• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Martie , 2014

Iniţiativa GAZETEI: primul manual de istorie şi identitate a Maramureşului

Pornind de la dezastrul dovedit de perlele din testele naţionale, de genul „Maramureşul este situat între Prut şi Nistru” sau „Trăsăturile locuitorilor din Maramureş sunt meşterimea şi şmecheria”, GAZETA de Maramureş susţine de luni bune necesitatea realizării unui manual de istorie şi identitate locală, care să fie introdus ca materie opţională pentru elevii de clasa a VIII-a. I Iniţiativa noastră a fost preluată şi dezvoltată de aleşii judeţului, iar Gavril Ardusătan şi-a asumat implementarea ei I Susţinem constituirea unui grup de lucru format exclusiv din voluntari şi adresăm tuturor - profesori, doctori, academicieni, specialişti, istorici, cercetători, muzeografi etc. rugămintea de a participa la acest demers vital pentru educaţia maramureşenilor de mâine. 

 
 
 

Ne mândrim că suntem maramureşeni şi afirmăm, obsesiv, că „Maramureşul e un tărâm binecuvântat”, dar habar n-avem de ce.

Recentul sondaj al GAZETEI a demonstrat că nu ne cunoaştem istoria. Testele naţionale au demonstrat că mulţi elevi din Maramureş nu ştiu nici măcar cu cine se învecinează judeţul nostru, afirmând că e situat „între Nistru şi Prut”. Avem meşteşuguri unice în lume, avem biserici, avem cultura lemnului, avem tradiţii şi obiceiuri ancestrale, dar elevii de clasa a VIII-a spun că: „Trăsăturile locuitorilor din Maramureş sunt meşterimea şi şmecheria”.

Pentru cei mai mulţi, Bogdan e doar o statuie din localitatea cu acelaşi nume, Pintea Viteazu, o legendă, iar Vasile Lucaciu numele unui colegiu naţional sau al unei străzi.

Şi nu e vina lor. E vina noastră, a celor care n-am reuşit să transmitem tinerilor elementele de istorie, identitate şi cultură locală şi să-i determinăm să citească despre Maramureş cel puţin 10% din timpul pe care îl petrec navigând de exemplu pe Facebook.

GAZETA de Maramureş a propus, de luni bune, realizarea unui manual de istorie şi identitate locală care să fie introdus, ca şi materie opţională pentru elevii de clasa a VIII-a. Iar pentru stimularea lor, să se organizeze la nivel judeţean o „Olimpiadă a maramureşenilor”, în care câştigătorii să fie recompensaţi cu premii de către Consiliul Judeţean.

 

Ideea a fost aprobată, dar, până acum, nu s-a făcut niciun pas concret pentru materializarea ei.

Cel care şi-a asumat implementarea ideii şi dezvoltarea ei este Gavril Ardusătan. Consilierul judeţean a expus în cadrul Comisiei de Cultură ideea şi a obţinut deja acordul şi susţinerea colegilor din Consiliul Judeţean: „cei din Comisia de cultură au receptat foarte prompt ideea GAZETEI şi au îmbrăţişat-o total, urmând să facem paşii următori pentru organizare şi pentru a aduna cele mai bune minţi în acest scop. Pe de o parte, de material informativ, pe de altă parte, de structură didactică, inclusiv cu formulă multimedia, CD care să conţină imagini, filmuleţe care nu pot fi încărcate într-un material tipărit. Dacă anul acesta se pun la punct forma şi conţinutul, anul viitor putem da drumul şi la editare, astfel încât să ajungă în fiecare şcoală”.

 

Partea bună e că aleşii judeţului au înţeles să treacă dincolo de orice fel de orgolii politice şi personale şi să conlucreze într-un proiect vital pentru educaţia tinerilor. Ardusătan spune că: „contează cine ce face concret, astea toate pot fi consemnate. Cei care pun timp, energie, pot fi consemnaţi în acest demers. Există suporturi de curs pe această temă, iar la C.N. Vasile Lucaciu şi profesorii de acolo au spus că se vor implica, dar nu există un manual. Este un proiect inedit, pilot.”

 

Ideea beneficiază şi de susţinerea conducerii Consiliului Judeţean. Preşedintele Zamfir Ciceu şi-a arătat totala susţinere pentru acest proiect.

La fel şi vicepreşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea, care a declarat că: „Este o idee bună, o susţin. Domnul Ardusătan e un om tânăr pe care mi l-aş dori şi mai aproape, la nivelul CJ. Dar este o idee foarte bună, din partea executivului CJ va avea tot sprijinul. Trebuie să facem front comun pentru ca astfel de idei să fie implementate. Personalităţile politice ale Maramureşului nu au culoare politică”.

Şi consilierul Vasile Ban a spus că susţine ideea, atât din perspectiva sa de ales, cât şi ca inspector şcolar general adjunct şi profesor de istorie-filosofie: „susţin ideea cu tot ce pot şi în calitate de consilier judeţean şi în calitatea mea de profesor de istorie - filosofie, de inspector general adjunct. Există curriculum la nivelul şcolii, vor fi mai multe ore la decizia şcolii, şi vom încerca într-un viitor scurt să introducem această materie”.

Şi Eugenia Godja a arătat că ideea e binevenită şi a spus că se va implica în materializarea ei. De asemenea, consilierul Cristea Pamfil şi grupul PP-DD din Consiliul Judeţean şi-au arătat sprijinul pentru acest proiect.

 

Altfel spus, acest proiect a reuşit să unească aleşii judeţului, care, lăsând la o parte diferenţe şi divergenţe de opinie, doctrină, culori politice, au înţeles să facă front comun în jurul unei idei vitale pentru viitorul, identitatea judeţului şi, mai ales, transmiterea lor către generaţiile viitoare.

 

Acest proiect va scrie istorie şi la propriu şi la figurat. De aceea, aleşii judeţului şi GAZETA de Maramureş lansează un apel către toţi maramureşenii care pot şi doresc să contribuie, voluntar, la acest proiect, care ar trebui să ofere informaţii complete despre Maramureş, din toate domeniile, pornind de la geografie, istorie, cultură, economie, agricultură, tradiţii şi obiceiuri, turism etc., în aşa fel încât elevii la care va ajunge manualul să fie capabili, după studierea lui, să spună, ferm şi hotărât, că sunt mândri de a fi maramureşeni şi pe ce elemente se bazează această mândrie.

 

GAZETA de Maramureş se înscrie deja pe lista de voluntari, exprimându-şi disponibilitatea de a sprijini cu orice poate acest demers. Şi suntem convinşi că personalităţile care pot îmbrăţişa şi sprijini ideea nu vor fi puţine. Dacă maramureşenii au fost capabili să facă o istorie a credinţei şi demnităţii pe aceste meleaguri, vor fi capabili şi să o scrie.

 

Credem că o administraţie locală sau judeţeană nu asigură doar supravieţuirea unui comunităţi, ci şi dăinuirea ei. Iar dăinuirea Maramureşului se va face prin cultura şi istoria lui. Peste ani, generaţiile viitoare nu vor vorbi nici despre drumul Baia Sprie-Bârsana, nici despre proiectul privind managementul deşeurilor, nici despre reţele de apă-canal, oricât de importante ar fi acestea. Dar vor vorbi, cu siguranţă, despre primul manual de istorie şi cultură a Maramureşului. 

 
 
Un proiect unic
 

Iniţitiva este unică şi inedită. Deşi la nivel naţional au mai fost realizate astfel de manuale, ele nu cuprind toate domeniile care alcătuiesc „brand-ul” unui judeţ şi nu sunt introduse ca materii opţionale în toate şcolile. Prima iniţiativă de acest fel s-a realizat în 2005 în Bistriţa. Istoria judeţului Bistriţa-Năsăud este compusă din cinci capitole, cu un dictionar istoric la final şi anexe.

 
 
„Olimpiada maramureşenilor”
 

După realizarea manualului şi introducerea ca materie de studiu pentru clasa a VIII-a a istoriei şi identităţii Maramureşului, propunem organizarea anuală a unui concurs şcolar, la care să se poată înscrie toţi elevii din judeţ, intitulat sugestiv „Olimpiada Maramureşenilor”, pe teme de istorie, cultură şi identitate locală, ai cărei câştigători să fie premiaţi de administraţia judeţeană.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.