• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 15 Iunie , 2014

Insomniacii în Baia Mare

În cadrul recent încheiatului festival de teatru „Exceptio”, una dintre cele mai apreciate piese a fost Insomniacii (text Mimi Brănescu, regia Sorin Militaru), prezentată de actorii Teatrului de Artă Bucureşti: Liviu Cheloiu, George Constantinescu şi Marin Grigore.

 

Ultima mea întâlnire cu un TAB s-a petrecut la Târgovişte, în vara anului 1986. La vremea respectivă TAB nu putea însemna altceva decât transportor amfibie blindat. A fost o întâlnire şi comică, şi tragică, în acelaşi timp. Nu mi-a plăcut! Întâlnirea cu un alt fel de TAB s-a petrecut recent. Asta mi-a plăcut! Şi piesa jucată, comică şi tragică, în acelaşi timp.

 

Subiectul e unul simplu: trei bărbaţi, trei insomniaci, se întâlnesc, întâmplător, noaptea într-un parc. Şi de aici începe comedia, pentru că insomniacii sunt şi puţin lunatici, puţin anormali, construindu-şi o lume paralelă celei în care trăiesc cotidian. Pe cale de consecinţă, dialogul care se leagă între cele trei personaje este presărat cu idei absurde, cu situaţii de neimaginat, în care serviciile secrete se intersectează cu Harap-Alb, cu calul lui Harap-Alb şi cu Zmeul. Nu lipsesc OZN-urile, Ion Caramitru în ipostază de fotbalist, ABS-ul (tradus prin actul sexual benefic autovindecător), marţienii şi nemuritorii, oricine ar fi aceia. Comicul rezultă din textul savuros, spumos pe alocuri, jocul remarcabil al celor trei actori, naivitatea şi spontaneitatea celor trei personaje, filozofeala cu accente absurde, presărată cu aberaţii amuzante, iraţionale, şi limbajul gestual, non-verbal.

 

Un studiu publicat în jurnalul medical „Sleep” susţine că un creier cu o activitate cerebrală foarte crescută ar putea fi motivul care îi ţine pe insomniaci cu ochii deschişi până târziu în noapte. Ca urmare, creierul este constant într-o stare de superactivitate. Cam aşa stau lucrurile şi cu insomniacii de la TAB, chiar dacă superactivitatea lor nu este decât parţial subscrisă stării pe care ne-am obişnuit să o numim „normalitate”. De aici începe umbra comicului din piesă, care e, în doze suportabile, tragică. Indiscutabil, Insomniacii este o comedie, dar o comedie ce ascunde în miezul ei neliniştile, angoasele, dezamăgirile, dramele inerente condiţiei umane, frica de singurătate şi toate gusturile amărui ale iubirilor pierdute. Până la urmă, măcar din când în când, cu toţii suntem puţin insomniaci.

 

Liviu Cheloiu, George Constantinescu şi Marin Grigore sunt de aplaudat tocmai pentru că reuşit să stârnească râsul în condiţiile în care umbra comicului care ne înconjoară pare uneori prea mare… 

 
 

Pasiune pentru oameni şi teatru

 

Teatrul de Artă Bucureşti s-a născut din iniţiativa şi determinarea creatoare a unui tânăr actor, George Constantinescu, alături de o echipă format din actori talentaţi şi susţinută de alţi artişti şi personalităţi cu renume, toţi însufleţiţi de pasiunea pentru oameni, artă şi comunitate. Actorii de la TAB au jucat în spaţii neconvenţionale (pub-uri – aşa cum s-a întâmplat şi în Baia Mare –, în aer liber), cât şi în sălile unor teatre sau case de cultură.

Spectacolele lor se bucură de succes, fiind nu doar comedii autentice, ci şi analize subtile ale societăţii contemporane, puse în scenă cu mult talent şi inteligenţă.

Crezul actorilor de la TAB este exprimat în formula: „Scopul teatrului dintru-nceputuri şi până acum a fost şi este să-i ţină lumii oglinda în faţă.” Înfiinţat în anul 2010, acest teatru independent demonstrează prin spectacolele sale că pasiunea, munca serioasă şi talentul asigură performanţa. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.