• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Martie , 2013

Instituţiile de cultură, la un pas de comasare

Se redeschide „cutia comasării” pentru instituţiile de cultură maramureşene. Deja scenariul a fost aplicat în Sighetu Marmaţiei, iar consilierii judeţeni vor să aplice metoda şi la nivelul „centrului”.

 
 
Blocade politice şi lupte pe orgolii. Pe scurt, ingredientele unei epopei care a tot fost pusă pe tapet de o vreme încoace: comasarea instituţiilor de cultură. Numai că, în premieră, modelul a putut fi aplicat la Sighetu Marmaţiei. Deşi nici în „capitala Maramureşului Istoric” ideea nu e la prima tentativă de aplicare, de această dată a putut fi finalizată. Astfel, Casa de Cultură, Şcoala de Artă „Gheorghe Chivu” şi Biblioteca Municipală „Laurenţiu Ulici” au devenit o singură instituţie, din motive ce ţin de eficienţă. Eficienţa activităţilor şi eficienţa economică.
 
Şi la nivelul judeţului se tot vorbeşte despre comasarea instituţiilor de cultură, dar, până la această dată, ecuaţia comasării a rămas tot nerezolvată. În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, consilierii Eugenia Godja şi Anton Rohian au redeschis “Cutia Pandorei”. Întrebarea e dacă acţiunea va fi blocată din nou de orgolii şi de faptul că unii directori îşi vor pierde fotoliul. Rohian spune că: „Aş vrea ca prin acest demers să fie o chestie politizată sau să deranjăm pe cineva. Se doreşte să fie o politică unitară, să tragă toate instituţiile de cultură în aceeaşi direcţie. Mulţi doar bat clanţa de la uşă, dar bănuiesc că se va finaliza această treabă printr-o voinţă politică.
Ce avantaje ar fi? Avantajele trebuie să le spună ei, pentru că nu trebuie să existe un avantaj pecuniar, nu trebuie să fie un avantaj că eu, Rohian, de exemplu, sunt astăzi acolo.
Vreau să vedem exact despre ce este vorba ca şi importanţă pe cultură. Şi nu trebuie să ne uităm la 3, 4, 5 angrenaje care se numesc directori sau contabili şefi. Ci trebuie să gândim într-adevăr ca lucrurile să meargă. O idee ar fi să transferăm Muzeul la Consiliul Local Baia Mare, pentru că ar fi o altă preocupare, alţi bani şi o altă modalitate de a-l gestiona”. Care sunt şansele să devină realitate acest proiect? Rohian e optimist: „Domnul Zamfir Ciceu (preşedintele CJ n.red.) a spus că intră în dezbatere această problemă la următoarea şedinţă de Consiliu Judeţean. Chiar voi fi atent ce va fi pe ordinea de zi la următoarea şedinţă, din punctul de vedere al aspectelor care se vor ridica”.
 
Rohian crede că va fi un atu al Maramureşului comasarea instituţiilor de cultură, inclusiv în „războiul regionalizării”: „Dar acum se ajunge la faza în care se discută de regionalizare, şi care este judeţul nostru în ecuaţia aceasta ca valoare şi ca implicare în noua regiune, cred că e nevoie acum fără să fie multă poveste de oameni care au ceva de spus în această propoziţie. Şi pentru asta vreau să spun că am demarat deja câteva acţiuni şi că pe unul pe care-i iau aproape de mine va fi Teodor Ardelean. De asemenea, m-am gândit la profesorul Vasile Iluţ, la Gheorghe Pârja, la Nicolae Bud, Alec Portase, 2-3 profesori universitari de la Universitatea de Nord, şi câţiva dintre voi, ziariştii, care aveţi preocupări pe acest domeniu şi Ioan Marchiş.
Uite că v-am dat deja câteva preocupări legate de această idee de a o duce în Consiliul Judeţean fără legătură cu declaraţiile politice”.
 
 
Precedentul Sighet
 
La mijlocul lunii februarie, Consiliul Local Sighetu Marmaţiei a adoptat hotărârea de a înfiinţa un Centru Cultural la Sighetu Marmaţiei prin reorganizarea a trei instituţii de cultură din municipiu. Proiectul, iniţiat de către primarul Ovidiu Nemeş, a fost aprobat în unanimitate de către consilieri.
 
Centrul Cultural va avea sediul pe strada Iuliu Maniu nr.31 din municipiu. Activele şi pasivele unităţilor se vor comasa după încheierea balanţelor contabile la sfârşitul ultimei luni de funcţionare independentă şi totodată vor fi preluate în contabilitatea Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei, în baza unui proces verbal de predare-primire a gestiunii patrimoniului. De asemenea, vor fi preluate şi obligaţiile contractuale pe care cele trei instituţii le au la momentul comasării. Referitor la finanţarea Centrului Cultural, aceasta se va asigura din venituri proprii, subvenţii de la bugetul local şi, după caz, de la Consiliul Judeţean Maramureş.
 
 
Ce comasăm?
 
Conform vechii strategii de restructurare, muzeele urmau să fie comasate într-o singura instituţie, Centrul Creaţiei Populare, Şcoala Populară de Arte şi Ansamblul Transilvania să fie unificate. Doar Biblioteca Judeţeană rămânea de sine stătătoare. Celelalte instituţii urmau să fie “unificate” într-un centru cultural judeţean. Propunerea a fost discutată şi la finele anului trecut în cadrul Comisiei de Cultură din Consiliul Judeţean, iar argumentele pro erau aceleaşi: eficienţă şi o politică unitară.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.