• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Iunie , 2016

Interviu în oglindă cu preşedintele CJ Zamfir Ciceu, după 4 ani

La final de mandat 2012-2016, GAZETA de Maramureş vă propune un exerciţiu interesant: un bilanţ al administraţiei judeţene, punând faţă în faţă interviul cu Zamfir Ciceu luat cu câteva zile înainte de depunerea jurământului în urmă cu patru ani şi un interviu acordat în ultima sa zi de mandat.

 

2012

 

Rep.: Trei priorităţi asupra cărora o să vă aplecaţi atenţia după investire?

Z.C.: Trebuie să vedem exact cum se poate finaliza proiectul drumului Baia Sprie - Bârsana, este proiectul de reabilitare a spitalului judeţean, tot ceea ce înseamnă proiecte de infrastructură care ţin de Consiliul Judeţean trebuie puse pe tapet şi trebuie să identificăm sursele şi resursele necesare pentru a demara măcar parţial schimbarea acestei infrastructuri.

 

Rep.: Cum vedeţi dezvoltarea economică?

Z.C.: Principala problemă a românilor în general este lipsa locurilor de muncă, ceea ce se poate dezvolta în Maramureş cel mai uşor, dar cu cel mai mare efort, este agricultura, pe specificul zootehnic, pomicol etc. Şi atunci trebuie să conştientizăm oamenii, să nu mai ţină neapărat vaca ce dă doi litri-cinci litri de lapte şi îi asigură subzistenţa, ci o rasă de carne, pentru că Europa este în deficit de carne şi noi am devenit din exportatori-importatori, iar oamenii trebuie să se reorienteze spre un segment care aduce după muncă şi profit.

 

Rep.: Cum vedeţi relaţia cu primarii?

Z.C.: Eu am avut o relaţie bună cu aproape toţi primarii din Maramureş şi cred că voi avea o relaţie şi mai bună. Important este să fim corecţi unii cu alţii. Dacă primarii, şi majoritatea sunt aşa, îşi duc mandatul cu bună credinţă, nu văd să avem niciun fel de probleme. Trebuie identificate priorităţile pe fiecare zonă şi găsite soluţii.

 

Rep.: Dar cu consilierii judeţeni?

Z.C.: Nu văd niciun fel de probleme. Campania electorală s-a terminat, politica trebuie s-o transpunem în administraţie, indiferent de culoarea politică, toţi cei din Consiliul Judeţean trebuie să facă de astăzi înainte administraţie.

 

Rep.: E o generaţie de oameni tineri, o schimbare de generaţie în politică.

Z.C.: Era necesară o schimbare de generaţie în politică. Suntem oameni care am trecut binişor de 30 de ani, se spune că după 30 de ani, omul are capacitate deplină de muncă, dinamism. Asta nu înseamnă că nu avem nevoie de experienţa oamenilor dinainte, pentru că din dorinţa de a face mult sau mai mult, eşti supus riscului de a greşi şi e nevoie de înţelepciunea anilor lângă tine. E nevoie şi de una şi de alta, s-a înţeles greşit la un moment dat că vine generaţia tânără şi exclude generaţia înţelepţilor. Nicidecum. E nevoie de colaborare.

 

Rep.: Ce fel de preşedinte veţi fi?

Z.C.: Sunt un om normal. Tot timpul am fost un om activ, dacă e treabă de birou, voi face treaba de birou, dar asta nu înseamnă că voi sta 4 ani numai în birou. Oamenii au nevoie să vorbească, să ne vadă, voi merge tot timpul pe teren.

 

2016

 

Reporter: Dincolo de cifre şi bilanţuri, cum a fost acest mandat?

Zamfir Ciceu: Au fost o provocare. N-am regrete, probabil doar referitor că unele lucruri nu au putut fi realizate mai repede. Dar, una peste alta, ceea ce mi-am propus în 2012 s-a şi întâmplat până la finele mandatului în 2016. De aceea îmi place să-mi propun doar ceea ce se poate realiza. Visele sunt frumoase pentru toţi, dar cred că trebuie să visăm realist şi cel mai important este să punem în aplicare ceea ce e necesar din punct de vedere a administraţiei publice. Asta am încercat să facem, mulţi m-au acuzat că nu am făcut politică, eu cred că am făcut politica cetăţeanului, aceasta este ceea ce contează, este politica Maramureşului. Cred că a fost un mandat pozitiv, cu realizări, s-au încheiat nişte proiecte care erau blocate, erau aproape de compromitere, s-au deschis altele noi, rămâne ca noua echipă executivă care va veni să le ducă la bun sfârşit.

 

Reporter: În ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, mulţi dintre colegii dvs. spuneau că aţi schimbat standardele în administraţia judeţeană împreună cu echipa executivă.

Zamfir Ciceu: Nu se poate face nimic fără politică, dar trebuie să gândim dincolo de aspectul politicianist, să facem o distincţie între a face politică şi a fi ipocrit politic. Să spui oamenilor ceva ca să te voteze şi apoi să te scuzi că n-ai putut pentru că te-au împiedicat alţii, e o ipocrizie politică. Nu ne împiedică decât propriile limite, propria neputinţă şi nepricepere. Standardele în administraţie trebuie să fie cele în care lucrurile se întâmplă. Am văzut proprii funcţionari la un moment explicându-mi foarte frumos cum nu se poate, trebuie să găsim maniera legală ca lucrurile să se întâmple. Şi trebuie ca lucrurile să se întâmple în interesul cetăţeanului pentru că atunci când intri în politică lucrezi pentru ceilalţi.

 

Reporter: Din ce postură veţi lucra pentru ceilalţi în viitor?

Zamfir Ciceu: Tot timpul am lucrat pentru ceilalţi şi din postura de avocat. Voi face acelaşi lucru. Restul, vedem.

 

Reporter: Ce sfat le daţi aleşilor care depun în aceste zile jurământul?

Zamfir Ciceu: Să nu uite jurământul şi să nu-şi piardă ceea ce nimeni nu le poate da înapoi: demnitatea.

 

 

2012

 

Mie nu-mi place să fiu atât de vocal, prefer să facem treabă şi să vorbim atunci când trebuie. Acesta este felul meu de a fi. Important este ca ceea ce noi ne-am propus să realizăm pentru judeţ să se înfăptuiască în acest mandat şi să încercăm să îmbunătăţim acele zone care sunt astăzi cu probleme pentru Maramureş. Mă refer la infrastructură, la mediul economic, la turism, mă refer până la urmă la mentalul colectiv al maramureşenilor care trebuie să perceapă altfel administraţia judeţului.

Eu nu am dat niciodată vina pe „greaua moştenire”, dar trebuie să recunoaştem că sunt probleme majore pe care le avem în acest judeţ. Este posibil că dacă erau luate mai devreme nişte măsuri de către vechea administraţie, lucrurile nu ajungeau aici. Dar ştiţi ce se întâmplă? Oamenii au visceral o teamă de răspundere. Cred că dacă ne asumăm să candidăm pentru o anumită funcţie, nu trebuie să ne asumăm numai titulatura acelei funcţii ci şi obligaţiile şi responsabilităţile care ne revin. Oricare ar putea fi aici, dar nu oricine poate să-şi asume responsabilitatea. Trebuie să-ţi asumi unele decizii chiar dacă sunt

nepopulare. Ştiţi ce am constatat de-a lungul campaniei? Oamenii sunt capabili să înţeleagă dacă li se explică de ce facem lucrurile într-un fel sau celălalt. Iar pe termen lung aceste măsuri sunt sănătoase.

 

Nu m-am plâns niciodată că trebuie să rezolv problemele lăsate din anii trecuţi. Am spus de fiecare dată cu maximă deschidere cum stă treaba şi care sunt parametrii deciziei actuale. Cred că elementul uman este cel care determină toate aceste probleme.

 

2016

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.