• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 19 Martie , 2013

Interviu cu Florin Tătaru, deputat PSD

În 23 martie vor avea loc alegerile pentru organizaţia municipală PSD Baia Mare, care preced cu o săptămână alegerile pentru filiala judeţeană a PSD. Candidatul cotat cu cele mai mari şanse de câştig în această bătălie, deputatul Florin Tătaru, un lider politic “validat” de două bătălii electorale uninominale dificile, face o amplă analiză politică şi administrativă locală.

 

 

Reporter: Cum vedeţi situaţia politică şi stabilitatea administraţiei centrale şi locale? Mai există pericole din acest punct de vedere?
Florin Tătaru: Situaţia politică în anul 2013 este stabilă, dar prezintă şi pericole. Exercitarea actului de guvernare pune serioase probleme partidelor aflate la putere în mai multe sensuri. Susţinerea publică a partidului aflat la guvernare se raportează la eficienţa guvernării, iar cum România se află în continuare în situaţia declanşată de criza economică globală, încrederea în actuala coaliţie se poate deteriora destul de repede. Chiar dacă trendul economiei Româneşti este pozitiv, revenirea prea lentă a economiilor europene de care ţara noastră este dependentă, pune probleme dezvoltării economice pe termen mediu şi lung. În acest aspect, instituţiile financiare europene au avertizat cu privire la creşterea economică a României în următorii 2 ani, afirmând că în 2015 creşterea va fi aproape nulă.
În acest context, stabilitatea guvernului poate fi pusă în discuţie, mai ales în contextul în care acesta a anunţat asumarea unor reforme profunde precum reforma constituţională şi reforma administrativă.
În ceea ce priveşte administraţia locală, există pericolul unei destabilizări a funcţionării unor sectoare în perspectiva reducerii şi desfiinţării unor instituţii deconcentrate. În ceea ce priveşte administraţia municipală, există o stabilitate a situaţiei, însă aprecierea cu privire la performanţa administrării nu aduce beneficii de imagine direct PSD-ului.
 
Rep.: Care sunt argumentele acestei analize?
F.T.: Premisele politice şi economice de la care pornesc în această evaluare sunt următoarele: PSD se află într-o poziţie favorabilă la nivel naţional, cu cele mai multe mandate parlamentare, judeţene şi locale. Cu toate acestea situaţia la nivel local nu se află pe acelaşi nivel, PNL dominând scena politică şi instituţională. După alegerile parţiale din 2011, PSD Baia Mare şi-a recăpătat o parte din credibilitate şi a fost percepută din nou ca o forţă politică aptă să impună candidaţi competenţi şi capabili să câştige mandate, fie de primar, fie de consilier local. Cu toate acestea, nu a fost în poziţia de a câştiga cea mai râvnită competiţie politică locală, primăria Băii Mari, şi nici să impună cel mai mare număr de consilieri. Apoi, PSD Baia Mare nu a avut niciodată o forţă decisivă pe plan local, ceea ce ne obligă şi ne motivează să propunem candidaţi competenţi şi să câştigăm bătălii viitoare. Alianţa USL a reprezentat o oportunitate politică dar, în acelaşi timp, a reprezentat şi o pierdere de putere, PSD fiind în postura de a cuceri în vara şi toamna anului 2012 singur, la nivelul Maramureşului, conform sondajelor, încă 30% din mandatele locale. În condiţiile în care PSD Baia Mare nu evoluează la dimensiunile şi cerinţele unei organizaţii structurate şi competitive, în care resursele umane, programele politice şi dezbaterea de idei să poată promova oameni politici şi de administraţie noi, funcţionarea organizaţiei riscă să permanentizeze status-quo-ul de putere local, percepţia la nivel electoral şi să îl transforme din actor în spectator al scenei politice.
 
Rep.: Cum vedeţi perspectiva dezvoltării economice a zonei Baia Mare?
F.T.: Criza economică a adus şi mai multă sărăcie la nivel local, iar lipsa de viziune a noastră, ca politicieni, poate fi catastrofală pentru viitorul comunităţii noastre. Lipsa investiţiilor şi nevoia urgentă de creare de noi locuri de muncă aruncă în disperare din ce în ce mai multe familii din Baia Mare, care se văd nevoite să plece în străinătate pentru a-şi afla supravieţuirea. Chiar dacă municipalitatea are în derulare o listă de investiţii, acestea sunt proiectate în intervalul 2007-2009, aflându-se azi în perioada de implementare; ca atare, sunt convins că cetăţenii aşteaptă concretizarea unor proiecte care să poarte amprenta şi voinţa actualei echipei a executivului şi legislativului din Baia Mare. Suntem în continuare în mijlocul unei discuţii despre realizarea unor industrii poluatoare, şi mă refer aici la Romaltyn, în contextul în care toate statele lumii fac eforturi pentru protecţia mediului şi ecologism şi în timp ce dezbaterea publică la nivel local reprezintă multă manipulare pe spatele sănătăţii noastre şi a copiilor noştri.
 
Rep.: Ce soluţii propuneţi?
F.T.: Consider imperios necesară o reînnoire a conducerii PSD Baia Mare care să aducă schimbări în perspectiva împlinirii unor obiective politice majore. Fără pretenţia de câştiga puterea un partid politic, îşi pierde raţiunea principală de a fi în politică, devine organizaţie neguvernamentală. Câştigarea puterii este obiectivul primordial al unui partid politic, iar PSD se pare că şi-a pierdut de ceva ani voinţa de a demonstra că are oameni politici capabili să conducă destinele oraşului.
Nu candidăm doar pentru noi înşine, candidăm pentru că ştim că putem fi de folos cetăţenilor.
Am văzut ce au făcut liberalii de douăzeci de ani în oraşul şi judeţul nostru şi pot să spun că doar ei şi-au consolidat imaginea că pot face administraţie. Nu este acceptabil să fim numărul 2 într-o alianţă în care PSD este motorul electoral principal. Înseamnă că cineva nu doreşte sau nu poate. Dacă acel cineva nu poate, va trebuie înlocuit cu cineva care poate, dacă nu doreşte, trebuie să argumenteze de ce, pentru că dacă nu, înseamnă că sabotează forţa celui mai puternic partid din România.
Propun pentru PSD Baia Mare, la alegerile din 23 martie, un program care să revitalizeze organizaţia noastră, dar şi politica la nivel local. Avem nevoie de credibilitate şi de probitate morală în demers, motive pentru care consider că o nouă echipă trebuie să îşi asume modernizarea partidului.
 
Rep.: S-a văzut lipsa unor lideri politici importanţi în atragerea de investiţii majore în judeţ, având ca efect izolarea Maramureşului. Urmează o altă „bătălie istorică”: regionalizarea. În ce măsură va fi aceasta tot o bătălie politică?
F.T.: Regionalizarea nu trebuie să fie un proiect politic, nici un proiect etnic, regionalizarea trebuie să o facem în ideea de dezvolta România, în ideea de a eficientiza structura administrativă a României şi asta poate fi gândit în interesul cetăţenilor pentru a le îmbunătăţi nivelul de viaţă al cetăţenilor. Dintr-un anumit punct de vedere, bătălia este şi una dusă între actualele structuri administrativ-judeţene. Dar desenarea viitoarelor regiuni nu trebuie să se ţină seama de lupta pentru supremaţie a unor baroni locali, pentru că în acest mod vom avea nişte baroni regionali. Regionalizarea trebuie să ţină cont de anumiţi parametri istorici, socio-economici şi mai ales de perspective de dezvoltare.
 
Rep.: S-a simţit o schimbare de generaţie la nivelul administraţiilor locale şi judeţene la alegerile din acest an. Urmează, firesc, şi o schimbare de generaţie la nivelul organizaţiilor locale a partidelor politice?
F.T.: Trăim în momentul de faţă vremurile unui schimb de generaţii în politică: avem primari de municipii tineri, avem un preşedinte de Consiliu Judeţean tânăr, avem o garnitură mult întinerită de parlamentari, asta înseamnă un schimb între generaţii, pe de o parte firesc din punct de vedere biologic, pe de altă parte impus de trendul zilelor acestea, adică nevoia de schimbare, de nou, de modernizare. Faptul că cele trei partide din USL sunt conduse la nivel central de lideri tineri a dus la o predare a ştafetei şi la nivel local. Electoratul se schimbă, vremurile se schimbă, se schimbă şi politicienii.
 
 
„Nu este acceptabil să fim numărul 2 într-o alianţă în care PSD este motorul electoral principal. Înseamnă că cineva nu doreşte sau nu poate. Dacă acel cineva nu poate, va trebuie înlocuit cu cineva care poate, dacă nu doreşte, trebuie să argumenteze de ce, pentru că dacă nu, înseamnă că sabotează forţa celui mai puternic partid din România”.
 
Florin Tătaru, deputat PSD

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.