• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 30 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Martie , 2017

Instalația pilot pentru producerea biogazului de la Seini se confruntă cu probleme financiare Bota solicită clarificări autorităților centrale

Una dintre cele mai importante investiții derulate în Seini este un proiect apreciat și recunoscut la nivel național: „Instalaţia pilot pentru producere biogaz şi platformă de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere, oraşul Seini”. Investiţia a făcut parte din proiectul „Controlul integrat al Poluării cu Nutrienţi” şi este foarte importantă pentru localitate, cunoscându-se faptul că în Seini sunt foarte multe ferme zootehnice şi că există multe gospodării individuale care produc gunoi de grajd şi dejecţii.

 


În contextul acestui proiect, acest gunoi devine important pentru producerea de energie şi fertili­zant prin masa organică. Orașul a fost identificat ca zonă vulnerabilă la poluarea cu nutrienţi, conform Ordi­nului Nr. 1552/743 din 3 decembrie 2008 emis de către Ministerul Mediu­lui, tocmai datorită intensităţii activi­tăţii fermelor agricole şi zootehnice din zonă. „Investitorii, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Primăria, aducem un mare beneficiu oraşului prin îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru locuitori, datorită ameliorării factorilor de mediu, creşterii economice, po­sibilităţi de dezvoltare a altor activităţi conexe, reducerea semnificativă a solului şi a apelor subterane şi de supra­faţă”, a declarat, la vremea inaugurării instalației, primarul Gabriela Tulbure.

Producerea de energie electrică şi ter­mică din surse regenerabile aduce im­plicit şi diversificarea surselor de venit pentru bugetul local, eficientizarea cheltuielilor pentru protecţia mediului şi chiar dezvoltarea economică a oraşului. Amplasamentul, aflat în proprietatea administrației locale, are: platforme de stocare a materiilor prime şi subproduselor (1860 mp), bazine stocare dejecţii brute lichide (volum cu­mulat de 187,5 mc), bazin de fermen­tare cu volumul de 2817 mc, unitate de cogenerare cu capacitatea de 370 kW electrici şi faclă de siguranţă, separator de solide pentru digestat cu capacitatea de 8 mc/h, uscător pentru digestat solid şi însăcuitor cu capacitatea de 3500 t/an, spaţii administrative din containere modulate cu suprafaţa totală de 43,8 mp; instalaţia de biogaz va produce 1.527.445 m3/an biogaz.
Capacitatea de stocare şi compostare totală pentru platforma de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere este de 2000 t/an.

Valoarea investiţiei este de 3.085,973 mii euro, cu surse de finanţare: Progra­mul GEF (Global Environmental Fa­cility) derulat de către Banca Mondială prin intermediul Ministerului Mediului şi Schim-bărilor Climatice, Primăria Seini din surse proprii ale Consiliului Local Seini şi cele acordate de către Consiliul Judeţean Maramureş. Instala­ţia de biogaz ocupă o suprafaţă de 19.800 m2, cumulând în această su­prafaţă şi platforma de stocare a gu­noiului de grajd şi a generat 14 noi locuri de muncă. Acest proiect a fost o oportunitate majoră pentru localitatea Seini și erau toate premisele pentru ca lucrurile să nu se oprească aici.
Dar, printr-un ordin, visul frumos din Seini s-a dărâmat.

Deputatul PSD Marius Sorin Bota a adresat o interpelare Ministrului Ener­giei și președintelui A.N.S.V.S.A. cu privire la problemele financiare cu care se confruntă Primăria orașului Seini, ju­de­țul Maramureș, în legătură cu „Insta­lația pilot pentru producere biogaz și platforma de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd și a deșeurilor me­na­jere - oraș Seini, județul Maramu­reș” din cauza unui ordin al Președin­telui A.N.S.V.S.A. și a neacordării nu­mă­rului de certificate verzi preconizate și stipulate în proiect.
Deputatul a solicitat luarea unor măsuri de urgență pentru susținerea proiectului pilot în România, privind stația de bio­gaz, a cărui scop este curățarea și eco­logizarea zonei și a apei infestate din unicul oraș din țară care își produce singur energia electrică, și nu acela de a face profit.
„Este anormal să se plătească o taxă pentru rezolvarea de către administrația locală  a unei probleme de poluare cu dejecții animaliere, când ei ar trebui să încaseze o astfel de taxă de la poluatori. Am cerut amendarea Ordinului Preșe­dintelui A.N.S.V.S.A. nr. 16/16.03. 2010 în sensul exceptării de la taxă a acestor stații pilot și a proiectelor care rezolvă probleme importante de mediu pentru comunitatea locală, nefiind vorba aici de un agent economic care se ocupă cu colectarea de gunoaie, cu sco­pul de a face profit. De asemenea, am solicitat Ministrului Energiei acordarea numărului de certificate verzi stipulate în proiectul pilot necesare pentru sus­ținerea și promovarea producerii energiei electrice”, a spus Bota.
 

 

 

„Este anormal să se plătească o taxă pentru rezolvarea de către administrația locală  a unei probleme de poluare cu dejecții animaliere, când ei ar trebui să încaseze o astfel de taxă de la poluatori. Am cerut amendarea Ordinului Preșe­dintelui A.N.S.V.S.A. nr. 16/16.03. 2010 în sensul exceptării de la taxă a acestor stații pilot și a proiectelor care rezolvă probleme importante de mediu pentru comunitatea locală, nefiind vorba aici de un agent economic care se ocupă cu colectarea de gunoaie, cu sco­pul de a face profit”.
Deputat Marius Sorin Bota

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.