• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Aprilie , 2019

Interviu cu Crina Chilat, candidat PSD la alegerile europarlamentare

„Românul absolut” Petre Țuțea îi îndemna pe cetățeni să nu aleagă niciodată politicieni care nu-și iubesc țara. Pentru că un bun politician trebuie să fie, înainte de toate, un bun român, un bun profesionist în domeniul lui de activitate și, nu în ultimul rând, un cetățean implicat și responsabil. Pentru Crina Chilat, această „axiomă” este perfect valabilă. A decis să se implice în politică din patriotism și din dorința de a-și ajuta țara și conaționalii, iar colegii i-au acordat încrederea și sprijinul lor, recunoscându-i capacitatea și propunând-o candidat la alegerile europarlamentare pe lista PSD.

 

 

Reporter: Cum v-ați descrie, în câteva cuvinte, pentru cei care nu vă cunosc?
Crina Chilat: Sunt un om simplu, normal, dedicat familiei, profesiei și oamenilor. Am terminat ASE-ul în 2002. Sunt expert contabil şi lucrez încă din timpul facultății în domeniul financiar-contabil. Conduc o firmă înfiinţată în 2001, cu activitate continuă pe partea de contabilitate, fiscalitate, expertiză contabilă. Am încercat ca, în cadrul firmei, îm­preună cu cole­gele mele, să impunem și să menținem un standard cât mai înalt vizavi de calitatea serviciilor și interacțiunea cu clienții. Acest lucru ne-a adus satisfacții și rezultate pe măsură, astfel că am obținut mereu o poziție pe podium în topul județean realizat de Corpul Experţilor Contabili, iar anul acesta am ocupat și locul I în Topul firmelor din Maramureș, în domeniul contabilitate, consultanță, audit. E o muncă și un rezultat de echipă, noi suntem ca într-o familie. Multe dintre colegele mele au venit ca și studente la firmă, au rămas ca și angajate, multora le-am fost nașă de cununie și le-am botezat copiii. Îmi pasă de oamenii de lângă mine. Pe plan personal, sunt căsătorită și am un fiu student. Familia este pentru mine sursa de echilibru și energie, soțul și fiul meu mă susțin în tot ceea ce fac.

Reporter: Cum și când ați intrat în politică?
Crina Chilat: La început, apropierea mea de politică a fost tot prin prisma profesiei, datorit[ faptului că din 2012 am fost mandatarul financiar al PSD Maramureş la toate alegerile. După aceea, uitându-mă în jurul meu la ce se întâmplă, am constatat că sunt probleme la care chiar există rezolvare şi soluţii, dar asta presupune să te implici şi să faci ceva, nu doar să stai pe margine, să te li­mitezi la a comenta. Am decis să mă implic. Activitatea mea politică s-a desfășurat la Organizația de Femei a PSD, unde mi-am depus adeziunea în 2012, participând la toate evenimentele organizate de OFSD. Iniţial, am fost simplu membru. Ulterior,  am preluat această organizație ca și responsabil, organizând o serie de acțiuni politice, dar și civice.
Am fost aleasă vicepreşedinte al OFSD, în noiembrie 2015, în cadrul Conferinţei Judeţene de alegeri.

Reporter: Cum a venit această candi­datură la Parlamentul European?
Crina Chilat: Candidatura mea a izvorât din patriotism și din dorința atât de a promova România în general, și Mara­mureșul, în special, la nivel european. Dar și din dorința de a apăra drepturile româ­nilor, de a-i convinge pe oficialii europeni că românii merită să fie cetățeni cu drepturi depline ai UE, să se bucure de același respect și recunoștință ca și ceilalți europeni. Ideea mi-a încolțit în minte în momentul în care, la invitația doamnei prim ministru, care la acea vreme era europarlamentar, am făcut o vizită de 1 Decembrie la Parlamentul European, împreună cu colegele mele din Organizația de Femei PSD din Maramureș. Atunci mi-am spus că noi, românii, merităm mai mult, că trebuie să luptăm mai mult pentru imaginea și drepturile noastre în Uniunea Europeană și că, dacă aș putea să acced la această funcție, voi face tot ceea ce-mi stă în putință pentru acest lucru. Din cadrul PSD Maramureș au fost trei candidaturi care s-au pus în discuției la nivelul Biroului Județean, ședință la care au participat primarii, parlamentarii, consilierii județeni și președinți de organizații locale. Și m-am simțit mândră și onorată de faptul că și colegii mei mi-au acordat încredere și sprijin.

Reporter: Este România un stat european cu drepturi depline, în adevăratul sens al cuvântului?
Crina Chilat: Bunicul meu îmi povestea că în copilăria lui, când se făcea o masă în familie, copiii erau puși la ușă sau nu aveau voie în odaia mare. Așa am simțit eu că este și situația României în UE: țara noastră e copilul acela pus la ușă, deși România și-a câștigat dreptul de a sta la masa mare a europenilor, doar că e nevoie de oameni care să lupte pentru acest lucru. Iar un model în acest sens este Polonia. Prea mult timp ne-am obișnuit să fim considerați și să ne considerăm noi înșine inferiori europenilor. Avem multe de învățat încă, e ade­vărat, dar în același timp cred că a venit timpul să respectăm, să ne impunem punctul de vedere și să promo­văm interesele noastre națio­nale la nivel european.

Reporter: Maramureșul are trei candidați pe listele PSD la alegerile europarlamentare.
Crina Chilat: Așa este. Avem trei maramureșeni pe lista: locul 2, Carmen Avram; locul 16, eu și locul 33, Bogdan Tomoioagă, secretar de stat în Ministerul Turismului. Maramu­reșul este un brand al României, care s-a implicat în toate momentele importante din istoria acestei țări și mă bucur că vocea lui va putea fi auzită mai bine și în Parlamentul European. De multe ori, stând de vorbă cu străinii, asociau România cu Dracula, marii sportivi: Hagi, Nadia Comăneci și Simona Halep. Dar, în ultima vreme, tot mai mulți rostesc și numele Maramu­reșului, ceea ce mă bucură foarte mult și de­monstrează încă o dată importanța și prestigiul județului nostru.

Reporter: Mulți români consideră greșit că Parlamentul European nu le poate influența viața. De ce ar trebui să voteze la alegerile din luna mai?
Crina Chilat: Pentru că Parlamentul European are un impact foarte mare în viața lor. Mare parte din legislația românească pune în practică legis­lația europeană, deciziile luate la Bruxelles le influențează direct viața și nivelul de trai. Și trebuie să aleagă oameni care simt românește, oameni în care au încredere că le vor apăra drepturile la nivel european. În domeniul meu de activitate mă confrunt cu foarte multe probleme, lucrez cu multe firme care au muncitori în străinătate și am înțeles cât de important este să le fie respectate drepturile la muncă, la sănătate, la educație.

Reporter: Suntem suficient de informați cu privire la construcția europeană?
Crina Chilat: Din păcate, nu. Nici noi, nici alți europeni, iar acest lucru se vede și în euroscepticismul care a luat amploare în ultima perioadă. Euroscepticismul, Brexitul, toate aceste fenomene care afectează coeziunea și unitatea europeană pornesc, în mare parte, din insuficientă informare. Iar un om neinformat este, din păcate, mai ușor de mani­pulat și de atras în curente și puncte de vedere extremiste.

Reporter: Câteva teme pe care le-ați aduce în discuție la nivel european?
Crina Chilat: În primul rând, res­pectarea drepturilor despre care vorbeam. Apoi, o problematică legată de domeniul în care îmi desfășor activitatea: accesul persoanelor fizice și juridice la piaţa de capital în aceleași condiții ca și restul comu­nității europene. Primesc foarte multe semnale și mesaje care arată că nu e normal ca o firmă din Germania, de exemplu, să se împrumute cu o dobândă de 2-3%, iar una românească cu 7-8%, până la urmă fiind cetățenii europeni ar trebui să avem aceleași condiții.
Apoi, o altă problemă spinoasă este absorbția fondurilor europene, în primul rând din cauza birocraţiei. Manualele, ghidurile de finanțare sunt foarte stufoase, foarte greu de înțeles și de pus în practică, plus că apar modificări pe parcursul implementării proiectelor. E important ca informația să fie transmisă simplu, succint, de început, pentru ca omul să știe la ce se așteaptă. Alte teme importante sunt: egalitate de șanse, combaterea violenței domestice și a abuzului asupra copiilor.

Reporter: Pot să trăiască decent românii și în România?
Crina Chilat: Dacă românii s-ar întoarce în România și ar munci cum muncesc în UE, cu aceeași dedicare și efort, ar câștiga și aici bani suficienți, bucurându-se de un confort și un nivel de trai mult mai ridicat. Pe cifre, economia României crește. Salariile au crescut, activitatea firmelor s-a revigorat. Din munca directă și colaborarea pe care o am cu firmele, pot să vă spun că, de exemplu, în celelalte guvernări ajungeam să închidem firmele din cauza acelui impozit forfetar. Am avut în jumătate de an foarte multe firme închise, pentru că nu își permiteau să plătească acel impozit, în cuantum foarte mare. După ce acesta a fost eliminat, multe firme și-au reluat activitatea și au fost înființate firme noi. Sigur, mai există probleme, printre care aș semnala lipsa forței de muncă și calificarea acesteia, dar lucrurile au în­ceput să meargă pe făgașul normal.

Reporter: Un mesaj pentru mara­mureșeni?
Crina Chilat: Să fie mândri de ori­ginea și identitatea lor, să nu uite că istoria, tradițiile și obiceiurile sunt „pașaportul” lor în Europa și în lume, că ele sunt baza oricărei construcții a viitorului și tot ele ne dau prestigiul, respectul și demnitatea pe care suntem îndreptățiți să le pretindem și să le primim în Europa.

 

„Mare parte din legislația românească pune în practică legis­lația europeană, deciziile luate la Bruxelles le influențează direct viața și nivelul de trai. Și trebuie să aleagă oameni care simt românește, oameni în care au încredere că le vor apăra drepturile la nivel european”.
Crina Chilat, candidat PSD la alegerile europarlamentare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.