• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Aprilie , 2024

Întâlnire a primarului Doru Dăncuș cu ministrul Transporturilor și Infrastructurii

 În 10 aprilie 2024, a avut loc o întâlnire de muncă la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în cadrul căreia s-a discutat despre stadiul marilor proiecte de infrastructură rutieră și aeriană din Baia Mare și Maramureș. Primarul interimar al municipiului Baia Mare, alături de președintele PSD Maramureș, deputatul Gabriel Zetea, i-au cerut ministrului Sorin Grindeanu să intervină, printr-o vizită oficială în Baia Mare, pentru deblocarea proiectelor întârziate ale administrației județene liberale.

 

„Îi mulțumesc domnului Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, pentru deschiderea cu care ne-a primit. Am discutat cu domnul ministru despre cele mai arzătoare subiecte, proiectele pe care Consiliul Județean Maramureș le demarează sau ar fi trebuit deja să le demareze, în colaborare cu Primăria Baia Mare: pasajele supraterane de la Italsofa și Clubul Văcarilor, Centura Metropolitană a municipiului Baia Mare, aflată încă în stadiul de studiu de fezabilitate, dar mai ales despre cele două drumuri expres Baia Mare - Satu Mare și Baia Mare - Jibou, a căror realizare cu actuala conducere a executivului județean este puțin probabilă. S-a discutat în ultimele zile intens pe seama acestor mari proiecte vitale pentru băimăreni, care ar fi trebuit deja să intre în execuție, însă care încă se află în stadiul SF. Susținerea și preocuparea pe care a arătat-o domnul ministru pentru proiectele de infrastructură majore din municipiul Baia Mare, cele actuale sau viitoare nu pot decât să mă bucure și să mă responsabilizeze și mai mult în munca pe care o depun pentru orașul nostru, dar și pentru ceea ce voi face, alături de Gabriel Zetea, viitorul președinte al Consiliului Județean Maramureș, pentru Baia Mare și pentru județ!” - Doru Ioan Dăncuș, primarul interimar al municipiului Baia Mare. 

 

Conform primarului interimar, administrația băimăreană a predat Consiliului Județean întreaga documentație necesară demarării acestor proiecte vitale pentru băimăreni, iar întârzierea execuției lucrărilor este de neînțeles și inacceptabilă. Doru Dăncuș a vorbit cu ministrul Grindeanu și despre situația șantierului de la Aeroportul Internațional Maramureș. Ministrul a confirmat întârzieri și pentru acest proiect care, deși a primit finanțarea necesară în același timp cu aeroportul din Timișoara, cel din urmă a fost deja realizat. 

 

Președintele PSD Maramureș, deputatul Gabriel Valer-Zetea și candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș, a punctat, de asemenea, problemele cu care se confruntă investițiile ce ar trebui să fie realizate în județul nostru și care bat pasul pe loc. Conform acestuia, există un mare risc ca județul să fie nevoit să plătească din bugetul propriu aceste proiecte, care au ca termen de finalizare anul 2026, în cazul în care continuă cu aceste întârzieri nejustificate și neprofesioniste.

 

„L-am rugat pe ministrul Sorin Grindeanu să vină în Maramureș și să redăm administrației băimărene proiectele mult prea întârziate în urma parteneriatului cu Consiliul Județean! Deși cele două pasaje sunt proiectele orașului Baia Mare și sunt finanțate de Ministerul Transporturilor, prin PNRR, parteneriatul cu Consiliul Județean aduce întârzieri nepermise, proiectele fiind încă în stadiul de SF-uri și licitații. Chiar dacă termenul maxim de finalizare este anul 2026, noi suntem în 2024 și încă nu se lucrează pe șantiere. Dacă mai pierdem mult timp, vom plăti și aceste lucrări din credite luate împrumut! L-am însoțit pe primarul interimar Doru Dăncuș la ministrul Grindeanu ca să preia proiectele de la Consiliu Județean, la Municipiul Baia Mare, să demareze întâlnirile cu constructorii și pe modelul harnicului nostru ministru, să dea drumul la șantiere.  Cele două drumuri expres Baia Mare – Jibou și Baia Mare – Satu Mare cu care Ionel Bogdan se lăuda încă din anul 2020 se află tot în faza de elaborare SF-uri, iar finanțarea va fi pe modelul «primul venit, primul servit». Aceste proiecte ar fi trebuit deja depuse, așa cum au făcut alte județe, pentru că dacă așteptăm ca șeful PNL să își termine studiile de fezabilitate o să aflăm că s-au terminat și banii europeni. Drumul rapid între Bihor și Arad a ajuns în faza în care semnează contractul de lucrări, în timp ce Consiliul Județean Maramureș așteaptă probabil să nu mai fie fonduri. La Aeroportul Internațional Maramureș lucrările au întârziat mai bine de un an și mare parte din finanțarea europeană este deja pierdută. Și aici va trebui să suplinim banii europeni cu bani luați din credite, pentru că avem o conducere incapabilă la Consiliul Județean, fiind printre județele codașe în ceea ce privește acest proiect. Timișoara și Iași, care au avut terminale și mai mari și au început demersurile în același timp cu noi, au lucrările finalizate și deja date în folosință, în timp ce la noi nu se vor încheia nici anul viitor” - Gabriel-Valer Zetea, deputat și președinte al PSD Maramureș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.