• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Decembrie , 2012

Interviu cu Cornelia Negruţ, candidat USL la Camera Deputaţilor pe Colegiul 6 Sighet

Reporter: Pe scurt, despre experienţa dumneavoastră politică şi administrativă, care a dus de altfel şi la recenta numire în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Cornelia Negruţ: Am decis să candidez pentru un loc în Parlamentul României după ce am demonstrat ceva în viaţă ca economist, ca funcţionar public şi ca demnitar al Guvernului. O simplă privire aruncată peste CV-ul meu va dovedi că am activat cu succes în structuri guvernamentale şi în funcţii publice şi politice în ultimii 20 de ani. Am început ca economist la Departamentul de Comerţ intern si schimb internaţional de mărfuri, în cadrul UJECOOP Maramureş, apoi am lucrat la Oficiul Judeţean de Turism. Cea mai mare perioada am petrecut-o la Biroul Vamal Baia Mare. Între anii 2000 - 2001 am fost numită director general adjunct la Direcţia Generală a Vămilor, Directia de Supraveghere şi Control Vamal Bucuresti. În 2002 am revenit în Baia Mare, ca şef Birou Vamal de Control şi Vămuire, iar apoi director, unde am activat până în 2005. La sfârşitul lunii august 2012 am fost numită vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

 

Rep.: Deşi nu sunteţi originară din Maramureşul Istoric, există multe asemănări între dumneavoastră, valorile în care credeţi şi oamenii acestor locuri. Vorbiţi vă rog, pe scurt despre acestea.

C.N.: Sighetu Marmaţiei este un oraş cu o istorie demnă de Europa, un oraş al multiculturalităţii şi al colaborării dintre etniile care-l compun, ce stă mărturie civilizaţiei şi bunei credinţe. Sighetu Marmaţiei dă o lecţie de europenism şi astăzi şi în urmă cu 200 de ani, când aici s-au construit destine umane exemplare indiferent de etnia căreia îi aparţineau personalităţile acestui loc. Cred că împreună cu sighetenii vom construi o lume aşezată între graniţele valorilor umane ale Europei civilizate, că împreună vom clădi un viitor solid pentru comunitatea sigheteană.

 

Rep.: Despre relaţia cu administraţiile locale şi posibilitatea de a conlucra la dezvoltarea zonei.

C.N.: În scurtul timp petrecut în zonă am reuşit să cunosc toţi primarii din zona Sighet. Cu Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighet, mă cunosc de ani de zile, putem spune că suntem prieteni şi a fost o bucurie să candidez în acest colegiu, tocmai fiindcă am convingerea că buna colaborare care ne leagă, va duce la dezvoltarea zonei şi la implementarea unor proiecte benefice. O relaţie bună am însă şi cu Petru Cudrici, primarul Bîrsanei, cu Petru Vlaşin, primarul din Vadu Izei, cu Nuţu Covaci, edilul Sarasăului, Gheorghe Stan, primarul comunei Săpânţa, Petru Şofineţi, edilul din Remeţi, Dănuţ Pop, primarul comunei Câmpulung, Gheorghe Vraja, edilul din Giuleşti şi Mihai Negrea, Onceşti. Indiferent de culoarea lor politică, avem cu toţii un ţel comun. Acela de a aduce un plus de mai bine locuitorilor care ne-au acordat încrederea şi votul lor.

 

Rep.: Având în vedere bogata dumneavoastră experienţă şi expertiză în domeniul economic, ce soluţii aveţi pentru dezvoltarea economiei din Maramureşul Istoric?

C.N.: Alături de mine îl am pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care este preşedinte al PC şi copreşedinte USL. Guvernarea PDL a condamnat agricultura românească şi a alocat cel mai mic buget pentru acest domeniu strategic. Anul 2013 va aduce o schimbare pozitivă la Ministerul Agriculturii şi al Economiei. De aceste beneficii se vor bucura şi locuitorii din zona Sighet, cetăţenii din Maramureşul Istoric. Voi lupta, alături de edili, pentru atragerea de fonduri şi crearea de noi locuri de muncă. Avem în vedere construirea unui parc industrial în zona Sighet, dar şi ajutorarea micilor întreprinzători. Sunt multe proiecte gândite pe această zonă, proiecte realizabile sub Guvernarea USL.

 

Rep.: Sighetul a fost un important centru cultural şi istoric al ţării, ce poate face un deputat pentru a-i reda statutul de altădată?

C.N.: Vom transforma zona Sighet în brand naţional, istoric, cultural şi turistic. Este un alt proiect pe care doresc să-l duc la îndeplinire, un proiect pentru care voi lupta personal în Parlamentul României. În acest sens am discutat deja cu primarul municipiului Sighet, Ovidiu Nemeş, alături de care am convingerea că vom reuşi să realizăm tot ceea ce ne-am propus.

 

Rep.: Despre izolarea Maramureşului istoric şi problemele de infrastructură?

C.N.: Maramureşul în întregul lui este un judeţ izolat, un judeţ care nu a beneficiat de susţinerea niciunui Guvern în ultimii 20 de ani. Singurul proiect de anvergură adus în Maramureş, de Guvernul PDL este un eşec. Drumul Baia Sprie - Bârsana este cel mai elocvent exemplu. Am convingerea că alături de ministrul Liviu Marian Pop, care este şi candidatul pentru Senat al Maramureşului de Nord, vom reuşi să scoatem acest judeţ din izolare. Şi ne angajăm să facem acest lucru, pentru a putea veni din nou, peste patru ani, să cerem încă o dată votul celor care acum sperăm să ne acorde încrederea lor. Atât eu, cât şi domnul ministru, am făcut deja primii paşi în a rezolva o parte din miile de probleme legate de infrastructură. Am intervenit pentru asfaltarea unor porţiuni de drum, din colegiul pe care-l reprezentăm, însă acesta este doar începutul. Odată aleşi în Parlament, intervenţiile noastre pentru Maramureşul de Nord vor avea şi mai multă legitimitate.

 

Rep.: Cum se poate implica un deputat în absorbţia fondurilor europene, având în vedere că urmează un nou ciclu de finanţare a UE?

C.N.: Fondurile europene pot fi atrase prin realizarea unor proiecte concrete, care să îndeplinească toate cerinţele impuse de Comunitatea Europeană. Ca deputat, pot să ajut locuitorii zonei în realizarea corectă a acestor proiecte la nivel judeţean, iar la nivel naţional vom colabora, în Guvernarea USL, pentru a aduce în România cât mai mulţi bani. Nu este o muncă uşoară, dar nici imposibilă. Alături de specialiştii care ne vor consilia, alături de adevăraţi profesionişti vom reuşi să atragem bani europeni.

 

Rep.: Maramureşul Istoric are mulţi tineri plecaţi la muncă peste hotare. Ce se poate face pentru apărarea drepturilor românilor care muncesc peste hotare?

C.N.: Cunosc foarte bine acest aspect, dar legislaţia statelor europene este asemănătoare cu cea a României. Românii sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi au drepturi depline, ca orice european. Cel mai important ar fi, însă, să-i convingem pe tinerii noştri să rămână acasă, să rămână în Maramureş, să le creăm condiţii de muncă şi trai decent pe plaiurile unde s-au născut şi au crescut. Prin crearea de noi locuri de muncă şi atragerea investitorilor în zonă, prin înfiinţarea acelui parc industrial care este o promisiune a primarului municipiului Sighet, din campania de la locale, am putea să dezvoltăm Maramureşul Istoric.

 

Rep.: Despre relaţiile cu Ucraina şi comunitatea de români din dreapta Tisei?

C.N.: De 10 ani, de când s-a deschis şi Consulatul General al României la Cernăuţi, românii din Ucraina pot sărbători oficial ziua naţională a ţării mamă. Cei 40 de mii de români ce locuiesc compact în raioanele Teceu şi Rahău din cele 13 ale Transcarpatiei, şi-au păstrat foarte bine limba, tradiţiile şi chiar portul popular. Dincolo de Tisa se cântă aceleaşi doine şi cântece româneşti nealterate de timp, acolo găseşti omenie şi bun simţ, ospitalitate şi prietenie, dar, mai ales, un grai autentic maramureşean. Pot spune că românii din dreapta Tisei sunt fraţi cu cei din stânga Tisei, iar ajutorul care şi l-au acordat comunităţile între ele în momente de cumpănă a fost mereu unul memorabil.

 

Rep.: Un mesaj pentru alegători?

C.N.: Mesajul meu pentru alegători este unul simplu, pornit direct din inimă: Contaţi pe mine, contez pe votul vostru în 9 decembrie! Nu pot reuşi fără să primesc girul locuitorilor din zona Sighet, intrarea mea în Parlament va fi decisă de oameni. Odată ajunsă acolo, însă, mă angajez să-mi respect temeinic toate promisiunile, să conlucrez şi să colaborez mai departe cu primarii zonei, să deschid uşi la ministere şi să aduc fondurile necesare în colegiu. Voi fi un deputat al oamenilor, iar cabinetul meu parlamentar, care va avea sediul în Sighet, va fi acolo pentru toţi locuitorii.

 

„Mesajul meu pentru alegători este unul simplu, pornit direct din inimă: Contaţi pe mine, contez pe votul vostru în 9 decembrie!

Nu pot reuşi fără să primesc girul locuitorilor din zona Sighet, intrarea mea în Parlament va fi decisă de oameni”.

Cornelia Negruţ

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.