• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Decembrie , 2019

Întâlnire publică de informare și conștientizare

Marți, 3 decembrie, la Școala Buteasa (orașul Șomcuta Mare) a avut loc a patra întâlnire publică de informare și conștientizare, din cele șapte organizate în cadrul proiectului „Planificarea managementului conservării biodiversității în aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpușului împreună cu aria naturală de interes național 2.583. Cheile Lăpușului - cod SMIS 119122”, implementat de Asociația Profesională GeoMMed.
 

 

După Răzoare, Coaș și Preluca Veche, a venit rândul localnicilor din Buteasa (orașul Șom­cuta Mare) să se întâlnească cu reprezentanții Asociației Profesio­nale GeoMMed, custodele Ariei Naturale Cheile Lăpușului.
Evenimentul a avut loc în 3 decembrie, la Școala Gimnazială Buteasa, şi a adunat 20 de participanți: repre­zentanți ai instituiților din domeniul protecției mediului, dascăli, localnici, proprietari de pădure, proprietari de pensiuni și mass-media. Aceasta a fost cea de-a patra întâlnire organizată în cadrul proiectului „Planificarea managementului con­servării biodiversității în aria naturală protejată ROSCI0030 Chei­le Lăpușului împreună cu aria naturală de interes național 2.583 Cheile Lăpușului”, finanțat din Fondul European de Dezvoltate Re­gională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Managerul de proiect, Maria Pop, și rangerul Viorel Coroian au prezentat participanţilor scopul proiectului și etapele de implementare. Unul dintre obiective este dezvoltarea turismului şi implicarea comunităților în a dezvolta locuri de cazare sau de servit masa, în acord cu promovarea și protejarea biodiversității. Aso­ciația GeoMMed a creat panouri de informare turistică cu scop de promovare a diferitelor obiective turistice din Chei, cu indicarea traseelor și a timpului în care pot fi parcurse.
Toți participanți au primit un pachet cu materiale de informare și promovare: broșură, calendar, memory stick USB, pix și tricou cu însemnele proiectului. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de discuții libere, în care localnicii au adresat întrebări în special legate de regimul de protecție a terenurilor aflate în aria protejată.
Activitățile proiectului vizează teritoriul rezervației naturale Cheile Lăpușului (cu o întindere de 25 km) și al sitului Natura 2000 Cheile Lăpușului (cu o suprafață de 1660 ha).
Rezervația naturală de interes național 2.583 Cheile Lăpușului și Situl Natura 2000 de interes comunitar ROSCI0030 Cheile Lăpu­șului sunt situate pe teritoriul următoarelor unități administrativ teritoriale (UAT): Târgu Lăpuș (cătunul Groape), Copalnic-Mă­năștur (sat Preluca Veche), Vima Mică (satele Sălnița, Aspra, Dealu Corbului și Vima Mică), Boiu Mare (satele Românești și Prislop), Șomcuta Mare (satele Buteasa și Codrul Butesii), Coaș (sat Întrerâuri) și Remetea Chioarului (sat Berchezoaia).
 

Obiectivul principal şi obiectivul specific
 

Proiectul implementat de Aso­cia­ția Profesională GeoMMed are ca obiectiv principal „Asigurarea stă­rii de conservare favorabilă a spe­ciilor și habitatelor din aria natu­rală protejată ROSCI0030 Cheile Lă­pu­șului împreună cu aria naturală de interes național 2.583 Cheile Lăpușului, în cadrul unui proces consultativ deschis, transparent și participativ vizând elaborarea pla­nului de management și informarea / conștientizarea factorilor inte­resați cu privire la bene­ficiile conservării Siturilor Natura 2000”.
Prin domeniul și tematica abordate, de întărire a managementului siturilor Natura 2000 și implicit de dezvoltare a Rețelei Natura 2000 în România, și de implementare a Directivelor Habitate și Păsări, proiectul contribuie direct la realizarea obiectivului specific 4.1. al Axei Prioritare 4 a POIM 2014-2020, și anume „Creșterea gradului de protecţie și conservare a biodiversității prin măsuri de ma­nagement adecvate și refacerea eco­sistemelor degradate”.
Prin in­­ter­mediul proiectului se implementează o acțiune de tip A (elaborarea planului de management) pentru situl Natura 2000 vizat de proiect, contribuind astfel la protejarea și conservarea ariei naturale protejate Cheile Lă­pușului.
 

Obiectivele specifice ale proiectului constau în:
 

1. OS 1 - Elaborarea Planului de management pentru aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpuşului împreună cu aria naturală de interes naţional 2.583. Cheile Lăpuşului, în concordantă cu legislația în vigoare. Acest obiectiv este corelat cu Activitatea A1 și subactivitățile acesteia.
2. OS 2 Creșterea nivelului de informare, educare si conștientizare a factorilor interesați cu privire la importanța si rolul ariilor naturale protejate vizate de proiect, evi­dențiindu-se conceptul de dezvoltare durabilă locală: dezvoltare economică viabilă, protecția mediului şi menținerea/atingerea obiectivelor de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor de interes comunitar. Acest obiectiv este corelat cu Activitatea A2 și subactivitățile acesteia.

3. OS 3 - Dezvoltarea capacităților organizațiilor şi instituțiilor implicate în managementul Sitului Natura 2000 ROSCI0030 Cheile Lăpuşului împreună cu aria na­turală de interes naţional 2.583. Cheile Lăpuşului. Acest obiectiv este corelat cu Activitățile A3, A4, A5, A6 și cu subactivitățile acestora.
 

Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infra­structură Mare 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1. Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității prin măsuri de management adecvate și refacerea ecosistemelor degradate.

Durata implementării proiectului este de 30 de luni, începând cu data de 21.06.2018.
Valoarea totală a proiectului este de 3.479.419,22 lei.
Valoare totală eligibilă a proiectului este de 3.479.419,22 lei și va fi finanțată astfel:
2.957.506,34 lei - valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR;
521.912,88 lei - valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național.
Proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.