• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Octombrie 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Noiembrie , 2017

Întâlnire a factorilor interesați din cadrul proiectului FoodChains 4 Europe, finanțat prin programul INTERREG EUROPE

Începând cu 1 ianuarie 2017, Con­siliul Județean Maramureș im­plementează proiectul FoodChains 4 Europe (Lanțuri alimentare pentru Europa), împreună cu parteneri din Olanda (provincia Flevoland  - li­derul de proiect și Fundația AERES GROUP UAS), Bulgaria (Fundația Euro Perspectives și Universitatea de Tehnologie Alimentară Plovdiv), Italia (Universitatea Catolică del Sacro Cuore  Milano) și Regiunea Emilia Romagna – Directoratul Ge­ne­ral pentru Agricultură, Vânătoare și Pescuit  și Marea Britanie (Con­siliul Metropolitan Oldham și Uni­ver­sitatea Metropolitană Manches­ter).

Unul din principalele obiective ale proiectului este crearea unei rețele internaționale de autorități regionale, universități și factori interesați, care susțin în comun livrarea de inovare în lanțurile alimentare regionale.
În acest sens, Consiliul Județean Mara­mureș a invitat să participe  activ, la implementarea proiectului FoodChains 4 Europe, reprezentanți ai principalelor companii din industria alimentară din Maramureș, ai Asociației producătorilor tradițio­nali, ai celor patru GAL-uri din Ma­ra­mureș și a principalelor instituții din județ care activează în domeniul industriei alimentare: Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Uni­versitar Nord Baia Mare, Facultatea de Științe și Litere, Specializarea Ingineria Produselor Alimentare, Direcția Sanitar Veterinară și Sigu­ranța Alimentelor Maramureș, Ca­mera de Comerț și Industrie Ma­ramureș.
Întâlnirea din 26 octombrie 2017, la care au participat 21 de factori interesanți, a avut ca principal punct de discuție prezentarea bunelor practici din regiunile partenere si analizarea posibilității de a transfera aceste modele și în Maramureș. De asemenea, la această întâlnire, dr. Pop Vasile, director executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Maramureș a prezentat actul normativ de înființare a Punctelor Gastronomice Locale, care este în prezent în dezbatere publică. Punctele gastronomice locale trebuie să îndeplinească anumite cerințe sanitare, de proveniență și siguranță a alimentelor, care au fost dezbătute de participanți, unii considerând că sunt prea restrictive și nu încurajează utilizarea produselor din gospodăria proprie.
În cadrul discuțiilor s-a pus problema diferențierii punctelor gastronomice locale unde se produce mâncarea, de punctele care asigură desfacerea alimentelor și, în acest sens, au fost propuse  mai multe posibile locații unde s-ar putea amplasa astfel de puncte de desfacere. Un exemplu au reprezentat viitoarele stații de autobuz modernizate în preajma locațiilor turistice consacrate, a muzeelor sau locașurilor de cult. Participanții au discutat, apoi, despre exemplele de bune practici prezentate și dacă aceste se pot adapta rea­lității din Maramureș. Din discuții a reieșit faptul că, principalele pro­vocări pentru județul nostru sunt asocierea și schimbarea mentalității întreprinzătorilor și producătorilor locali pentru a-i încuraja să se aso­cie­ze, rezolvând în comun proble­mele și obținând beneficii pe termen mediu și lung. Chiar dacă în Mara­mureș funcționează prima asociere a producătorilor tradiționali din țară, care a constituit un bun exemplu la nivel național, aceasta trebuie să fie replicată și la nivelul GAL-urilor sau a localităților din județ. Din discuții a reieșit, de asemenea, și necesitatea de a se schimba legislația din domeniu, pentru ca statul să subven­ționeze produsele tradiționale și să încurajeze asocierile.

În finalul întâlnirii, participanții au fost informați despre viitoarele acti­vități ce se vor derula și au fost invi­tați să acceseze site-ul proiectului pentru a fi informați în timp util des­pre stadiul implementării acestuia.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.