• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Iulie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Mai , 2020

Iniţiativele legislative ale deputatului maramureşean Sorin Bota

Deputatul maramureşean Sorin Bota are o activitate intensă în Parlamentul României, chiar dacă lucrările parlamentarilor au fost multe săptămâni în sistem online. El a depus mai multe proiecte de lege spre dezbatere şi îşi doreşte ca şi ceilalţi parlamentari să îi sprijine iniţiativele legislative.

Parlamentarul maramureşean s-a aplecat asupra problematicii învă­ţă­mântului românesc şi a nevoilor pentru elevii români. „Am depus la Parlament Proiectul de Lege privind digitalizarea învățămân­tului românesc pentru dezvoltarea și buna desfășurare a cursurilor, precum și pentru eliminarea ma­nualelor clasice și introducerea manualelor în format electronic.
Constituția României prevede accesul tuturor elevilor la învățământ de calitate și gratuit. Învățământul prin mijloace electronice, precum și acest tip de predare nu poate fi utilizat fără mijloacele tehnice adecvate. Proiectul de lege pre­vede introducerea tabletelor electronice de tip e-reader în dotarea elevilor din ciclul gimnazial și liceal, cu scopul de a simplifica accesul acestora la baza materială didactică disponibilă în format electronic, dar și pentru ușurarea fizică a ghiozdanului. Nu în ultimul rând, prin reducerea volumului fizic de manuale tipărite se face o economie substanțială la bugetul de stat, deoarece o tabletă va fi utilizată pentru un ciclu de învățământ (gimnazial, respectiv liceal) și o economie substanțială de celuloză ce se obține din prelucrarea lemnului, deci implicit devine și o puternică măsură de protecție a mediului.
Costul tabletelor de tip e-reader este mai mic decât al manualelor tipărite/an și investiția se face o dată la 4 ani/elev, nu anual precum în cazul manualelor. De asemenea, manualele în format electronic se pot actualiza ușor, sunt ușor de utilizat și reduc semnificativ greutatea ghiozdanului. Cărțile, ca suport bibliografic, pot fi la fel de ușor accesate din bibliotecile online la care elevii și profesorii vor avea acces gratuit. Această tabletă nu ține locul dispozitivelor electronice pentru teleşcoală, fiind un accesoriu complementar”, ne-a spus Sorin Bota.

Parlamentarul maramureşean do­reşte testarea gratuită a populaţiei pentru coronavirusul care umblă peste tot.
„Am mai depus la Parlament un Proiect de Lege cu articol unic privind testarea gratuită a cetă­țenilor împotriva COVID-19. Aceste teste se vor efectua prioritar pentru persoanele suspecte de îmbolnăvire, pentru persoanele care urmează să plece în zone în care se solicită dovada testării și pentru persoanele care prezintă simptome ale infectării cu COVID-19.
Articolul 34 din Constituția Ro­mâniei garantează dreptul la ocrotirea sănătății cetățenilor sta­tului. Este nevoie de testare gra­tuită a cetățenilor având în vedere faptul că efectuarea testelor se face la costuri ridicate, iar cetățenii au veniturile limitate. Totodată, în perspectiva crizei eco­nomice, fiecare leu contează pentru bugetul personal. Statul trebuie să sprijine concret cetățeanul și să reducă cheltuielile inutile în această pe­rioadă, în special cele materiale și cu achiziții de bunuri care nu sunt imperios necesare.
Această solicitare e bazată pe situația actuală din țară legată de criza COVID-19 și impune reglementarea de urgență a accesului la testare al populației. Costul de 200-300 lei/test este unul nejustificat și împotriva principiului de a asigura, conform Constituției, acces la serviciile de sănătate și chiar dreptul la libera circulație, pentru a merge la muncă. Lipsa banilor pentru testare face ca aceste persoane să nu poată merge la muncă”, a spus deputatul Sorin Bota.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.