dezvoltarea sunt prioritatea zero a administraţiei judeţene. 

 
 
 

Maramureşul era până mai ieri pe lista celor cinci judeţe din ţară cu grad de îndatorare zero şi cu drumurile cele mai proaste, probabil, din zonă. Un paradox căruia i s-a pus capăt printr-o soluţie simplă: accesarea unui credit în valoare de 116 milioane de RON din care vor fi cofinanţate proiectele importante ale judeţului. Singura soluţie pentru dezvoltarea şi investiţiile pe care le aşteaptă de atâta timp maramureşenii.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, a declarat că: „Creditul e aprobat. Până la urmă a ieşit bine, nevoia şi necesitatea a fost mai mare decât posibilitatea unora de a specula. Complicată a fost negocierea, de la o ofertă la care dobânda a fost mult mai mare s-a ajuns la o ofertă la care dobânda a fost, spunem noi, bună, în condiţiile actuale de piaţă. Niciodată nu am considerat acest credit o povară. Cred că a fost o necesitate pentru ca noi să putem duce la bun sfârşit proiectele începute. Trebuie să le cofinanţăm. Asta nu înseamnă că trebuie să ne speriem. Din analiza făcută în România cu privire la gradul de îndatorare publică, Maramureşul este unul dintre cele 5 judeţe din ţară care are grad de îndatorare 0 la acest moment încă. Ceea ce înseamnă că nu este o tragedie în a accesa un credit de 116 milioane de lei noi, pentru că nu este o sumă foarte-foarte mare. Doar unul dintre proiecte are de trei ori valoarea acestui credit.

 

Nu înseamnă că maramureşeanul va plăti de mâine mai mult sau din momentul primei trageri vom plăti mai mult. Tot atâta vom plăti cu toţii, nu vom plăti mai mult niciunul dintre noi, doar că modalitatea de distribuire a banului public va fi şi în acest sens.

Trebuie să înţelegem odată pentru totdeauna că trebuie să schimbăm ceva în modul în care facem politică şi administraţie, dar banii în buget au fost, tot timpul au fost, niciodată cât să ajungă. Cum îi cheltuim? Cred că priorităţile acestui mandat trebuie să fie investiţiile: investiţiile în infrastructură, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, pentru că acest palat administrativ de când s-a construit, nu s-a mai modernizat. Au trecut de atunci mai bine de 40 de ani şi nu avem o sală de şedinţă cu necesităţile modernismului actual. Am făcut în acest an reabilitări de drumuri judeţene, în km, mai mult decât în ultimii 5-6 ani”.

Strategia judeţului va fi modificată şi de procesul de descentralizare care va intra în vigoare de anul viitor.

 

Preşedintele Ciceu spune că: „Descentralizarea este deocamdată la stadiul de proiect. Discuţia care se poartă la modul cel mai serios este ca proiectul de descentralizare să treacă înainte de buget, ca să se opereze şi cheltuielile bugetare. În proiectul de lege scrie că se vor asigura toate sursele de finanţare, dar de aici până a o pune în practică...”.

 
 

„Maramureşul este unul dintre cele 5 judeţe din ţară care are grad de îndatorare 0 la acest moment încă. Ceea ce înseamnă că nu este o tragedie în a accesa un credit de 116 milioane de lei noi, pentru că nu este o sumă foarte-foarte mare. Doar unul dintre proiecte are de trei ori valoarea acestui credit. Nu înseamnă că maramureşeanul va plăti de mâine mai mult sau din momentul primei trageri vom plăti mai mult. Tot atâta vom plăti cu toţii, nu vom plăti mai mult niciunul dintre noi, doar că modalitatea de distribuire a banului public va fi şi în acest sens”.

 
Zamfir Ciceu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.